REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vasara – atostogų ir kelionių metas. Svarstant, kurią užsienio šalį aplankyti, metai iš metų labiau populiarėja keliavimas gimtajame krašte, o keliones autobusu, lėktuvu ar automobiliu, vis sparčiau keičia keliavimas dviračiu.

Vasara – atostogų ir kelionių metas. Svarstant, kurią užsienio šalį aplankyti, metai iš metų labiau populiarėja keliavimas gimtajame krašte, o keliones autobusu, lėktuvu ar automobiliu, vis sparčiau keičia keliavimas dviračiu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiemet Žemaitijos nacionalinio parko direkcijos Lankytojų aptarnavimo skyriaus darbuotojai, bendradarbiaudami su informacinių technologijų specialistais, sukūrė mobiliąją aplikaciją „Pažinkite Žemaitijos nacionalinį parką keliaudami dviračiais!“, kurioje pristatyta ne tik mobili maršruto dviračiais aplink Platelių ežerą versija, bet ir dvi visiškai naujos automobilių-dviračių trasos šiaurinėje parko dalyje.

REKLAMA

Pasak kūrėjų, mobiliosios aplikacijos praplečiančia išmaniųjų įrenginių galimybes, kadangi yra skirtos išmaniesiems telefonams, planšetiniams kompiuteriams ir kitiems mobiliesiems prietaisams.

Dviračiu aplink Platelių ežerą

Platelių ežeras – viena žinomiausių ir lankomiausių Žemaitijos vietovių. Žemaitijos nacionalinio parko darbuotojų teigimu, 24 kilometrų ilgio žiedinis maršrutas, apjungiantis ne tik Platelius, bet ir kitas lankomas vietas bei objektus, yra vienas populiariausių Žemaitijos nacionalinio parko turistinių maršrutų, kuriame gausu įdomių turistinių objektų, gamtos ir kultūros vertybių, vaizdingų panoramų, įrengta turizmo infrastruktūra.

REKLAMA
REKLAMA

Keliaudami šiuo maršrutu, galite išvysti ir aplankyti Platelius bei čia esančius lankomiausius objektus: Šaltojo karo ekspoziciją, pravažiuoti pro Beržoro bažnytkaimį, Babrungo upės ištakas, Plokštinės gamtinį rezervatą, Paplatelės ir Paežerės Rūdaičių rekreacines zonas.

Trumpoji automobilių-dviračių trasa – 32 kilometrai

Norintys pasigrožėti kalvotu Žemaitijai būdingu reljefu, miškais, istoriniais bei kultūriniais objektais, turėtų išbandyti 32 kilometrų ilgio žiedinę trumpąją šiaurinę trasą.

Trasos pradžia – Platelių miestelyje – o veda į Žemaitijos nacionalinio parko šiaurę. „Trasa eina per 9 nedidelius Plungės rajono kaimus. Dalis trasos (apie 17 km) – asfaltuoti regioniniai keliai, dalis – prižiūrimi žvyrkeliai. Mašinų eismas nėra intensyvus, todėl trasa puikiai tinka kelionėms dviračiais”, – teigia organizatoriai. Toliau maršrutas veda pro gyvenvietes, kuriose stūkso I tūkstantmetį menantys piliakalniai, senovės gyvenvietės, senkapiai. Pakelėse akį traukia kryžiai, koplytėlės, XVIII a. medinė Gegrėnų bažnyčia. Keliaujant Gegrėnų piliakalnių taku (1,6 km) galima pamatyti valstybės saugomas Gegrėnų archeologinio komplekso vertybes: piliakalnius, senovės gyvenvietės vietą, kapinynus ir įspūdingą šios vietovės kraštovaizdį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

58 kilometrai dviračiu – ne bėda!

Nebijantys iššūkių turėtų išbandyti ilgąją automobilių-dviračių trasą. 58 kilometrus besitęsianti trasa prasideda Platelių ežero pakrantėje ir veda į šiaurinę Žemaitijos nacionalinio parko teritoriją ir jo buferinę zoną.

Keliaudami šiuo maršrutu turėsite galimybę pamatyti būdingą Žemaitijai reljefą ir kraštovaizdžius, taip pat istorinius, gamtinius ir kultūrinius lankomus objektus, aplankyti ūkius, siūlančius savo produkciją, edukacijas, ar pasivaikščioti gražiausiais šios parko dalies kampeliais.

REKLAMA

Maršrutas veda per 17 kaimelių ir 3 miestelius – Platelius, Žemaičių Kalvariją ir Barstyčius. Trasoje arba netoli jos bus galima aplankyti I tūkstantmetį menančius piliakalnius, alkakalnius ir senovės gyvenvietes (Pūčkorių, Gegrėnų, Žemaičių Kalvarijos, Šarnelės, Mikytų ir kt.), pažintinius takus (Šeirės, Gegrėnų, Gardų ozo, poeto V. Mačernio, Mikytų), sužinoti apie žymių, Lietuvai nusipelniusių žmonių (V. Mačernio, M. Valančiaus, knygnešio V. Juškos) gyvenimą.

Trasoje taip pat apstu gamtos objektų (Dutkinės ąžuolas, Paparčių juodalksnis, Paparčių kaštonas, Barstyčių akmuo ir kt.), bažnyčių (Gegrėnų, Žemaičių Kalvarijos, Barstyčių), apžvalgos vietų, paminklų.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų