REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
66
Palangos paplūdimys

Odos vėžys, melanoma – išgirdę šiuos žodžius daugelis viduje nusipurto. Visgi Nacionalinio vėžio instituto gydytojas-chirurgas, didžiulę patirtį odos onkologijoje sukaupęs gydytojas Jonas Rėklaitis sako, kad odos vėžys nėra tokia baisi liga. Grėsmingesnė yra viena jos forma – melanoma. Deja, ji gali atsirasti ir tuomet, kai visai nesideginame saulėje, nevažiuojame į šiltus kraštus ir esame patys didžiausi sveikuoliai. Pašnekovas tv3.lt išsklaidė mitus apie šį vėžį.

66

Odos vėžys, melanoma – išgirdę šiuos žodžius daugelis viduje nusipurto. Visgi Nacionalinio vėžio instituto gydytojas-chirurgas, didžiulę patirtį odos onkologijoje sukaupęs gydytojas Jonas Rėklaitis sako, kad odos vėžys nėra tokia baisi liga. Grėsmingesnė yra viena jos forma – melanoma. Deja, ji gali atsirasti ir tuomet, kai visai nesideginame saulėje, nevažiuojame į šiltus kraštus ir esame patys didžiausi sveikuoliai. Pašnekovas tv3.lt išsklaidė mitus apie šį vėžį.

REKLAMA

„Odos vėžio visais laikais buvo daug ir jo tik daugės, nes žmonių populiacija sensta. Vėžiniai odos susirgimai būdingi vyresnio amžiaus žmonėms. Jeigu žmonės gyventų 130 metų, visi automatiškai turėtų odos vėžį. Pasaulyje daugėja senų žmonių, gerėja vėžio diagnostika, daugėja žmonių, išgydytų nuo vėžio ir daugėja susirgimų. Visgi negalima sakyti, kad odos vėžio mastas didėja“, – kalba žymus onkologas.

Gydytojas pastebi, kad daugiausiai pasaulyje vėžinių susirgimų yra Australijoje, nes ten saulės bei karšto oro yra per daug ir žmonės per ilgai būna paplūdimiuose, kas kenkia odai ir taip didėja onkologinių ligonių skaičius. J. Rėklaitis sako, kad net neverta žmonėms drausti gulėti paplūdimyje ilgai ar ten žaisti tinklinį, nes jie vis tiek neklausys.

REKLAMA
REKLAMA

„Sakyk nesakęs, o žmonės, jaunimas vis tiek leis laiką paplūdimyje – vaikinams ten gražu pažiūrėti į merginas, o merginoms – į raumeningus vaikinus, tad draudimas būti saulėje tam tikromis valandomis jiems tikrai neveikia. O jaunystė juk ir yra tam, kad darytume klaidas ir progresuotume“, – sako jis.

REKLAMA

Kas labiausiai sugadina odą

J. Rėklaitis sako, kad odą smarkiai gadina karštomis dienomis buvimas ant vandens, užsiėmimas vandens sportu.

„Teko matyti jūrininkų, vandens sporto mėgėjų, teisėjų, susigadinusių odą. Jeigu jie dar ir šviesios odos, tai saulės jie yra gavę ryškiai per daug.

Kalbant apie apsaugą, jaunas žmogus labai jos nemėgsta. Labai negražu, jeigu jis vaikščios su panama ar balta skarele. Kremu pasitepti vyrai tingi. Jeigu jie sportuoja prie jūros, tai prakaitas tą kremą nuplaus“, – kalbėjo gydytojas.

Soliariumai

Ką veikiausiai žino nedaugelis, soliariumai, sako pašnekovas, buvo sukurti gydyti odos ligoms, o dabar jis naudojamas ne pagal paskirtį.

REKLAMA
REKLAMA

„Visgi būtų absurdas, jeigu uždraustume soliariumus, esą taip išnaikintume melanomą. Nesąmonė. Nesu matęs nė vieno paciento, kuris pasakytų, jog jis susirgo melanoma ar odos vėžiu dėl to, kad deginosi soliariume. Na, bet pasižiūrėjus į soliariumuose dirbančių žmonių odą, kurie ten eina kasdien, tai jų darosi gaila, nes jų laukia senatvė, o oda pasidengs senatviniais odos pokyčiais, taps labai negraži. Automatiškai tokie žmonės turi didesnių šansų susirgti odos vėžiu“, – sakė jis.

Tad gydytojas apibendrina – jeigu tu kelis kartus pasideginai soliariume ar saulėje, tai nereiškia, kad susirgsi odos vėžiu, tačiau jeigu eisi į soliariumą kasdien, šansai susirgti tikrai gerokai išauga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kelionės į užsienį

J. Rėklaitis sako, kad kol kas nėra duomenų, jog lietuviai, pradėję atostogauti šiltuose kraštuose, dažniau sirgtų odos ligomis, nes jie nėra prisitaikę prie karštesnės saulės.

„Nėra taip, kad nuvažiavus į šiltus kraštus, būtinai susirgsi, o nenuvažiavus būsi sveikuolis. Aišku, automatiškai tokie temperatūrų, klimato pokyčiai nėra į naudą, tai yra ir stresas širdžiai. Žmogus ilgiausiai gyvena, kai jis būna savo kaime ir gano aveles. Visgi kalbant apie intensyvią saulę – taip, tu vargini savo organizmą, tačiau negalima sakyti, kad Lietuvoje padaugėjo vėžinių susirgimų dėl to, kad lietuviai pradėjo keliauti“, – sako gydytojas.

REKLAMA

Visgi pašnekovas priduria, kad nuvažiavus į šiltus kraštus, saugotis tikrai reikia – ir slėpti galvą po kepure, ir teptis kremais, ir nekiurksoti kiaurą dieną ant saulės.

Pagydoma liga

Gydytojas pastebi, kad odos vėžys nėra toks baisus, kaip yra vaizduojamas. Dauguma atveju jis yra pagydomas, tik reikia norėti gydytis, rūpintis savo sveikata ir reaguoti į kūno (apgamų) pokyčius.

„Odos vėžys yra beveik 100-tu procentu pagydomas, dažniausiai diagnozuojamas pirmos stadijos. Kai kuriose šalyse net nenorima jo priskirti vėžiams, nes jis pagerina onkologinių ligonių gydymo ir diagnostikos statistiką.

Bet, jeigu šis vėžys negydomas ar gydomas neteisingai, jis pasidaro pats baisiausias vėžys, kuris sugraužia žmogų tikrąją to žodžio prasme – būna žiaurūs vaizdai, tikras košmaras“, – sako jis.

REKLAMA

Lemtis

Jis taip pat priduria, kad odos vėžiu dažniausiai serga vyresni žmonės – kam virš 50. Jaunimas serga retai. Kiek kitaip yra su melanoma.

„Kai odos vėžiu daugiausiai serga pensinio amžiaus žmonės, melanoma gali susirgti ir jaunesni, daug jos atvejų yra tarp vidutinio amžiaus žmonių. Dalis melanomos atvejų susiję ne su odos senėjimu, o su lemtimi – tau gali būti lemta susirgti šia liga. Čia net ne genetika, bet lemtis: tam tikras kiekis piktybinių ligų nepriklauso nuo genetikos ir jis visuomet būna. Čia nieko iš anksto neapsisaugosi“, – kalbėjo jis.

J. Rėklaitis sako, kad nėra žinoma, iš kur atsiranda melanoma, gydytojai net neranda pirminio židinio, o žmonės kreipiasi į gydytojus, kai oda ima kraujuoti, kardinaliai pasikeičia ir žmogus nebegali normaliai gyventi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tos melanomos, kurios išsivysto iš apgamų, nėra tokios pavojingos. Agresyviausios yra tos, kurios atsiranda iš niekur nieko – ne dėl saulės, ne dėl genetikos, o tiesiog dėl lemties“, – kalba jis.

Natūralūs kremai

 

Ką reikia daryti, pastebi gydytojas, ir ką jau visi žino – tai teptis apsauginiais nuo saulės kremais. Nors internete gausėja patarimų ir receptų, kaip pasidaryti natūralius kremus išvengiant pirktiniuose kremuose randamų chemikalų, onkologas yra labai skeptiškas šiuo atžvilgiu.

„Visi natūralūs dalykai man skamba įtartinai. Rimtos firmos, darančios apsauginius kremus, yra nesuinteresuotos, kad jie sukeltų alergines reakcijas – tokie kremai yra nuolat tikrinami. Jos rizikuoja savo finansais, todėl atsakingai žiūri į savo veiklą. Tuo tarpu visi natūralistai yra mėgėjai daryti kažką net nesuprantant, kaip veikia atskiri komponentai. Tai yra mėgėjiškas darbas“, – sako jis.

REKLAMA

Kas svarbiausia

J. Rėklaitis sako, kad odos vėžys nėra ta problema, kurios reikėtų labai bijoti, tačiau jos reikėtų neauginti, kremais nuo saulės teptis, o ant saulės kiaurą parą negulėti.

„Žmogus turi rūpintis savo sveikata pats. Jeigu jis nesirūpins, niekas už jį nepasirūpins. Pavyzdžiui, jeigu apgamas keičiasi į blogąją pusę, keičia spalvą tada jau didelio mokslo nereikia, tiesiog kreipkitės į gydytoją. Mane labiausiai neramina kai kurių daktarų noras gydyti patiems, kurie nemoka gydyti, bet gydo“, – sakė onkologas.

Onkologo žiniomis, kasmet Lietuvoje fiksuojami 350 naujų melanomos atvejų. Iš jų grėsmingų atvejų yra iki 100.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų