REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
6
Šiaurės Korėjos karinė technika (nuotr. SCANPIX)

Per Maniloje savaitgalį vyksiantį saugumo forumą Jungtinės Valstijos pareiškė sieksiančios Šiaurės Korėjos branduolinių ginklų programos „vienbalsio pasmerkimo“.

6

Per Maniloje savaitgalį vyksiantį saugumo forumą Jungtinės Valstijos pareiškė sieksiančios Šiaurės Korėjos branduolinių ginklų programos „vienbalsio pasmerkimo“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Į Filipinų sostinę suvažiavę visų pasaulio galingųjų šalių diplomatijos vadovai, bandantys pažaboti Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno  branduolines ambicijas, turės retą galimybę tiesiogiai aptarti šią krizę.

REKLAMA

Praėjusią savaitę po naujausio Pchenjano tarpžemyninės raketos bandymo JAV ir Kinija ginčijosi, kaip geriausia reaguoti į šią provokaciją, dar labiau padidinusią tarptautinės bendruomenės būgštavimus dėl Kim Jong Uno branduolinių pajėgumų.

JAV valstybės sekretorius Rexas Tillersonas Maniloje sieks sutarti dėl bendro spaudimo Šiaurės Korėjai, pranešė jo patarėja. Be to, Vašingtonas siekia, kad Jungtinės Tautos Pchenjanui paskelbtų dar vieną griežtų sankcijų paketą.

REKLAMA
REKLAMA

„Šiemet susitikime tikimės išvysti bendrą vienbalsį provokacinio Šiaurės Korėjos elgesio pasmerkimą“, – žurnalistams Vašingtone sakė JAV valstybės sekretoriaus padėjėjo pareigas einanti Susan Thornton.

Kasmet Pietryčių Azijos valstybių organizacijos (ASEAN) rengiamame forume į derybas dėl Azijos ir Ramiojo vandenyno regiono politinių ir saugumo problemų susirenka aukščiausio rango diplomatai iš 26 šalių ir Europos Sąjungos.

Šiemet jie pareikš „rimtą susirūpinimą“ dėl Pchenjano raketų bandymų, sakoma organizacijos pirmininko pranešimo juodraštyje, su kuriuo susipažino naujienų agentūra AFP.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Filipinų prezidentas Rodrigo Duterte trečiadienį taip pat nepraleido progos aštriai pakritikuoti Kim Jong Uną.

„Jis žaidžia su pavojingais žaislais ir (yra) pamišęs: nesileiskit apgaunami jo veido – to mielai atrodančio putlaus veido“, – pareiškė Filipinų lyderis ir perspėjo, kad Šiaurės Korėjos vadovas gali sukelti branduolinį karą, kuris sunaikintų visą Aziją.

„Jei tas kalės vaikas maniakas padarys klaidą, tada visi Tolimieji Rytai pavirs tyrais“, – pridūrė jis.

Pchenjano prieštaravimai

Organizacijos pirmininko pranešimo juodraštyje spėjama, kad Pchenjanas, kuriam atstovaus užsienio reikalų ministras Ri Yong Ho (Li Jong Ho), kaip įprasta, išsakys prieštaravimų dėl jo atžvilgiu tarptautinės bendruomenės paskelbto diplomatinio spaudimo.

REKLAMA

„Per susitikimą KLDR (Šiaurės Korėja) tvirtino, kad jos branduolinių ginklų programa yra savigynos aktas prieš jos atžvilgiu priešišką politiką“, – sakoma pranešimo juodraštyje, kurio galutinė versija bus išplatinta pirmadienį po forumo.

Pasak S.Thornton, R.Tillersonas neplanuoja tiesioginių derybų su Pchenjano diplomatijos vadovu.

Tačiau JAV valstybės sekretorius turėtų susitikti su kitų šalių, dalyvaujančių įstrigusiose šešiašalėse derybose dėl Pchenjano branduolinės programos sustabdymo, diplomatijos vadovais. R.Tillersonas planuoja susitikti su Kinijos, Rusijos, Japonijos ir Pietų Korėjos užsienio reikalų ministrais.

REKLAMA

Manilos forumas prasidės penktadienį ir šeštadienį vyksiančiomis 10 ASEAN šalių narių diplomatijos vadovų derybomis, per kurias daugiausia dėmesio bus skiriama kitai svarbiai regiono problemai – ginčui dėl Pietų Kinijos jūros, į kurią aktyviai reiškia teises Kinija.

Pekinas reiškia teises į beveik visą Pietų Kinijos jūrą, nors į dalį šios teritorijos taip pat pretenduoja ir kitos ASEAN narės – Filipinai, Brunėjus, Malaizija ir Vietnamas.

Šioje jūroje esančiuose rifuose Kinija supylė dirbtinių salų ir įrengė aerodromų, kuriuose gali leistis kariniai lėktuvai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

ASEAN ruošiasi pagirti su Kinija suderintas gaires dėl elgesio jūroje kodekso ir paraginti „kuo greičiau“ surengti derybas dėl oficialios sutarties, sakoma bendro pareiškimo juodraštyje, su kuriuo susipažino AFP.

Nors Filipinai ir Kinija jau kurį laiką tvirtina, kad tos gairės yra itin svarbus pasiekimas, analitikai perspėja, kad jos tėra nedidelis žingsnis, žengtas po 15 metų trukusių derybų.

„Žinoma, kodekso nauda priklauso nuo to, kaip jis bus įgyvendinimas ir vykdomas; taigi mes vis dar esame toli nuo jo veikimo“, – AFP sakė Singapūro S.Rajaratnamo tarptautinių studijų mokykloje dirbantis Ei Sun Oh.

REKLAMA

Kai Filipinams vadovavo ankstesnis prezidentas Benigno Aquino, ši šalis aktyviausiai iš visų reikšdavo savo poziciją prieš Kinijos ekspansionizmą Pietų Kinijos jūroje ir per ASEAN renginius darydavo spaudimą Pekinui.

Tačiau pernai prie Filipinų vairo stojęs R.Duterte nieko nelaukdamas pakeitė šią politiką. Jis nusprendė atitraukti šį ginčą į antrąjį planą, kad pagerintų santykius su Kinija ir pritrauktų milijardus dolerių kinų investicijų ir paramos.

 

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų