REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV prezidentas Donaldas Trumpas antradienį įžiebė naują politinę audrą, grįžęs prie savo ankstesnės pozicijos, kad už kruviną smurtą per baltųjų viršenybės šalininkų eitynes Virdžinijos valstijos mieste Šarlotsvilyje „kaltos abi pusės“.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas antradienį įžiebė naują politinę audrą, grįžęs prie savo ankstesnės pozicijos, kad už kruviną smurtą per baltųjų viršenybės šalininkų eitynes Virdžinijos valstijos mieste Šarlotsvilyje „kaltos abi pusės“.

REKLAMA

Respublikonas prezidentas, ankstesnę dieną griežtai pasmerkęs rasizmą ir konkrečiai pareiškęs, kad Kukluksklanas (KKK) bei neonaciai yra „nusikaltėliai ir banditai“, šįkart dėl savaitgalį vykusių neramumų taip pat užsipuolė „alternatyviosios kairės“ stovyklą.

Praeitą šeštadienį neonaciai ir baltųjų viršenybės šalininkai universitetiniame Šarlotsvilio mieste surengė dideles eitynes, protestuodami prieš planus pašalinti paminklą JAV pilietinio karo konfederatų generolui Robertui E.Lee. Per šią demonstraciją įsiplieskė susirėmimų su priešingos ideologinės stovyklos aktyvistais. Tuo metu 20-metis Jamesas Fieldsas, kaip įtariama, prijaučiantis naciams, automobiliu rėžėsi į rasizmo priešininkų minią ir užmušė vieną moterį; dar 19 žmonių buvo sužeisti.

Tuojau po šių įvykių D.Trumpas nesugebėjo konkrečiai įvardinti ir pasmerkti neapykantą kurstančių grupių, tik kalbėjo apie „daugelio šalių“ smurtą. Tie jo komentarai paskatino tiek bendrapartiečių respublikonų, tiek ir demokratų kritiką.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmadienį prezidentas įvardijo ir pasmerkė „bjaurias“ neapykantos grupes ir pareiškė, kad „rasizmas yra blogis“.

Tuo tarpu antradienį per įtemptą spaudos konferenciją Niujorko dangoraižyje „Trump Tower“ D.Trumpas aiškiai užsiminė, kad jam įgriso klausimai šia tema.

REKLAMA

„Manau, kaltė tenka abiem pusėms“, – pareiškė jis.

Prezidentui kalbant, naujasis Baltųjų rūmų administracijos vadovas Johnas Kelly, buvęs jūrų pėstininkų generolas, atrodė nepatenkintas ilga D.Trumpo tirada ir stovėjo susikaustęs.

„Vienoje pusėje buvo grupė, kuri buvo bloga, ir kitoje pusėje buvo grupė, kuri taip pat labai smurtavo. Ir niekas nenori to pasakyti, bet aš tai sakau dabar“, – tęsė D.Trumpas.

„Na, o kaip alternatyvioji kairė, kuri puolė ... kaip sakote, alternatyviąją dešinė? Ar jie jaučia bent kažkokią kaltę? (...) Yra dvi medalio pusės“, – kalbėjo jis.

REKLAMA
REKLAMA

„Nėra žodžių“

Naujausius D.Trumpo komentarus nedelsiant pasveikino Davidas Duke'as (Deividas Djukas), buvęs KKK „didysis žynys“ ir svarbus praeito šeštadienio eitynių organizatorius.

„Ačiū, prezidente Trumpai, už jūsų sąžiningumą ir drąsą pasakyti tiesą apie #Šarlotsvilį ir pasmerkti kairuoliškus teroristus“, – sakoma D.Duke'o žinutėje.

Tačiau prezidento žodžiai buvo griežtai pasmerkti kairiosios stovyklos.

„Smurtą Šarlotsvilyje kurstė vienintelė pusė: baltųjų viršenybės šalininkai, skleidžiantys rasizmą, netoleranciją ir bauginimus. Tai yra faktai“, – sakė Virdžinijos senatorius Timas Kaine'as, buvęs demokratų kandidatas į viceprezidento postą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kitas šios valstijos senatorius demokratas Markas Warneris tviteryje parašė: „Nėra žodžių.“

D.Trumpo partiečiai respublikonai irgi negailėjo aštrių pareiškimų.

„Turime aiškiai pasakyti: baltųjų viršenybė yra atgrasi“, – sakoma Atstovų Rūmų pirmininko respublikono Paulo Ryano (Polo Rajeno) „Twitter“ žinutėje.

„Šis fanatizmas prieštarauja viskam, kam atstovauja ši šalis. Negali būti jokio moralinio dviprasmiškumo“, – pridūrė jis.

Pasipiktinimas buvo reiškiamas ne vien politiniuose sluoksniuose.

Krepšinio superžvaigždė LeBronas Jamesas tviteryje rašė: „Neapykanta Amerikoje visada egzistavo. Taip, mes tai žinome, bet Donaldas Trumpas ką tik padarė tai vėl madinga!“

REKLAMA

Po audringos spaudos konferencijos pagrindinės JAV profesinės sąjungos AFL-CIO vadovas Richardas Trumka  kartu su keliais įtakingais verslo lyderiais pasitraukė iš D.Trumpo patarėjų gamybos klausimais grupės.

„Šiandieniniai prezidento Trumpo pareiškimai paneigia jo vakar (nenoromis) išspaustas pastabas apie KKK ir neonacius, – sakoma R.Trumkos pranešime. – Privalome atsistatydinti Amerikos darbo žmonių, atmetančių bet kokius pareiškimus apie šių fanatiškų grupių legitimumą, vardu.“

Prie „Trump Tower“ dangoraižio, kuriame kalbėjo prezidentas, susirinkę šimtai žmonių protestavo prieš rasizmą. Juos buvo apsupę policijos pareigūnai, o netoliese stovėjo saujelė D.Trumpo šalininkų.

REKLAMA

„Ar kitą savaitę griausime George'ą Washingtoną?“

Kai buvo paklaustas, kodėl Šarlotsvilyje dalyvavusias neapykantos grupes tiesiogiai pasmerkė tik pirmadienį, D,Trumpas atsakė stengęsis nedaryti „skubotų pareiškimų“ apie šeštadienio įvykius, kol dar nežinojo visų faktų.

„Kitaip negu dauguma politikų, noriu užtikrinti, kad tai, ką sakau, būtų teisinga“, – tvirtino prezidentas.

Jis pareiškė, kad J.Fieldsas, dėl išpuolio Šarlotsvilyje apkaltintas antrojo laipsnio žmogžudyste, užtraukė „negarbę sau, savo šeimai ir šiai šaliai“.

Vis dėlto D.Trumpas sakė, kad nors eitynėse buvo ramybės drumstėjų, jose taip pat dalyvavo daug žmonių, susirinkusių „nekaltai protestuoti ir labai teisėtai protestuoti“ prieš planus nugriauti „labai svarbią statulą“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Man įdomu, ar kitą savaitę (bus griaunamas) George'as Washingtonas (Džordžas Vašingtonas)? Ir dar kitą savaitę – Thomas Jeffersonas (Tomas Džefersonas)?“ – piktai klausė D.Trumpas, turėdamas omenyje Jungtinių Valstijų tėvus įkūrėjus.

„Ar griausime George'o Washingtono statulas? Na, o kaip Thomas Jeffersonas?“ – tęsė jis.

Prezidentas tai pat gynė prieštaringai vertinamą savo ultradešiniųjų pažiūrų vyriausiąjį strategą Steve'ą Bannoną. D.Trumpas tvirtino, kad šis pareigūnas „nėra rasistas“, bet neatmetė galimybės, kad jam teks palikti Baltuosius rūmus.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų