REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
6
Užteršė dalį populiarių paplūdimių (nuotr. SCANPIX)

Honkonge pirmadienį tęsiami valymo darbai, nes susidūrus laivams žemyninės Kinijos vandenyse išsiliejo didelis kiekis palmių aliejaus ir užteršė dalį populiarių paplūdimių.

6

Honkonge pirmadienį tęsiami valymo darbai, nes susidūrus laivams žemyninės Kinijos vandenyse išsiliejo didelis kiekis palmių aliejaus ir užteršė dalį populiarių paplūdimių.

REKLAMA

Pakrantes sekmadienį padengė dvokiantys, lipnūs, balti aliejaus grumstai, be to 11 paplūdimių tebėra uždaryti poilsiautojams pirmadienį, įsismarkavus vasarinei karščio bangai.

Sukietėjusio aliejaus grumstai tebeteršia paplūdimius, vietomis jūroje tebeplūduriuoja riebalų dėmės.

Honkongas sudarytas iš daugiau nei 200 salų su nuostabiomis įlankomis, tačiau auga susirūpinimas dėl taršos ir šiukšlių pakrantėse.

Pui O paplūdimyje, Lantau saloje, valytojai grėbstė žymųjį juodą smėlį, pirmadienį ryte, rinkdami palmių aliejaus grumstus persimaišiusius su kitomis šiukšlėmis, nuo plastikinių vandens butelių iki vaikiškų žaislų.

REKLAMA
REKLAMA

Nors tebeplevėsuoja raudona vėliava ir paplūdimys oficialiai uždarytas poilsiautojams, kai kurie žmonės vis tiek maudosi.

Vienas banglentininkas, 61-erių Simonas, nuolatinis paplūdimio lankytojas, patvirtino, kad jūroje tebeplūduriuoja aliejus.

REKLAMA

„Pajutau tą aliejų ir ant banglentės; ji visa slidi, – sakė jis naujienų agentūros AFP korespondentui. – Vakar šiame paplūdimyje ir ant vandens buvo didelių aliejinmgų grumstų“.

Dar jis pridūrė, kad paplūdimyje dažnai mėtosi poilsiautojų paliktos šiukšlės.

„Gyvenu čia, tenka kęsti tai; man tai nepatinka“, – sakė Simonas dirbantis oro uoste, bet kilęs iš Havajų.

Paplūdimiuose pirmadienį pasirodė skelbimų, raginančių plaukikus nelipti iš vandens, nes juose maudytis uždrausta dėl taršos.

Tačiau 49-erių Agnes Mercado, nuolatinė nuošalaus Pietų įlankos paplūdimio lankytoja, vis tiek buvo pasiryžusi rytinėms maudynėms nors nedrįso panardinti viršutinės kūno pusės.

REKLAMA
REKLAMA

„Žinoma, man neramu dėl to, bet kai kada būna dar blogiau negu dabar“, – sakė ji apie užterštą vandenį.

Poveikis aplinkai

Laisvalaikio ir kultūros paslaugų departamentas pranešė, kad paplūdimių tvarkytojai absorbuojančiomis juostomis stengiasi neleisti aliejui plisti, vyriausybės tarnyboms nurodyta išvalyti vandenį.

Sekmadienį vakare paskelbtame pranešime tvirtinama, kad palmių aliejus „nekenksmingas žmogaus kūnui“.

Tačiau aplinkosaugininkai nuogąstauja dėl potencialaus poveikio ir sako, kad vyriausybė nepakankamai nuveikė, kad suvaldytų šį išsiliejimą.

„Nors mes nematome juoda nafta aplipusių paukščių, palmių aliejus pavojingas gyvūnijai, nes skatina bakterijų plitimą“, – sakė Gary Stokesas , jūrinės gyvūnijos apsaugos draugija, kurios nariai pasivadinę Jūrų piemenimis (Sea Shepherds).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

G.Stokesas pridūrė, kad aliejus ištirps ir susiskaidys, tam procesui bus naudojamas deguonis iš vandens, dėl ko žus vandens gyvūnai ir augalai.

Aliejaus nuotėkio priežastis – dviejų laivų susidūrimas prie Perlo upės estuarijos Kinijos pietuose ketvirtadienį, patvirtino jūrų departamentas, nurodęs, kad pasiųsti devyni laivai siurbti aliejų nuo vandens paviršiaus Honkongo pietvakariniuose ir pietiniuose vandenyse.

Pranešime naujienų agentūrai AFP departamentas pažymi, kad valymo darbai pradėti šeštadienį, bet neatsakė į klausimą, kiek aliejaus nutekėjo į aplinką.

Gretimos Guangdongo provincijos valdžia privalo pranešti apie naftos produktų išsiliejimą, tvirtina departamentas.

REKLAMA

Paklausus, kodėl Honkongo valdžia iki pat šeštadienio nepranešė apie ketvirtadienio avariją, departamentas atsakė, kad taip atsitiko „dėl to, kad tos medžiagos galėjo atitekėti iki Honkongo vandenų per dvi paras“.

Plačius pakrantės ruožus dažnai dengia šiukšlės, dėl kurių valdžia ir aplinkosaugininkai kaltina žemyninę Kiniją.

Vis dėlto kovotojai už gamtos švarą tvirtina, kad ir pats Honkongas išmeta baisiai daugatliekų – šio didmiesčio sąvartynai jau perpildyti ir nematyti kitur paplitusios atliekų perdirbimo kultūros požymių.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų