REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
3
JAV (nuotr. SCANPIX)

JAV oficialiai trečiadienį paskelbė, kad nuo rugsėjo 1 dienos pradės veikti draudimas JAV piliečiams keliauti į Šiaurės Korėją.

3

JAV oficialiai trečiadienį paskelbė, kad nuo rugsėjo 1 dienos pradės veikti draudimas JAV piliečiams keliauti į Šiaurės Korėją.

REKLAMA

„Valstybės departamentas nustatė, kad didelė rizika JAV piliečiams būti suimtiems ir įkalintiems ilgam laikui kelia neišvengiamą pavojų keliaujančiųjų į Korėjos Liaudies Demokratinę Respubliką (Šiaurės Korėją) fiziniam saugumui“, – rašoma draudime trečiadienį paskelbtame JAV vyriausybės federaliniame registre.

„Visi JAV pasai paskelbiami negaliojančiais kelionei į Šiaurės Korėją, ar per ją, nebent išduotas specialų leidimas ten vykti“, – priduriama pranešime.

Išimtis bus taikoma patvirtintoms humanitarinėms kelionėms ir kai kuriais atvejais žurnalistams. Draudimas galios metus, nebent jį anksčiau atšauktų JAV valstybės sekretorius Rexas Tillersonas (Reksas Tilersonas).

REKLAMA
REKLAMA

Draudimas keliauti buvo paskelbtas praėjusį mėnesį po Šiaurės Korėjoje kalinto JAV turisto studento Otto Warmbier (Oto Vormbjė) mirties.

REKLAMA

Jis buvo areštuotas pernai sausį, oro uoste, kai ketino išvykti iš Pchenjano. Už tai, kad iš viešbučio neva pavogė politinį plakatą, jis buvo nuteistas 15 metų sunkiųjų darbų.

22 metų O.Warmbier, Virdžinijos universiteto studentas, mirė evakuotas į Jungtines Valstijas. Namo iš Šiaurės Korėjos jis buvo parvežtas po slaptų diplomatinių Vašingtono ir Pchenjano derybų, komos būsenos, su smarkiai pažeistomis smegenimis. Šiaurės Korėjoje jis buvo kalinamas pusantrų metų.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) dėl jo situacijos kaltino Pchenjano „brutalų režimą“.

REKLAMA
REKLAMA

Po O.Warmbier mirties prezidentas D.Trumpas sakė esąs pasiryžęs „užkirsti kelią tokioms tragedijoms ir neleisti, kad nekalti žmonės nukentėtų nuo režimų, kur negerbiami įstatymai ir nesilaikoma paprasčiausio žmogiškumo“.

O.Warmbier mirtis dar labiau paveikė santykius regione, kurie ir taip jau įtempti dėl Šiaurės Korėjos karinių ambicijų; joje per pastarąsias dvi savaites sėkmingai išbandytos dvi tarpžemyninės balistinės raketas, kurios galbūt galėtų pasiekti ir JAV teritoriją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų