REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
33
Šąlančios galūnės (nuotr. Fotolia.com)

Viskas prasidėjo nuo šaltų kojų. Draugai juokdavosi, kai net vasarą skųsdavausi dėl šaltų pėdų, ir vadindavo mane išlepėle, puslapiui bodyandsoul.com.au pasakoja Sarah Fenwick.

33

Viskas prasidėjo nuo šaltų kojų. Draugai juokdavosi, kai net vasarą skųsdavausi dėl šaltų pėdų, ir vadindavo mane išlepėle, puslapiui bodyandsoul.com.au pasakoja Sarah Fenwick.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jai buvo keista apie tai kalbėti su gydytoju. Tačiau paaiškėjo, kad tokia situacija yra rimtesnė, nei atrodo iš pirmo žvilgsnio, ir netgi turi atskirą pavadinimą – Raynaudo fenomenas. Su juo dažniau susiduria moterys. Ir jų istorijos gąsdina.

REKLAMA

Liga „man šalta“

Raynaudo fenomenas pasireiškia tuomet, kai į galūnes patenka nepakankamai kraujo. Dažniausiai taip nutinka rankoms, bet pasitaiko ir su kojomis susijusių atvejų. Tai gali nulemti sugrubusią, mėlstančią ar raustančią ir netgi skaudančią odą. Visais atvejais šąla galūnės ir jas beveik neįmanoma sušildyti. Vaistų nuo šios „ligos“ nėra.

Jautrumas šalčiui

Tarp kenčiančiųjų nuo šio fenomeno – ir mitybos specialistė Samantha Gemmell. Pasak jos, tai ne tik šalčio pojūtis, kurį pirmiausiai suvoki protu – atrodo, kad šaltis tiesiog kausto rankų ir kojų pirštus.

REKLAMA
REKLAMA

„Žiema yra labai nemaloni. Vengiu kažkur eiti, ypač vakarais. Termines bepirštės pirštinės visuomet yra mano rankinėje“, - pasakoja ji.

Blogėrė Sarah Fenwick-Mulcahy, kuriai dabar 38, apie Raynaudo fenomeną išsiaiškino prieš 7 metus.

„Paauglystėje buvau daug jautresnė šalčiui nei mano bendraamžiai. Tačiau man buvo gėda kreiptis į gydytojus dėl tokių keistų simptomų. Galiausiai mano gydytoja užsispyrė, kad padarytume visus įmanomus tyrimus ir tuomet paaiškėjo visa situacija", - sabvo istorija dalijasi Sarah.

Žiema moteriai reiškia agoniją ir tiesiog "žiemos miegą“.

„Man visada skaudėdavo rankas, ypatingai pirštų galiukus. Skauda viską nuo riešų. Kiekvieną dieną gerdavau nuskausminamuosius. Draugai žino, kad kenčiu nuo tokių skausmų. Jei planai nedera prie mano sveikatos, tai tiesiog jų nesiimu. Taip, dėl savo sveikatos tenka praleisti kai kuriuos dalykus, bet tai tiesiog yra gyvenimo dalis“, - pasakoja Sarah.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Neaišku, kiek žmonių su tuo susiduria

Gydytojas Ryanas Harvey'us, dirbantis „House Call Doctor“, tvirtina, kad tikslių skaičių, kiek žmonių gali kentėti nuo šio fenomeno, nėra.

„Daug asmenų, turinčių šią problemą, nenustato savo prastos savijautos priežasties ir niekada nesikreipia dėl gydymo“, - sako jis.

Svarbu paminėti ir tai, kad daugeliui turinčių šią problemą asmenų atrodo, kad dėl tokio dalyko neverta kreiptis į gydytojus ar netgi gėda.

Gali prasidėti gangrena

Nepaisant to, kad vaistų nuo šios būklės nėra, būtina stebėti šios būklės simpotomus.

„Raynaudo fenomenas gali būti įspėjimas apie imuninės sistemos ar jungiamųjų audinių problemas. Jei šios problemos nepastebimos laiku, tai gali baigtis pirštų ar galūnių praradimu bei trumpėjančia gyvenimo trukme. Pasitaiko tokių Raynaudo fenomenp atvejų, kai tenka taikyti amputaciją“, - aiškina gydytojas.

Bandymai sušilti

Visi šildantys daiktai tampa geriausiais draugais su Raynaudo fenomene bandantiems susigyventi žmonėms. Vieni renkasi įvairius būdus, padedančius suaktyvinti kraujo cirkuliaciją šąlančiose galūnėse, kiti netgi keliasi gyventi į šiltesnius kraštus.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų