REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
25
Pirmas pasimatymas (nuotr. Fotolia.com)

„Vyras ir moteris nuolat susitinka darbe, jie kalbasi apie tai, kas abiem svarbu, kuria bendrus planus ir drauge juos įgyvendina, jie supranta vienas kitą iš pusės žodžio. Kaip juos vadinti – įsimylėjėliais, jauna šeima, o gal bendradarbiais? Toleruoti ar ne tokį ryšį darbe?“– klausia darbdavys Zenonas iš Kauno.

25

„Vyras ir moteris nuolat susitinka darbe, jie kalbasi apie tai, kas abiem svarbu, kuria bendrus planus ir drauge juos įgyvendina, jie supranta vienas kitą iš pusės žodžio. Kaip juos vadinti – įsimylėjėliais, jauna šeima, o gal bendradarbiais? Toleruoti ar ne tokį ryšį darbe?“– klausia darbdavys Zenonas iš Kauno.

REKLAMA

Atsako Mykolo Romerio universiteto profesorius Gediminas Navaitis.

Artumo magija

Televizijos serialai ir meilės romanai teigia, kad švelnūs jausmai gimsta po pirmojo akių kontakto, tarkime, prašmatnaus kruizinio lainerio denyje, o gal simfoninės muzikos koncerte, o jų priežastis – paslaptingas sielų artumas.

Santuokų statistika tvirtina, kad daug dažniau gyvenimo draugu tampa ne žavus nepažįstamasis, o bendramokslis ar bendradarbis. Meilės dievas Amūras mėgsta iš anksto pasirūpinti, kad įsimylėjėliai atsidurtų šalia vienas kito. Jungtinėse Amerikos Valstijose gyvena daug imigrantų, atvykusių iš viso pasaulio. Amerikiečiai lengvai keliasi iš vienos valstijos į kitą, bet net 35 proc. jų santuokų, kaip rašo sociologas L. Barkowsky‘s, įvyksta ten, kur gimė abu sutuoktiniai, t. y., abiejų gimimo vieta telpa į dešimties mylių skersmens apskritimą.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuviai elgiasi lygiai taip pat: apie du trečdalius santuokų Lietuvoje sudaroma tarp žmonių, kurie kartu mokėsi ar dirbo. Anksčiau, t. y. prieš dešimt dvidešimt metų, pirmenybė buvo teikiama bendramoksliui, o šiuo metu, kai tuokiamasi sulaukus kiek brandesnio amžiaus, vis dažniau ieškoma sutuoktinio ar sekso partnerio darbovietėje.

REKLAMA

Meilė darbe

Šiuolaikinė įstaiga dažniausiai yra jauki, darbuotojai – jauni ir linksmi profesionalai. Jų tarpusavio santykiai – nuoširdūs ir kolegiški. Šiuolaikinė įstaiga puoselėja bendrumo jausmą, todėl su bendradarbiu galima jaustis saugiai. Su juo tenka patirti sėkmes ir nesėkmes, taigi su juo sieja bendri išgyvenimai. Jis gerai pažįstamas ir jo elgesį galima prognozuoti.

Nauja pažintis – visada rizika. Be to, jai reikia laiko, kurio darantiesiems karjerą visada pritrūksta. Todėl smagu pasinerti į svajas apie būsimą pasimatymą darbe, o drauge kyla noras geriau atrodyti. Jei tuo tarnybiniai romanai ir baigtųsi, darbdaviai jais būtų patenkinti. Bet siekimas atkreipti bendradarbio (-ės) dėmesį galiausiai pavyksta, ir nuo fantazijų pereinama prie draugiškumo, nuo jo – prie artumo ir intymumo. Tai tarsi „medaus mėnuo“. Ar jo metu gali rūpėti darbas?

REKLAMA
REKLAMA

Deja, meilės ir sekso šventė anksčiau ar vėliau baigiasi, ją pakeičia rūpesčiai, nes toli gražu ne visada abu partneriai vienu metu suvokia, kad jų ryšys jau nėra toks patrauklus kaip anksčiau. Štai tada visi tarnybinio romano privalumai – buvimas kartu, bendri tikslai ir visa kita – tampa trūkumais. Ir jo herojams tenka suvokti, kad už malonumus reikia mokėti.

Griūvanti karjera

Menas ir gyvenimiška patirtis tvirtina: vienam laimingai pasibaigusiam meilės romanui tenka bent keletas, o gal ir keliolika, nusivylimų. Vaikinas, susipykęs su įnoringa gražuole, mergina, nusivylusi draugės pusbroliu ar vyriškiu, su kuriuo supažindino pažinčių tarnyba. Tokiais atvejais galima išsiverkti ant gailestingos bendradarbės peties, tyliai ir tauriai kentėti, susilaukiant aplinkinių užuojautos, ar ryžtis vienos nakties nuotykiui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tarnybinis romanas taip paprastai negali baigtis. Teks nuolat matyti nuvylusį (-ią). Maža to – gali tekti su juo (-a) spręsti bendrus uždavinius, dalyvauti viename projekte, dalykiškai ir geranoriškai bendrauti, nors norisi jį (-ą) suplėšyti į mažus gabalėlius.

Ne ką geriau, jei bendradarbės ir bendradarbiai užjaus ir guos paliktąją bei smerkiančiais žvilgsniais varstys suvedžiotoją. Todėl kai kurie darbdaviai drakoniškomis bausmėmis grasina įsimylėjėliams. Antai koncernas „Aerotek“ uždraudė meilės romanus tarp bendradarbių ir veja iš darbo ne tik šiuolaikinį Romeo ir Džiuljetą, bet ir jų viršininką, kuris leido įsiplieksti tarnybinei meilei. Gal koncerno vadovybė ir teisi, nes, kaip teigia A.Thorton’as, JAV korporacijos, kurioje dirba daugiau, kaip 20 tūkst. žmonių, viceprezidentas, bent keturi procentai išeinančiųjų iš darbo jį palieka dėl nenusekusio meilės romano. Skaičius nėra didelis, bet iš karto prarasti ir darbą, ir meilę, be abejo, skaudu.

Antra vertus, ko vertas meilės nuotykis, jei dėl jo niekuo nerizikuojama?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų