REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Šaltojo karo metais JAV diplomatinės tarnybos darbuotojai SSRS plovė tualetus ir iškrovinėjo sunkvežimius“, – rašoma „The Huffington Post“.

„Šaltojo karo metais JAV diplomatinės tarnybos darbuotojai SSRS plovė tualetus ir iškrovinėjo sunkvežimius“, – rašoma „The Huffington Post“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Leidinyje primenama, kad praėjusį sekmadienį Vladimiras Putinas liepė išsiųsti kelis šimtus amerikiečių diplomatų iki rugsėjo 1-osios – taip tariamai atsakydamas į JAV paskelbtas sankcijas.

REKLAMA

„Kol kas neaišku, kaip Vašingtonas planuoja vykdyti šį nurodymą, tačiau šis Maskvos žingsnis, tikėtina, paaštrins ir taip stipriai prastėjančius santykius tarp dviejų šalių. Patyrę diplomatai pažymi, kad šie paskutiniai įvykiai primena jiems Šaltojo karo laikų ginčą, kurio metu JAV ir Sovietų Sąjunga įvykdė eilę vieni kitų diplomatų išsiuntimų“, – rašoma straipsnyje.

„1986 metais, po kelių išsiuntimų serijų, Sovietų Sąjunga uždraudė 200 vietoje pasamdytų sovietų piliečių dirbti amerikiečių diplomatinėje misijoje. Šį sprendimą priėmė tam, kad „pastatyti (amerikiečių) atstovybę ant kelių“, tvirtina Stevenas Piferis – buvęs diplomatas, tuo metu dirbęs ambasadoje Maskvoje. Vietiniai darbuotojai atlikdavo nuobodžias užduotis, tokias kaip tualetų plovimas ir ambasadai tiekiamo pieno krovimas. Žinodami rusų kalbą, rusų kultūrą ir sovietinę biurokratiją, jie kartais pasitarnaudavo kaip ryšininkai amerikiečių diplomatams“, – pasakojama leidinyje.

REKLAMA
REKLAMA

„Kupini ryžto neleisti Sovietų Sąjungai pakenkti jų veiklai, amerikiečių diplomatai sudarė rotacinį grafiką, pagal kurį periodiškai nutraukdavo savo tiesioginę veiklą, kad galėtų atlikti darbus, kuriuos anksčiau atlikdavo vietiniai“, – teigiama straipsnyje. „Kas dvi savaites, vietoje to, kad rašyčiau depešas, aš ateidavau į darbą apsirengęs darbininko kombinezoną“, – prisimena buvęs diplomatas Johnas Herbstas, tuomet dirbęs atstovybėje Maskvoje. „S. Piferis ir J. Herbstas prisimena, kaip važinėjo į užsienį pasiimti ten pristatytus krovinius, krovė sunkvežimius ir plovė tualetus. Į šį darbą buvo įtrauktos netgi ambasados darbuotojų antrosios pusės“, – rašoma „The Huffington Post“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sumažėjus darbuotojų skaičiui – prailgs vizų išdavimas

Sumažėjęs JAV diplomatinės misijos darbuotojų skaičius Rusijoje gali atsiliepti atliekamų konsulinių paslaugų greičiui, „Interfaks“ pareiškė JAV atstovė Maria Olson.

„Mes vertiname poveikį, kurį turės tokie apribojimai. Dar labai anksti bandyti spėlioti apie tai, kokiu būdu tai atsilieps diplomatinei tarnybai. Tačiau visai įmanoma, kad tai nulems sumažėjusį konsulinės veiklos operatyvumą“, – pareiškė M. Olson.

JAV diplomatinės misijos atstovė spaudai pažymėjo, kad Maskvos sprendimas yra niekuo neparemtas ir kelia apgailestavimą.

Rusija sekmadienį paskelbė, kad JAV privalo sumažinti savo diplomatinės misijos darbuotojų skaičių iki 455 žmonių, o tai reiškia, kad nutraukti darbo sutartis arba grįžti į Ameriką turės 755 asmenys. 2013-ųjų duomenimis, JAV atstovybėje dirbo daugiau nei tūkstantis žmonių, tačiau tik 301 iš jų buvo JAV piliečiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų