REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rudenį, kai Lietuvos socialdemokratų partijos taryba apsispręs dėl partijos ateities Seime, socialdemokratų laukia du scenarijai – status quo valdančiojoje koalicijoje arba pasitraukimas į opoziciją. Būtent pastarasis variantas kelia daugiausiai klausimų dėl tolesnės koalicijos, opozicijos ir socialdemokratų ministrų veiklos.

Rudenį, kai Lietuvos socialdemokratų partijos taryba apsispręs dėl partijos ateities Seime, socialdemokratų laukia du scenarijai – status quo valdančiojoje koalicijoje arba pasitraukimas į opoziciją. Būtent pastarasis variantas kelia daugiausiai klausimų dėl tolesnės koalicijos, opozicijos ir socialdemokratų ministrų veiklos.

REKLAMA

LSDP lyderis Gintautas Paluckas neslepia skeptiškai vertinantis partijos likimą koalicijoje ir tvirtina neketinantis kartoti praeities klaidų.

„Esam klaidų padarę ir paslydę dėl įvairiausių kompromisų ir susitarimų, pasitraukdami nuo savo prioritetų ir vertybių. Tai dabar aš tikrai nematau prasmės to daryti. Dar kartą sukompromitavus kairę, Lietuvoje jos gali apskritai nebelikti“, - tv3.lt sakė G. Paluckas.

Trauktis paskatino įšalę koalicijos darbai

Apie pasitraukimą iš koalicijos G. Paluckas prabilo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai pasirašius susitarimą su opoziciniais Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionimis demokratais dėl pastarųjų paramos urėdijų reformai mainais į mokesčio lengvatą centriniam šildymui. Kita priežastis pasitraukti iš koalicijos – joje stagnuojantis darbas.

REKLAMA
REKLAMA

„Tas reformų greitis ir gylis yra kritikuojamas ne tik socialdemokratų, o ir prezidentės, ir ekonomistų. Paskutinė mokesčių sistemos reforma yra vadinama pertvarkymu geriausiu atveju, o ne reforma. Bet aš matau, kad ji (koalicija – red. past.) tikrai nėra centro kairioji ir tikrai nesprendžia tų problemų, kurios šiandien yra aktualiausios. Vien paskutiniai kai kurie pareiškimai, kuriuos ir Vyriausybės vadovas ir finansų ministras padarė šnekėdami apie „Sodros“ lubas, akivaizdžiai rodo pasaulėžiūrų skirtumą“, - teigė socialdemokratų vadovas.

REKLAMA

Socialdemokratų lyderis mieliau prisijungtų prie opozicijos, kur partiečiai vis tiek išlaikytų Seimo nario funkcijas ir, anot G. Palucko, liktų laisvos rankos sąžiningai kritikuoti, siūlyti bei derėtis dėl politinio palaikymo visai taip, kaip tai daro konservatoriai.

Vis dėlto, trys dabartiniai ministrai – Mindaugas Sinkevičius, Linas Linkevičius ir Milda Vainiutė – siūlyti socialdemokratų, nors pastaroji partijai nepriklauso. Socdemams palikus koaliciją, tektų keisti ir ministrus, nes, kaip teigė G. Paluckas, partijos priimti sprendimai galioja visiems nariams.

REKLAMA
REKLAMA

„Aišku, ministrai, turint omenyje, kad čia yra profesionalų Vyriausybė, bent jau taip teigiama, turės irgi teisę apsispręsti, ar jie norės būti profesionalais, ar dalyvaus kartu su partija pakeliui ir įgyvendins sprendimus“, - kalbėjo G. Paluckas.

Politologė: socdemų noras pasitraukti – neapgalvotas

Tuo tarpu Mykolo Romerio universiteto dėstytoja, politologė Rima Urbonaitė mano, kad svarstydami apie pasitraukimą socialdemokratai elgiasi per daug skubotai.

„Užuot visiems tyliai susėdus, pastrategavus, paskaičiavus, ką duotų išėjimas, kada reikia išeiti ir kokiomis sąlygomis reikia išeiti, dabar tai yra kažkoks keistas chaotiškas, didžiulį erzelį keliantis procesas, kuris patiems socialdemokratams nėra parankus, nes tas nešvarių skalbinių kėlimas į paviršių nežinau, ar yra gerai. Socialdemokratams dabar yra tikrai kritinis metas. Arba jie išsikapstys, arba jie labai sėkmingai gali nužygiuoti į politinės ir partinės sistemos paraštes“, - tv3.lt kalbėjo R. Urbonaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Politologė kritiškai vertina koalicijos ateitį, jei socdemai vis tik pasitrauks. Anot jos, toks žingsnis į šalį atneš nestabilų ir chaotišką laikotarpį į šalies politikos kasdienybę.

Jeigu nebus (valstiečių – red. past.) koalicijos su konservatoriais, faktiškai valstiečiai lieka, mažumos vyriausybe, o jos darbas yra labai komplikuotas. Lietuvoje mažumos vyriausybė paprastai ilgai neišsilaiko, nes ji su kiekvienu teisės aktų projektu eina kaip nuogi į dilgėles. Tai tokia situacija yra nepalanki. O opozicija vis tiek dirbs savo darbą ir turbūt nebus suinteresuoti labai didele valstiečių sėkme ir sėkmingu darbu, nes jiems reikia ruoštis ateinantiems rinkimams ir iš opozicijos tapti valdančiaisiais. Socdemams būnant opozicijoje reikės reabilituotis ir rimtai daryti perkrovimą. Manau, valstiečiai puikiai supranta, kad socialdemokratų pasitraukimas yra nelabai geras dalykas“, - prognozavo MRU dėstytoja.

REKLAMA

G. Paluckui dar toli iki lyderio

L. Linkevičiui žiniasklaidoje apkaltinus socialdemokratų partijos vadus nesugebant prisiimti atsakomybės ir permetant sprendimus ant žmonių pečių, R. Urbonaitė priduria, kad G. Paluckas kol kas nesugebėjo įrodyti savo kaip lyderio autoriteto, o neturint autoriteto, pasak politologės, sudėtinga būti pagrindiniu partijos žmogumi ir gynėju. „Užtenka prisiminti buvusio premjero A. Butkevičiaus pasiūlymą G. Paluckui ateiti padirbėti kokio nors Seimo nario padėjėju, kad jis suprastų, ką reiškia dirbti Seime. Tai pirmininkas partijos dirbs Seimo nario padėjėju? Tai tokiomis sąlygomis tapti lyderiu yra be galo sudėtinga“, - kalbėjo R. Urbonaitė.

REKLAMA

Rugpjūčio pradžioje socialdemokratų frakcija Seime aptarė tarp partijos skyrių vykdytą apklausą dėl koalicijos ateities. Savo nuomonę partijos prezidiumui skyriai pateiks iki rugsėjo 20 d., tada bus sušaukta taryba, kuri ir priims galutinį sprendimą. Pagal LSDP Statutą tik taryba gali nutarti likti socialdemokratams koalicijoje ar ne.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų