REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Eurolygos ir FIBA karai persikėlė ir į oficialias šalių institucijas. Štai Kūno kultūros ir sporto departamentas FIBA prašymu padarė situacijos dėl rinktinių „langų“ analizę.

Eurolygos ir FIBA karai persikėlė ir į oficialias šalių institucijas. Štai Kūno kultūros ir sporto departamentas FIBA prašymu padarė situacijos dėl rinktinių „langų“ analizę.

REKLAMA

KKSD pateikiama situacijos analizė:

Tarptautinė krepšinio federacija (FIBA) kreipėsi į Kūno kultūros ir sporto departamentą prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės pristatydama naują atrankos į Europos ir pasaulio čempionatus sistemą bei išdėstydama probleminę situaciją dėl Eurolygos varžybų tvarkaraščio.

FIBA patvirtintą naują atrankos į Europos ir pasaulio čempionatus sistemą nuo 2017 metų Europos čempionatai vyks tik kas ketverius metus — 2017, 2021 metais ir t.t. Pasaulio čempionatai nuo 2019 metų bus rengiami priešolimpiniais metais, o atranka į juos bus vykdoma klubų sezono metu per specialias pertraukas, dar kitaip vadinamas „langais“ – kaip ir futbole ar rankinyje. Kelialapiai į olimpines žaidynes bus dalijami pasaulio čempionate ir per papildomus atrankos turnyrus.

Pagal naują FIBA sistemą, pirmieji atrankos į pasaulio čempionatą „langai“ sutaps su Eurolygos patvirtintu tvarkaraščiu ir Lietuvos nacionalinė krepšinio rinktinė atrankos rungtynes žais tomis pačiomis dienomis kaip ir Kauno „Žalgiris“.

REKLAMA
REKLAMA

Eurolyga šių metų liepos mėnesį išplatino pranešimą, kuriame teigia, kad neketina varžyti žaidėjų laisvės, todėl vykstant atrankos turnyrams jie galės pasirinkti: padėti savo klubui ar žaisti rinktinėje. Visgi tokiu būdu sportininkai yra priverčiami spręsti dilemą: ar rinktis klubą, su kuriuo sportininkus sieja profesionalo kontraktas, ar ginti gimtosios šalies garbę. Todėl lieka neaišku, ar tikrai visi geriausi sportininkai prisijungs prie savo nacionalinių rinktinių ir atrankos varžybose dalyvaus pajėgiausios sudėties rinktinės.

REKLAMA

Vadovaujantis Kūno kultūros ir sporto įstatymu, nacionalinė rinktinė – geriausių sportininkų grupė, sporto varžybose atstovaujanti sporto organizacijai, todėl valstybė remia ir skatina Lietuvos rinktinių dalyvavimą ir atstovavimą šaliai svarbiausiose tarptautinėse varžybose.

Pagal naują varžybų sistemą beveik ketvirtadaliu sutrumpėja pasirengimas atrankos varžyboms, tuo pačiu sumažėja žaidėjų fizinis krūvis, o Europos šalių krepšinio mėgėjams atsiranda galimybė namuose stebėti nacionalinių rinktinių varžybas. Tokiu būdu nacionalinėms rinktinėms atstovautų tik geriausi šalies sportininkai, todėl departamentas pritaria FIBA iniciatyvai atrankos į Europos ir pasaulio čempionatus sistemą vykdyti „langų“ principu.

REKLAMA
REKLAMA

Visgi departamentas neturi jokių teisinių ir finansinių svertų daryti įtakos privačios bendrovės Eurolygos sprendimams. Departamento nuomone, ginčas tarp Eurolygos ir FIBA turi būti išspręstas susitarimo būdu, kad šalių nacionalines rinktines atstovautų geriausi krepšininkai.

Portalas tv3.lt anksčiau kalbėjosi tiek su FIBA, tiek su Eurolygos vadovais. Pastarosios prezidentas Jordi Bertomeu sakė, kad nemano, jog organizacijos yra kare.

„Krepšininkų išleidimas ar neišleidimas į rinktines nebūtų Eurolygos sprendimas, tai būtų pačių klubų sprendimas. Visi žino, kad nepritariame tiems langams, nes nėra prasmės žaisti tarptautinių turnyrų, kurie yra labai svarbūs, be NBA žaidėjų. Dėl to mes nesame patenkinti. Mes turime pasiūlyti gerbėjams geriausią įmanomą turnyrą. Turime gerbti sirgalius, o tokie sprendimai būtų nepagarba“, – sakė J. Bertomeu.

FIBA prezidentas Horacio Muratore portalui tv3.lt netgi džiaugėsi, kad, nesant NBA ar Eurolygos krepšininkams, rinktinės galės išbandyti kitus žaidėjus ir įvairesnes sudėtis.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų