REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Vis daugiau keliaujantys tautiečiai iš užsienio lagaminuose parsiveža patalinių blakių. Agresyvūs, besikandžiojantys ir sparčiai besidauginantys vabzdžiai gali tūnoti net ir penkių žvaigždučių viešbučiuose. 

 Vis daugiau keliaujantys tautiečiai iš užsienio lagaminuose parsiveža patalinių blakių. Agresyvūs, besikandžiojantys ir sparčiai besidauginantys vabzdžiai gali tūnoti net ir penkių žvaigždučių viešbučiuose. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vaizdelis, primenantis ištrauką iš siaubo filmo. Po lovos čiužiniu tiesiog knibždėte knibžda mažyčių vabzdžių. Tai – patalinės blakės. Pastaruoju metu su šiais parazitais Lietuvoje susiduria vis daugiau tautiečių.

REKLAMA

Ši blakių rūšis – vienintelė mūsų šalyje puolanti žmones ir naminius gyvūnus. Plokšti, vos penkių milimetrų arba obuolio sėklos dydžio vabzdžiai minta tik krauju, tad visuomet tūno šalia savo maisto šaltinio. Savo auką patalinės blakės dažniausiai atakuoja naktį, kai žmogus miega ir nejuda. Kenkėjų naikintojai sako, kad per paskutinius tris mėnesius šalyje su blakėmis kovoti vyko jau 140 kartų.

Tokios invazijos jau seniai nebuvo, o prieš dešimtmetį Lietuvoje ši problema apskritai beveik neegzistavo. Anot specialistų, parazitų invaziją išprovokavo patys lietuviai, pradėję daugiau keliauti. Mat šios blakės paplitusios Vakarų šalyse bei veisiasi net ir prabangiuose viešbučiuose. Joms nereikia nešvaros ar antisanitarinių sąlygų. Taigi vabzdžius į namus parsivežama pasisvečiavus užsienyje.

REKLAMA
REKLAMA

„Jos su žmogaus daiktais atkeliauja. Su dėvėtais baldais, rankinukuose, tarp drabužių. Vėliau įsikuria kambaryje, kur žmonės apsistoję. Jei žmonės ten nuolatos būna, blakėms tai geriausias maitinimosi šaltinis ir jos pradeda veistis“, - aiškina biologas Liutauras Grigaliūnas.

Patalinės blakės maitinasi kas penkias-septynias dienas ir tuomet dauginasi. Patelė, kuri gali išgyventi iki pusantrų metų, per tą laiką gali padėti iki 400 kiaušinėlių, iš kurių išsirita taip pat kraują siurbiančios nimfos.

Atvykus į viešbutį tiek užsienyje, tiek ir Lietuvoje pirmiausia derėtų patikrinti lovos rėmus ir čiužinio siūles - būtent ten kenkėjai dažniausiai ir slepiasi. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jei pačių vabzdžių nesimato, tai augančių vabzdžių išnarų išbarstyta turėtų matytis, dėmės nuo kraujo, tai yra jų išmatos ir stipraus užkrėtimo atveju jaučiasi specifinis kvapas“, - aiškina biologas L.Grigaliūnas.

Nors ligų patalinės blakės ir neperneša, įkandimai itin nemalonūs. Iš pradžių žmogus nieko nejunta, o iš ryto pastebi panašius į uodų įgėlimus. Pagrindinis skirtumas – ant kūno lieka daugybė rausvų taškelių ir jaučiamas smarkus perštėjimas. Susidūrimas su blakėmis palieka ir psichologinį diskomfortą. Daugelyje šalių blakės laikomos bemiegių naktų simboliu ir net socialine gėda.

REKLAMA

„Gali atsirasti niežėjimas, o jautresniems žmonės gali išsivystyti nestipri alerginė reakcija, paraudimas, gumbeliai atsirasti. Kažkokių priemonių imtis nereikėtų, nebent tas nepatogumas yra ilgą laiką, jis blogai jaučiasi, tuomet į gydytoją reikėtų kreiptis“, - įspėja Visuomenės sveikatos centro specialistė Eglė Orechovienė.

Specifinio gydymo nuo blakių įkandimų nėra, tačiau išnaikinti parazitus įmanoma. Specialistai nuo seno, dar tarpukario laikais jomis atsikratydavo cheminėmis priemonėmis, na o dabar taikomi ir ne tokie nuodingi metodai.

REKLAMA

Jei nenorite tokio svečio savo namuose, grįžę po kelionės drabužius, taip pat ir čiužinio užvalkalą 90 minučių skalbkite 60 (šešiasdešimties) laipsnių vandenyje. Taip pat išsivalykite lagaminus, o viešėdami viešbučiuose jų nelaikykite ant žemės arba arti lovos. Jei pavienius vabzdžius visgi pastebėjote, kruopščiai išsiurbkite visą kambarį, taip pat ir spintas ar vietas po lovomis.

Plačiau apie tai – TV3 reportaže.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų