REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
6
Neadekvati apranga darbe (nuotr. Fotolia.com)

Žmonės dirba įvairius darbus – vieni ofisuose, kiti dirba kūrybinius darbus, tačiau aprangos kodas darbe yra ir jo reikia paisyti. Nors neretai žmonės apsirengia kuo įvairiausiai, merginos eina visai trumpomis suknutėms ar bambos nedengiančiomis palaidinėmis, tačiau stilistės atkreipia dėmesį, kad darbas nėra ta vieta, kur galima būtų ieškoti gyvenimo partnerių, tad nuogo kūną rodyti darbe – ne etiketas.

6

Žmonės dirba įvairius darbus – vieni ofisuose, kiti dirba kūrybinius darbus, tačiau aprangos kodas darbe yra ir jo reikia paisyti. Nors neretai žmonės apsirengia kuo įvairiausiai, merginos eina visai trumpomis suknutėms ar bambos nedengiančiomis palaidinėmis, tačiau stilistės atkreipia dėmesį, kad darbas nėra ta vieta, kur galima būtų ieškoti gyvenimo partnerių, tad nuogo kūną rodyti darbe – ne etiketas.

REKLAMA

„Kokią rinktis dalykinę aprangą, diktuoja įmonės standartai, užimama pozicija bei verslo šaka. Dirbant kūrybinį darbą, tokį kaip dizainerio, marketingisto ar pan., galima laviruoti spalvomis, audiniais bei negriežtomis drabužių formomis, kurie nusakys jūsų kūrybiškumą ir nebus suprasti nekorektiškai.

Kitu atveju, norint išlaikyti dalykiškumą, pabrėžti profesionalumą savo srityje, bendraujant su klientais, partneriais ar pavaldiniais, rekomenduojama paisyti aprangos etiketo ir rinktis kuklesnius drabužių derinius. Kadangi daugelyje Lietuvos įmonių nereikalaujama laikytis itin griežtų formalios aprangos (angl. Formal Business) standartų, galima rinktis laisvesnį dalykinės aprangos kodą: klasikinę dalykinę (angl. Business), dalykinę puošnią (angl. Smart Business), laisvą dalykinę (angl. Business casual)“, – tv3.lt sakė stilistė Asta Nevedomskytė.

REKLAMA
REKLAMA

Sijono ilgis

Pašnekovė nurodo, kad tinkamiausias sijono/suknelės ilgis ofisui – iki kelių arba 3-5 cm virš jų. Taip pat, sako profesionalė, reiktų atkreipti dėmesį į skeltuko gylį – jis neturėtų būti labai didelis.

REKLAMA

Loveandbeauty.lt įkūrėja, stiliaus žinovė Rasa Kaktytė, tv3.lt pridūrė, kad sijonas į darbą turėtų būti ne trumpesnis nei 10 cm. aukščiau kelių.

„Visgi viskas priklauso nuo to, kokio ūgio yra moteris. Kitai moteriai 10 cm. gali būti labai daug. Tad aš sakyčiau, kad 2 cm. virš kelių yra idealus variantas. Kitoms moterims labiau tinka 2 cm. žemiau kelių, tad tas ilgis keliais centimetrais svyruoja. Mini sijonėlių į darbą geriau nesirinkti. Į darbą einame atlikti savo pareigų, o ne atkreipti į save dėmesio“, – sako R. Kaktytė.

REKLAMA
REKLAMA

Iškirptės

Iškirptės gylis, pabrėžia A. Nevedomskytė, nematuojamas centimetrais, tiesiog viskas turi būti padorumo ribose: „Krūtinė neturi kristi ar kitaip traukti dėmesį. Didesnės krūtinėms savininkėms svarbu, kad iškirptė uždengtų tarp krūtinės esantį tarpą. Taip pat rekomenduojama vengti peršviečiamų audinių.

Reikia atminti, jog dalykinėje aprangoje turi matytis kuo mažiau nuogo kūno, nes į ofisas – vieta, kur mes einame dirbti, o ne ieškotis sau gyvenimo partnerio“, – kalba stilistė.

R. Kaktytė priduria, kad per drabužius neturėtų matytis liemenėlės kontūrai:

„Krūtinė neturėtų matytis, iškirptė neturi būti per daug gili. Rūbeliai neturi būti per daug aptempti, kad nesimatytų liemenėlės kontūrai. Kai moteris įsispraudžia į ankštokas liemenėles ir apsivelka labai aptemptas palaidines, tie kontūrai įsirėžia palaidinėje, o to neturėtų būti“, – sako pašnekovė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Aptempti drabužiai

A. Nevedomskytė taip pat pabrėžia, kad per daug aptempti rūbai į darbą netinka:

„Aptemptas rūbas – kiekvienam skirtinga ir skirtingai suprantama sąvoka. Kai drabužis yra tinkamo dydžio ir lengvai priglunda prie kūno, pvz., kaip pieštuko formos suknelė, – puikus pasirinkimas. Tačiau, kai drabužis aptempia kūno linijas taip, kad matosi kiekvienas rinkis, tai ne tik nesukuria estetinio vaizdo, bet atrodo neprofesionaliai“, – sako ji.

R. Kaktytė priduria, kad moterų drabužiai darbe turi būti tinkamo silueto, gražaus kirpimo, atitikti moters figūrą, pabrėžti privalumus ir paslėpti trūkumus, tačiau išryškinti kiekvieno figūros linkio su labai aptemptomis suknelėmis tikrai nedera.

REKLAMA

Nuogi pečiai, liemuo

Pašnekovės nurodo, kad nuogi pečiai ir liemuo darbe taip pat netinka. „Nuogus pečius, liemenį demonstruoti galime laisvalaikiu ar einant į pasimatymą, bet ne kolegoms ar klientams. Palaidinės su petnešėlėmis gali būti dėvimos po švarku ar megztiniu. Jei įmonėje nėra labai griežtų standartų ir kūno formos leidžia rinktis tokio tipo palaidines, galima jas derinti su pieštuko formos sijonu ar dalykinėmis kelnėmis. Beje, petnešėlės turi būti ne siauresnės nei 2-3 cm, t.y. kad uždengtų liemenėlės petnešėles“, – sako A. Nevedomskytė.

Be liemenuko į darbą, pasak pašnekovių, ateiti būtų tikrai netinkamas pasirinkimas. „Tinkamas apatinis trikotažas būtinas. Taip pat reiktų stengtis jį priderinti taip, kad nepersišviestų per audinį ir nekristų į akis“, – sako A. Nevedomskytė.

REKLAMA

Šortai

Šortai, kalba stiliaus žinovės, darbui nėra tinkamas pasirinkimas – tai yra laisvalaikio apranga ir darbo aprangoje jų reikėtų vengti.

„Galima rinktis šiuo metu itin madingas, trumpintas kelnes – kilotes, arba midi ilgio kostiuminio audinio sijonkelnes. Verčiant madingų žurnalų puslapius, galime matyti nuotraukose šortus derinamus su storomis pėdkelnėmis ar trumpomis kojinaitėmis ir aukštakulnius. Reikia nepamiršti ir nemaišyti podiumo mados su kasdieniniu gyvenimu bei dalykinės aprangos standartais“, – sako A. Nevedomskytė.

Pėdkelnės

R. Kaktytė nurodo, kad nuogomis kojomis moteris darbe taip pat neturėtų vaikščioti – nebent yra labai karšta vasaros dienos. Visgi formaliame renginyje ar verslo susitikime, net ir tokiu atveju reikia dėvėti pėdkelnes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tik būnant savo darbo vietoje, vaikštinėjant po ofisą galima būti be pėdkelnių. Šiaip verslo susitikimų metu turi būti kūno spalvos, 8 denų permatomos pėdkelnės. Oficialiuose renginiuose visada reikia būti su pėdkelnėmis. Galiausiai su jomis dar net ir patogiau – nepradeda slidinėti koja bateliuose“, – kalba ji.

Aksesuarai ir makiažas

A. Nevedomskytė sako, kad aksesuarai, makiažas ofise turi būti minimalus ir nerėžti akies.

„Norint paįvairinti savo dalykinės aprangos derinius, jiems suteikti šiek tiek individualumo, galima panaudoti skareles, sages, įvairesnių spalvų diržus. Kad ir kaip būtų madingi diržai per krūtinę, korsetai, masyvūs ir ryškus aksesuarus, jais geriausia puoštis laisvalaikiu“, – kalba ji.

REKLAMA

R. Kaktytė priduria, kad svarbiausia aksesuarai darbe yra rankinė, laikrodis ir saulės akiniai. Visa kita turėtų būti minimalistiška ir originalu – masyvių aksesuarų darbe reikėtų vengti.

Vizažo specialistė R. Kaktytė sako, kad per ryškus makiažas darbe netinka, tačiau atkreipia dėmesį, kad visiškai natūralistinis stilius – taip pat.

„Visiškai be makiažo eiti į darbą taip pat netinka. Klasikinėje aprangoje dažnai dėvimi balti marškiniai, o prie baltos spalvos išryškėja visi odos trūkumai: patamsėję paakiai, pigmentinės dėmės, paraudimai. Todėl minimaliai sulyginti odos spalvą, paryškinti blakstienas ir susitvarkyti antakius būtina“, – kalba ji.

REKLAMA

Batai

Batai, nurodo R. Kaktytė, neturėtų būti labai smailiu kuinu:

„Tos moterys, kurios labiau nori atkreipti į save dėmesį, renkasi stipriai smailėjančius, ant smailaus kulniuko batus, tačiau tai yra ne darbo avalynė. Bateliai gali būti smailūs, bet ne vadinamos stiletos – tai turėtų būti klasikiniai aukštakulniai. Kulniuko aukštis darbe neturėtų būti didesnis nei 6-8 cm.

Ofise labai gerai turėti kelias poras batų. Jei eini į verslo susitikimą, gražu užsidėti aukštakulnius, o šmirinėjant po ofisą patogiau su bateliais žema pakulne. Žieminiai batai, šilta avalynė prie kostiumėlio tikrai netinka, o ypač netinka prie kelnių kostiumo“, – sako pašnekovė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kodėl moterys nepaiso

R. Kaktytė sako, kad kai kurios moterys gyvenime nėra susidūrusios su aprangos kodo reikalavimais, jos dėvi tai, kas joms gražu net nenutuokdamos, kad darbe tai netinka.

„Visuomet reikia pasigilinti į aprangos kodus. Etiketas turi tam tikras ribas: tu turi žinoti, kaip yra, kur gali eksperimentuoti ir kaip rengtis tikrai nedera.

Kitas dalykas – moteris, kuri jaučiasi pilnaverte, nenori per daug apkrauti savęs blizgučiais ir renkasi minimalistinį aprangos stilių. Ji jau iš savęs yra pilna, ji nesistengs atkreipti į save dėmesio. Moteris seksualumo pike gal ir nori seksualesnių sijonų, bet, jeigu ji yra stipri vidumi, tai ilgainiui jai nebedaro įtakos nei mėnulis, nei ciklai“, – teigia pašnekovė.

Tad, mielos moterys, stilistės informavo, o kaip pasipuošti darbe ir ar verta dėtis tą trumpą, dailią raudoną suknutę, pasirinksite Jūs.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų