REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
24
Interjero dizainas jaunai šeimai

Esat jauna šeima ir galvojat, kaip įsirengti naujus namus, kad jie būtų gražūs, patogūs, tačiau kartu ir neatsieitų per daug pinigų? Tuomet jums turėtų kilti daugybė klausimų. Interjero dizainerės Irena Slavinskė ir Fausta Turskytė-Krolienė tv3.lt papasakojo, į ką būtina atkreipti dėmesį.

24

Esat jauna šeima ir galvojat, kaip įsirengti naujus namus, kad jie būtų gražūs, patogūs, tačiau kartu ir neatsieitų per daug pinigų? Tuomet jums turėtų kilti daugybė klausimų. Interjero dizainerės Irena Slavinskė ir Fausta Turskytė-Krolienė tv3.lt papasakojo, į ką būtina atkreipti dėmesį.

REKLAMA

„Kalbant apie buto dydį, būtų idealu, jei kiekvienas vaikas turėtų po atskirą kambarį, bet jauna šeima dažniausiai neįperka didelio buto. Visgi mažiausiai bute turėtų būti trys kambariai – vienas vaikų miegamasis, kitas – tėvų ir bendra erdvė – salonas. Aišku, idealu būtų, jei vaikai turėtų po atskirą kambarį, tačiau abejoju, ar dažna jauna šeima turi tiek pinigų“, – kalbėjo I. Slavinskė.

Šviesa ir spalvos

Prieš renkantis būstą, interjero dizainerė siūlo atkreipti dėmesį, ar jis yra pakankamai šviesus ir į kurią pusę žiūri langai.

REKLAMA
REKLAMA

„Nerekomenduočiau, kad vaikų kambario langai žiūrėtų į šiaurę, nes tada bus labai niūru. Apskritai visi gyvenamųjų kambarių langai turėtų būti į pietus, vakarus ir į rytus, kad būtų daugiau šviesos“, – sakė ji.

REKLAMA

Galvojant apie kambarių spalvas, I. Slavinskė pataria rinktis šviesias spalvas, vengti ryškių, grynų spalvų (pavyzdžiui, nemaišytos raudonos, mėlynos, žalios ar oranžinės):

„Siūlyčiau pagrindinę spalvą rinktis šviesesnę ir didžiąją dalį sienų dažyti per visą butą, o kaip akcentą galima padaryti po vieną sieną kambaryje intemsyvesne spalva.

Vaikų kambaryje galima naudoti grynesnes, žaismingesnes spalvas, bet gyvenamajame ar darbo kambaryje nerekomenduočiau grynų spalvų, imčiau ramesnes žemės spalvas – jos gali būti sodrios ir tamsesnės, bet ne ryškios, nes šios dažniausiai ima erzinti.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat siūlyčiau neprisimarginti, daugiausia naudoti tris spalvas“, – kalba I. Slavinskė.

Baldai

Specialistė sako, kad būsto baldus reikėtų derinti su kambarių sienomis ir grindimis.

„Jeigu grindys šviesios, ir sienos šviesios, man natūraliai norėtųsi šviesesnių baldų – jei grindys balinto ąžuolo, tai nepastatysi juodų baldų. Jei grindys tamsios, tada galima ir tamsesnius baltus derinti. Beje, kuo daugiau tamsesnių baldų, tuo patalpa darosi mažesnė. O kuo šviesesni baldai, tuo didesnė atrodo erdvė. Apskritai kuo baldų mažiau, tuo yra geriau“, – kalba I. Slavinskė.

Specialistė sako, kad, galvojant apie vaikus, reikia atsižvelgti ir į baldus: rinktis aukštesnę komodą, kad nuo jos viršaus vaikai nepasiektų daiktų, galima sugalvoti išmanias spintelės dureles, kad vaikai neiškraustytų to, ko nereikia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sovietinis palikimas

I. Slavinskė pataira rinktis tokį būstą, kur virtuvės erdvė būtu sujungta su svetaine – taip bus ir moderniau, ir galima bus nuolat stebėti vaikus. Ji siūlo ir rinktis tokį būstą, kur tualetas ir vonia yra kartu, o ne atskirai. „Atskirai tualetas ir vonia yra sovietinis palikimas, labai nepraktiška. Jeigu nesinori laukti eilėje prie tualeto, galima įsirengti juos du, tačiau užsienyje niekur nepamatysi atskirai tualeto ir vonios“, – kalbėjo ji.

Pasak jos, geriausia, kai balkonas yra iš svetainės, tačiau jokiu būdu nereikėtų rinktis balkono iš vaikų kambario – tai būtų nesaugu.

Pagrindiniai akcentai

Fausta Turskytė-Krolienė tv3.lt sakė, kad šeimoje esantys vaikai padiktuoja pagrindines interjero sąlygas: medžiagas, baldus ir pagrindinius namų apyvokos daiktus.

REKLAMA

„Viskas turi būti kuo funkcionaliau, kad buto erdvės nebūtų apkrautos ir netrukdytų patogiam gyvenimui. Kitas dalykas, kas yra akcentuojama, tai praktiškumas. Todėl renkamasi tokie daiktai ir baldai, kurie greitai nenusidėvėtų ir kuriems nereikėtų specialios, sudėtingos priežiūros. Pavyzdžiui, nepatartina rinktis antikvarinių baldų, kurie yra nelabai praktiški ir kuriems reikia sudėtingos priežiūros.

Trečias dalykas – jaunų šeimų interjero dizainą lemia ir biudžetas, todėl patartina rinktis ilgesnio naudojimo, ekologiškesnes priemones ir baldus, kurie ilgajame laikotarpyje atsiperka“, – sako specialistė.

Praktiškumas

Kalbant apie praktiškumą, F. Turskytė-Krolienė pataria rinktis tokias medžiagas, kurios būtų lengvai prižiūrimos.

REKLAMA

„Tokios medžiagos dažniausiiai būna slidžių, lakuotų paviršių, nes jų yra lengva priežiūra. Geriau nesirinkti juodų ir baltų paviršių, nes ant tokio paviršiaus labai matosi dulkės ir kiti nešvarumai.

Kalbant apie grindis, naudojamas natūralus medis, o renkantis plyteles taip pat įnešamas spalvinis spektras, nes pačios nepraktiškiausios spalvos yra balta ir juoda. Apstatyti namus reikia kuo patogiau, praktiškiau ir naudoti kuo natūralesnes medžiagas“,– kalbėjo ji.

Kur sutaupyti

Interjero dizainerė sako, kad įrenginėjant namus kai kur galima sutaupyti – pavyzdžiui, baldams – o kitur tikrai apsimoka investuoti.

„Verta investuoti į santechniką, grindis, duris, integruojamus baldus, kurių nelabai gali greitai pakeisti. Pataupyti galima baldams: juos galima pakeisti, todėl baldų paieškoti galima ir išpardavimuose, o štai plytelių, santechnikos ir vonios įrangos taip lengvai nepakeisi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kartais su parduotuvėmis interjero dizaineriai atskirai susitaria dėl pigesnių prekių, todėl su interjero dizaineriais yra verta bendradarbiauti. Jie žino, kur ką galima įsigyti pigiau ir kur galima sutaupyti“, – sakė F. Turskytė-Krolienė.

Didžiausios klaidos

Interjero dizainerė sako, kad dažniausiai šeimos įrenginėjant būstą padaro klaidų norėdamos suderinti grožį ir patogumą.

„Labai dažnai susiduriame su tuo, kad tai, kas yra gražu, nėra patogu ir praktiška. Gali gyventi su gražiu objektu, tačiau turi turėti omenyje, kad tai reikalaus daugiau priežiūros. Pavyzdžiui, jei žmogus įsirenginėja virtuvę ir galvoja, kad rinksis tamsų, matinį baldų fasadą, tai yra labai gražu, bet ant tamsaus, matinio paviršiaus labai matosi įvairiausi pirštų antspaudai, vandens žymės. Tu gali turėti tą gražų daiktą, bet tai reikalaus daugiau priežiūros.

REKLAMA

Kitas pavyzdys – dabar virtuvėje daug kas deda veidrodį tarp stalviršių ir tarp spintelių. Tai tikrai yra labai gražu, tačiau labai nepraktiška. Prie kriauklės ar kaitlentės veidrodis nuolat nusitaško ir apgaruoja. Tad reikia pasirinkti: ar nori gražaus daikto, kuriam paskui turėsi vergauti, ar nori patogiau gyventi“, – sako F. Turskytė-Krolienė.

Tad praktiškumas ir taupumas yra du svarbiausi jaunų šeimų interjero dizaino komponentai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų