REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
43
Gyvenimo sąlygos Marijampolės pataisos namuose Audriaus Bareišio nuotr.

Už žmogžudystę 11 metų nuteistas 59-erių Pranas Dirvanauskas už grotų praleido dar tik dvejus metus, tačiau jau svajoja, kaip ištrūkęs į laisvę susitvarkys gyvenimą ir laimingai nugyvens jam skirtą laiką.

43

Už žmogžudystę 11 metų nuteistas 59-erių Pranas Dirvanauskas už grotų praleido dar tik dvejus metus, tačiau jau svajoja, kaip ištrūkęs į laisvę susitvarkys gyvenimą ir laimingai nugyvens jam skirtą laiką.

REKLAMA

„Kilo buitinis konfliktas. Auka buvo žmonos draugas. Žinoma, tik per alkoholį viskas įvyko. Jis buvo žymiai jaunesnis ir fiziškai pajėgesnis už mane. Pradėjo mane įžeidinėti. Net norėjo išmesti iš buto, kuriame tuo metu gėrėme. Senu neužauga pravardžiavo ir kitais bjauriais žodžiais vadino. Fiziškai pasipriešinti jam negalėjau, todėl išgėręs griebiau peilį ir dūriau. Minčių ir tikslo jį nužudyti nebuvo, bet pataikiau tiesiai į širdį“, - kruviną konfliktą prisimena Marijampolės pataisos namuose bausmę atliekantis P. Dirvanauskas.

Nuteistasis gailisi dėl to ką padarė, bet laiko atsukti negali, todėl priima jam skirtą bausmę ir laukia tos akimirkos, kai prasivers įkalinimo įstaigos vartai bei galės apkabinti savo keturias dukras.

REKLAMA
REKLAMA

- Ar nužudymas buvo pirmasis jūsų padarytas nusikaltimas?

- Anksčiau buvau teistas tik tarybiniais laikais. Už valstybinio turto grobstymą. Prieš daug metų parduotuvę apiplėšiau.

REKLAMA

- Pritrūko maisto?

- Ne. Tiesiog buvau išgėręs ir trūko dar. Todėl taip ir pasielgiau. Bet atlikau bausmę, susitvarkiau gyvenimą, vedžiau. Vėliau mokiausi universitete. Atsirado vaikai.

- Ar šiuo metu artimieji bendrauja su jumis?

- Tai žinoma. Nupirko televizorių, dažnai aplanko. Žmona yra, bet skyryboms nepaduoda prašymo. Nors dukroms sako, kad prieš mane nieko blogo neturi, bet nenori nieko bendro su manimi turėti. Aš tai sutikčiau. Į pasimatymus taip ar taip nevažiuoja.

- Kokie finansiniai teismo įpareigojimai slegia jūsų pečius?

- Turiu ieškinių iš nukentėjusiųjų pusės. Privalau atlyginti 20 tūkst. eurų jiems. Ir dar beveik 3 tūkst. eurų laidotuvių išlaidoms padengti. Esu dirbantis. Atiduodu pamažu.

REKLAMA
REKLAMA

- Tai atskaičiuoja pinigus nuo to, kiek uždirbate?

- Taip, kažkiek, žinoma, lieka ir man. Arbatai, tabakui. Pats 50 metų rūkau, tai man neįsivaizduojamas gyvenimas be rūkymo.

- Kokios amžiaus yra jūsų dukros?

- Vyriausiajai – 26 metai, o jauniausioji yra pagrandukė. Ji dar eina į pradinę mokyklą. Bet mažoji taip pat atvažiuoja manęs aplankyti.

- Ką mažoji sako, matydama tėtį įkalinimo įstaigoje?

- Žino vaikai, ką padariau. Iš pradžių jiems buvo sunku su tuo susitaikyti. Ta, kuri universitete mokosi, tai slėpė nuo vaikino, kad jos tėvas atlieka bausmę. Pamelavo, kad užsienyje uždarbiauju, pykti negaliu. Bet mane per televizorių dukart rodė, tai jos vaikinas ir jo tėvai pamatė. Tai perklausė, kur tas tavo tėvas? Uždarbiauja? Jis juk žmogžudys. Bet, regis, vėliau suprato, kad dukra dėl to – nekalta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Ar skundėte jums teismo skirtą bausmę?

- Prokuroras iš viso siūlė 15 metų, tai gavęs 11-ka net nudžiugau. Prašė daugiau, nes buvau baigęs mokslus ir išmaniau žmogaus anatomiją, todėl esą tyčia dūriau tiesiai į širdį. Bet tai buvo nelemtas sutapimas. Galima bus prašyti malonės po kelerių metų, bet dar labai toli iki to. Dukros sakė, kad užsirekomenduok gerai, elkis tinkamai, tada rašysime malonės prašymą.

- Iš kokios šeimos kilęs?

- Dabar abu tėvai mirę. Broliai taip pat du mirę. Tik sesės gyvos. Vienas brolis priklausė nusikalstamai grupuotei Kaune. O aš dirbau statybose visą laiką. Gyvenimas bėgo gerai. Aišku, kad daug gerdavau. Būdavo dienų, kai atsisakydavau, bet alkoholio visada būdavo daug.

REKLAMA

- Primenate laiką, kai pateko į šią įkalinimo įstaigą?

- Mane atvežė iš Kauno tardymo izoliatoriaus. Ten vien su jaunimu gyvenome. Bet niekas nenuskriaudė. Nesu prisidirbęs, todėl mane gerbdavo ir jaunimas.

- Kaip vertinate kalinimo sąlygas Marijampolės pataisos namuose?

- Gal kažkam ir negerai. Bet tarybiniais laikais sėdėti ir dabar, tai skirtumas kaip tarp dangaus ir žemės. Šiandien turime televizorius, patalynę savo. Nori plaukus, barzdą augink. Valdiški drabužiai. Viskas duodama, ko tik galima norėti.

- Kaip įsivaizduojate save laisvėje?

- Pasakysiu atvirai. Dievas man pagailėjo ūgio ir proto. Būtų proto, būčiau čia neatsidūręs. O laisvėje yra dėl ko stengtis. Turiu gyvenamą vietą, dukros lauktų, seserys padėtų. Artimiausi žmonės mane palaiko. Žmogžudys esu, bet gali visiems pasitaikyti. Trenk kam stipriau, pastumk, ką netyčia ir tas gali mirti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų