REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tie, kuriuos gąsdina pieno industrija, kai karves melžia aparatai, o gyvūnų gerovė nerūpi niekam, turi galimybę rinktis nesmurtinį pieną. Tiesa, Lietuvoje tokių – Ahimsa pieno produktais prekiaujančių ūkių dar nedaug. Tačiau nesmurtinių pieno produktų platinimu užsiimantys žmonės pastebi, jog susidomėjimas auga.

Tie, kuriuos gąsdina pieno industrija, kai karves melžia aparatai, o gyvūnų gerovė nerūpi niekam, turi galimybę rinktis nesmurtinį pieną. Tiesa, Lietuvoje tokių – Ahimsa pieno produktais prekiaujančių ūkių dar nedaug. Tačiau nesmurtinių pieno produktų platinimu užsiimantys žmonės pastebi, jog susidomėjimas auga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

VšĮ ,,Karvių globa“ įkūrėjai Giedrė ir Julius Šedbarai augina tris karves, vieną telyčiukę, vieną jauną buliuką ir du jaučius. Šie žmonės pasiryžę karves auginti iki natūralios mirties, ekologiškomis sąlygomis ir suteikti joms pilnavertį gyvenimą.

REKLAMA

Jų teigimu, šiame ūkyje gaunamas pienas yra iš karvių, kurios yra mylimos, nepatiriančios jokio smurto, melžiamos rankomis, apvaisinamos tik natūraliai ir nebūtinai kasmet, gimęs veršelis neatskiriamas nuo mamos, gali gerti jos pieną. ,,Jei karvė atsiveda veršiuką, tai jis būna ilgai šalia mamos ir mes pasiimame tik tai, kas yra likutis. Kuo didesnis veršiukas, tuo mažiau lieka pieno, bet mes tai priimame. Po kokių 4 ar 5 mėnesių pati karvė veršiukui nebeleidžia žįsti, tada melžiame ją, kol duoda pieno, vėliau keletą mėnesių karvė ilsisi iki rujos“, - pasakoja J. Šedbaras.

REKLAMA
REKLAMA

Kada karvė duoda pieno?

Gydytojo veterinaro Virgiaus Švedo teigimu, karvė, kaip ir visi žinduoliai, kurie maitina vaikus pienu, jo turi tada, kai atsiveda palikuonių. Tik apvaisinta karvė gali duoti pieno. ,,Dažniausiai ji apvaisinama per rują kartą metuose. Karvė sukergiama su buliumi arba apvaisinama dirbtinai. Tuomet laukiasi veršiuko 9 mėnesius, prieš jo gimimą pradeda brinkt tešmuo, vėliau ji duoda pieno“, - pasakoja veterinaras.

O štai vos gimus veršiukui, tiek mažuose, tiek dideliuose ūkiuose, dažniausiai, yra atskiriami nuo mamos. Tas pienas, kurį karvė duoda veršiukui, paimamas pramoniniam naudojimui. ,,Jei paliktum veršiuką, reiktų mažiausiai tris kartus per dieną melžti, karvės pienas tampa nekokybiškas, linkusi karvė sirgti tešmens uždegimu. Nes kai veršiukas pradeda žįsti, karvė atleidžia pieną, tešmuo atsipalaiduoja, reikia visą ir išmelžti, o veršiukas tik kelis litrus išgeria, nuo likučių pradeda rūgti tešmuo“, - sako veterinaras V. Švedas. Jo teigimu, tie, kurie pelnosi iš pieno, būtent taip ir daro, nes neatskyrus veršiuko nuo karvės, nebus garantijos, kad karvė bus sveika.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Karvės apvaisinimas masiniuose ūkiuose vyksta kasmet

Gydytojas pasakoja, kad karvė duoda pieno maždaug 7 mėnesius po gimdymo, vėliau, kai ji pradeda duoti mažiau pieno, per vieną kartą 3-5 litrus, galima nustoti ją melžti porai mėnesių, kad atsistatytų, atsinaujintų pieno liaukos. ,,Aišku, būna labai pieningos karvės, kurias labai sunku užtrūkinti, bet jei nuolat karvę melšime be užtrūkinimo, tai kitą laktaciją ji mažai duos, ir veršelis gims silpnas“, - sako gydytojas. Po maždaug poros mėnesių, rujos metu, vėl vykdomas apvaisinimas ir viskas kartojasi.

REKLAMA

Veterinaro teigimu, karvė, kuri auginama dėl pieno, apvaisinama maždaug kartą per metus. ,,Veršeliui, aišku, skriauda, jis augdamas prie mamos valgytų, kiek norėtų, būtų gražesnis ir sveikesnis. Dabar didelėse fermose net yra sumanyta tokie kibiriukai su speniu, panašūs į tešmenis, iš kurių maitinami karvių jaunikliai“, - sako jis.

Antibiotikų naudojimas

Masinėse fermose pasitelkiama ir antibiotikų pagalba. Kadangi pieningas karves sunku užtrūkinti, iki apsiveršiavimo leidžiami ilgo veikimo antibiotikai, kad karvė nesusirgtų. ,,Tai, žinoma nėra sveika nei karvėms, nei jų pieną vartojantiems. Apsiveršiavusių tada karvių negalima savaitę to pieno naudoti, nes dar su pienu antibiotikai išeina“, - pasakoja V. Švedas.

REKLAMA

Į skerdyklą su ašaromis

Dažniausiai, masiniuose ūkiuose karvės apvaisinamos kasmet ir konvejeris vis sukasi. Moteriškos lyties patelės tampa ateities pieno mašinomis, jaunikliai – veršiena. Ūkio ,,Karvių globa“ tikslas yra suteikti karvėms pilnavertį gyvenimą ir niekada nepaversti jų mėsa.

Gydytojo veterinaro teigimu, karvė gyvena apie 20 metų. Jis pasakoja, jog pieno industrija glaudžiai susijusi su mėsos. Nugyvenusi savo gyvenimą, melžta karvė beveik visais atvejais atiduodama į skerdyklą mėsai. Paklaustas, su kokiomis emocijomis susiduriama, kai karvė atiduodama į skerdyklą, veterinaras sako, jog tos akimirkos nebūna lengvos. ,,Dažnai verkdami su ašaromis atiduoda, jiems kaip šeimos narys pasidaro ta karvė, melžėja šeimininkė neina net žiūrėti kai karvę krauna į furgoną“, - pasakoja ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Veganų atkirtis

Apskritai pieno produktų nevartojantys žmonės teigia, jog kaip šunų pienas – šuniukams, kačių – kačiukams, taip karvių – jų palikuonims. Amerikiečių gyvūnų gerovės aktyvistė Erin Janus savo sukurtame vaizdo įraše teigia, jog pieno industrija – tragiška ir atskleidžia daugiau detalių.

E. Janus vaizdo įrašas, kuriame, jos teigimu, atskleidžiamas pieno industrijos žiaurumas:

Tuo tarpu ,,Karvių globa“ įkūrėjai sutinka, jog masiniuose pieno ūkiuose vyksta tragiški dalykai, tačiau palaiko nesmurtinį karvių auginimą ir melžimą. ,,Net pats stipriausias veršiukas vienu kartu daugiau penkių litrų neišgeria, o per tą vieną kartą karvė gali duoti ir penkiolika litrų. Tad mes tikime, jog su dėkingumu, likutį po veršelio ir po to, kai motina nustoja maitinti jauniklį galime vartoti“, - sako Julius Šedbaras.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų