REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos higienos normos pakeitimai atvėrė galimybę savivaldybėms steigti specialias zonas pajūryje, kur žmonės galės legaliai ilsėtis su savo gyvūnais, trečiadienį paskelbė dienraštis „Lietuvos žinios“.

Lietuvos higienos normos pakeitimai atvėrė galimybę savivaldybėms steigti specialias zonas pajūryje, kur žmonės galės legaliai ilsėtis su savo gyvūnais, trečiadienį paskelbė dienraštis „Lietuvos žinios“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pirmoji apie gyvūnų paplūdimio įrengimą praneša Neringos miesto savivaldybė. Jį nuspręsta įrengti šiemet maždaug 100 metrų kranto zonoje šiaurinėje Nidos paplūdimio dalyje.

REKLAMA

„2018-aisiais ir kituose Neringos pliažuose bus skirtos vietos poilsiautojams, turintiems gyvūnų. Tačiau reikės laikytis griežtų taisyklių, kaip elgtis tuose pliažuose. Turėsime pastatyti ženklus, informacinius stendus, papildomai valyti smėlį, įrengti stovus su girdyklomis, šiukšliadėžes ir kita. Manau, poilsiautojai bus patenkinti, nes tokių vietų jau seniai reikėjo", - dienraščiui sakė Neringos meras Darius Jasaitis.

REKLAMA
REKLAMA

Paplūdimiai, kuriuose bus laukiami gyvūnai, bus žymimi įspėjamaisiais ženklais, juose turės būti pastatytos specialios šiukšlių dėžės. Sveikatos apsaugos ministerija primena poilsiautojams, kad reikėtų vengti laukinių, neprižiūrimų paplūdimių, nes juose vandens kokybė, sauga nėra tikrinami, tad jie gali būti užteršti, neprižiūrėti, o kai kuriais atvejais netgi vanduo gali būti kenksmingas sveikatai. Tuo tarpu oficialiems paplūdimiams yra keliami aukšti saugos reikalavimai, kad poilsiautojai juose jaustųsi kuo komfortiškiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Svarbu žinoti, kad paplūdimių ir maudyklų įrengimą ir priežiūrą vykdo savivaldybės, kurios turi užtikrinti higienos normų reikalavimus. Paplūdimiai negali būti įrenginėjami šalia uostų ar nuotekų išleidimo vietų. Paplūdimiuose priėjimas prie vandens turi būti neslidus, neklampus, patogus ir saugus visiems, taip pat ir neįgaliems žmonėms. Prie visų oficialių paplūdimių tam tikru atstumu turi būti įrengti tualetai, šiukšliadėžės. Paplūdimių maudyklos turi būti pažymėtos, pvz., plūdurais, o jūroje po audrų patikslintos. Vietos, skirtos maudytis vaikams taip pat turi būti specialiai pažymėtos.

REKLAMA

Visų maudyklų vanduo turi atitikti keliamus kokybės reikalavimus.

Todėl savivaldybės, atsižvelgdamos į žmonių pasiūlymus privalo sudaryti numatomų vykdyti maudyklų vandens kokybės tyrimų kalendorinį grafiką ir laiku patikrinus vandenį apie jo kokybę pranešti žmonėms. Ši informacija turi būti skelbiama savivaldybių interneto svetainėse bei Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro interneto svetainėse. Tad prieš vykstant į paplūdimį verta skirti kelias minutes ir pasitikrinti internete, ar vandens kokybė tikrai atitinka reikiamas normas. Informaciją apie vandens kokybę ir kitus įspėjančius ženklus galima rasti ir pačiuose paplūdimiuose. Čia visiems gerai matomoje vietoje turi būti įrengtos informacinės lentos, kuriose būtų skelbiama informacija apie vandens kokybę ir pranešama, ar toje vietoje galima maudytis.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų