REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
72
Turistų grupė (nuotr. Fotolia.com)

Nutilus lėktuvų ūžesiui Vilniaus oro uoste, pritilęs ir turistų šurmulys pačiame Vilniuje. Nors neabejoja, kad rudenį turistai grįš, viešbučiams vis tiek teks skaičiuoti nuostolius.

72

Nutilus lėktuvų ūžesiui Vilniaus oro uoste, pritilęs ir turistų šurmulys pačiame Vilniuje. Nors neabejoja, kad rudenį turistai grįš, viešbučiams vis tiek teks skaičiuoti nuostolius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Go Vilnius“ duomenimis, praėjusių metų liepą Vilniuje buvo apgyvendinta 106778 turistų, rugpjūtį – 115181. Pasak laikinai einančios direktorės pareigas Ingos Romanovskienės, Vilniaus oro uosto rekonstrukcijos laikotarpiu nakvynių Vilniaus viešbučiuose gali sumažėti iki 20 procentų.

REKLAMA

Panašius skaičius bei neatperkamus nuostolius mini ir viešbučiai.

Turistai renkasi Latviją ir Lenkiją

UAB „Centrum“, valdančio viešbučius „Artis“, „Ratonda“ ir „Grata“, generalinis direktorius Artūras Vainora naujienų portalui tv3.lt pasakoja, kad turistų skaičius sumažėjęs apie 15 proc., tačiau dėl mažesnio srauto bei taikomų kainų, pajamų prarandama apie 20 proc.

Pasak jo, Vilniaus oro uosto uždarymu gali džiaugtis ne tik Kaunas.

„Dabar patys tie sezono mėnesiai, kai važiuojama. Mūsų kaimynai latviai ir lenkai labai džiaugiasi, kad Vilniaus oro uostas užsidarė, Kaunas kažkiek džiaugiasi, nes tikrai jaučiasi. Turistai renkasi, kur važiuoti dabar patogiau“, – sako A. Vainora.

REKLAMA
REKLAMA

Apie pajamų praradimus kalba ir „Novotel“ vadovė Simona Arštikienė. Ji naujienų portalui tv3.lt teigia, kad daugiau labiau jaučiasi būtent nuosmukis pajamose, o ne turistų skaičiuje. Jis jaučiamas tik tam tikruose segmentuose. Pavyzdžiui, verslo klientų vis tiek gana nemažai.

Visgi, pasak pašnekovės, pajamų sumažėjimą daug labiau nei viešbučiai centre, pajaus rajonuose esantys.

„Pajamose – taip krisime. Jaučiame kainos kritimą. Matosi rinkoje viešbučiai kadangi mažiau užimti ir atitinkamai reaguoja – kiekvienas savais būdais bando prisitraukti tą klientą: duoda geresnius pasiūlymus, kainas nuleidžia, paketų pasiūlymai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dėl to pajamos pakankamai ženkliai skirsis nuo to kas įprasta matyti šiais mėnesiais, ypatingai jausis ne Vilniaus centre esantiems viešbučiams“, – komentuoja S. Arštikienė.

Lietuvos statistikos departamento teigimu, liepą palyginti su birželiu, viešbučių paslaugų kainos pigo 4,5 proc.

„Go Vilnius“ laikinoji vadovė I. Romanovskienė prideda, kad dažniausiai į Vilnių atvykstančių šalių piliečiai atkeliauja iš kaimyninių šalių: Baltarusijos, Rusijos, Latvijos, Lenkijos, Ukrainos, dėl to didelės įtakos turistų srautui būti neturėtų.

REKLAMA

„Jie dažniau keliauja automobiliu, autobusu arba traukiniu, todėl oro uosto uždarymas didelio poveikio šiems srautams neturi“, – sako ji.

Ruduo nuostolių neatpirks

I. Romanovskienė įsitikinusi, kad Vilniaus oro uosto rekonstrukcija ilgalaikio poveikio Vilniaus turistų srautui neturės. O laikiniems praradimas ruošėsi visa rinka, kadangi turistų skaičiaus sumažėjimas buvo prognozuojamas.

„Mūsų žiniomis, daugelis Vilniaus viešbučių jau sparčiai pildo rugsėjo rezervacijas. Į Vilnių grįžtančios oro linijos taip pat praneša apie gerus bilietų pardavimus. Todėl manome, kad skaičiuojant visų metų rezultatus turistų skaičiaus sumažėjimo Vilnius nepajus. Tikslų vertinimą, kokie turistų srautai Vilniuje buvo šių metų liepą ir rugpjūtį, pateiksime remdamiesi statistiniais duomenimis, kuriuos teikia Statistikos departamentas. Praktika rodo, kad šių mėnesių duomenis Statistikos departamentas pateikia rudenį“, – komentuoja ji.

REKLAMA

Tuo tarpu viešbučių atstovai teigia, kad nėra kuo čia labai džiaugtis, mat kiekvienais metais rugsėjis ir spalis – vis dar intensyvūs mėnesiai. Vasaros sezono praradimų susigrąžinti jau nebepavyks.

„Viešbučiai turi fiksuotą kambarių skaičių ir daugiau negalime priimti, nėra guminiai tie viešbučiai. Mūsų kainą pasiūla ir paklausa reguliuoja, tad manau, kad nepasivys taip paprastai tų praradimų. Mes skaičiuojam rekonstrukciją kaip du mėnesius – liepą ir rugpjūtį. Reikia įvertinti, kad tai sezonas ir patys geriausi mėnesiai. Mums geriausia, kad būtų užsidarę sausį–vasarį, bet, žinoma, tokių darbų nepadarysi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kiekvienais metais yra rudenį konferencinis turizmas. Atvažiuoja grupės, tie mėnesiai ir taip būdavo geri, geriau padaryti nėra resursų. Nebent žiūrėti plačiau iš turistų, gal viešbučių daugėtų, srautas didėtų, bet dabar turime ką turim“, – komentuoja A. Vainora.

„Manau, kad pasijaus tikrai bendrose pajamose. Rugsėjis, spalis ir šiaip būna aukšto užimto mėnesiai. Turi vis tiek ribą iki kiek gali pakelti kainą. Jei viešbučiai ir šiaip pilni tai tik gali su kaina sužaisti, kad atsipirktų tai, ką prarado per tuos dvejus mėnesius. Tačiau turime daug lojalių verslo klientų, kurie turi savo kainodarą ir pagal ją atvažiuoja, be to jie nekalti, kad uždarius oro uostą viešbučiams buvo blogiau. Jei būtų įprasta kad rugsėjis ir spalis – žemo užimtumo, o šiais metais būtų aukšto, tada atsipirktų. Bet šiuo atveju, tai turėtų būti kaip ir įprastai“, – prideda „Novotel“ vadovė Simona Arštikienė.

REKLAMA

Iki šiol turistų skaičius Vilniuje kasmet didėjo. „Vilnius Go“ turimais duomenimis, jis didėjo ir iki oro uosto uždarymo rekonstrukcijai.

Statistikos departamento duomenimis, 2017 metų pirmąjį ketvirtį Vilniaus miesto apgyvendinimo įstaigos sulaukė 194 856 svečių, kurie praleido 374 369 naktis. Palyginti su 2016 metų pirmuoju ketvirčiu, svečių skaičius padidėjo 6,97 proc., o nakvynių skaičius išaugo 6,1 proc.

Vilniaus oro uosto kilimo ir tūpimo tako rekonstrukciją numatoma baigti ir veiklą vėl pradėti rugpjūčio 17 d. 23:59 val.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų