REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Koalicijos ateitis tampa vis labiau miglota. Premjeras nustatė socialdemokratų partijos apsisprendimo datą, ir pabrėžė, kad bendradarbiavimas su frakcija gali vykti net partijai ir pasitraukus iš koalicijos. Dar žadėdamas socialdemokratams išsaugoti ir savo ministerijas. 

Politikos apžvalgininkai valstiečių kalbas apie socialdemokratų skilimą vadina savų problemų dengimu. O vis krentantys valstiečių reitingai, jų ateities šviesiai tikrai nepiešia.

S.Skvernelis bando laikyti vyriausybę

Politologas Lauras Bielinis sako, kad socialdemokratams neapsimoka būti tokioje koalicijoje. Šiuo metu jie vaidina mažojo brolio vaidmenį, tačiau klaidos ir bėdos yra primetamos bendrai. „Manau, kad tokiame vaidmenyje jie nelabai nori išlikti. Tuo labiau, kad artėja rinkimai“, - tikina L.Bielinis.

Paklaustas, kaip vertina premjero pasiūlymą socialdemokratų frakcijai dirbti toliau, išlaikant ministerijas, nors koalicijos sutartis ir būtų nutraukta, tikina, kad tai bandymas tvirtai laikyti savo poziciją.

REKLAMA
REKLAMA

„S.Skverneliui yra svarbu išsaugoti vyriausybę, stabiliai esančią dabartinę politinių jėgų konfigūraciją, kuri vyriausybės neardo. Todėl jis bando parodyti, kad tokia išeitis yra priimtina. Jei socialdemokratai pareiškia, kad jiems netinka, o frakcijos nariams tinka, tai S.Skverneliui ir yra svarbiausia. Jis atsirems į tas politines jėgas, kuriomis jis galės išsaugoti ir vyriausybę ir savo premjero kėdę“, - tv3.lt naujienų portalui sako L.Bielinis.

REKLAMA

„Frakcijos nesitraukimas iš koalicijos, susipriešinimas su skyrių sprendimu, iššaukia koliziją, kuria gali pasinaudoti S.Skvernelis“, - tikina L.Bielinis.

Jo teigimu, sprendimas dėl koalicijos likimo, nepaisant premjero nurodytų datų, bus vykdomas lėtai. „Niekas nenori, kad skiltų ir išsivaikščiotų socialdemokratų partija“, - teigia politologas.

Su kiekvienu balsavimu nauja koalicija?

Keturi socialdemokratų partijos skyriai savo nuomonę jau išreiškė. Trys iš jų nusprendė, kad koalicija su valstiečiais yra neveiksni ir sutartį reikia nutraukti. Politologas L.Bielinis tikina, kad kalbos, kad socialdemokratai opozicijoje liks konservatorių šešėlyje, yra laužtos iš piršto.

REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu išeina iš valdančiųjų, tai netampa jie iš karto priklausomais nuo konservatorių. Tie, kurie yra opozicijoje, jų dauguma apibrėžia gebėjimas komunikuoti. Ir jų pagrindinis vaidmuo yra kritika ir klaidų pastebėjimas“, - sako L.Bielinis.

Jis taip pat pastebi, kad net dar nenutraukus koalicijos sutarties, valstiečiai realiai kiekvieno balsavimo metu ieško vis naujos koalicijos.

„Jeigu žvelgti į balsavimo rezultatus, gali realiai atskirais atvejais įžvelgti tam skirtas koalicijas. Konservatoriai ir socialdemokratai suderina savo interesus ir balsuoja vienbalsiai. O kai kur valstiečiai ir liberalai gali suderinti interesus ir balsuoti vienbalsiai. Kiekvienas balsavimas iš dalies yra naujos koalicijos užuomazga“, - savo požiūrį dėsto politologas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Dabar mes turime tą koaliciją, kurią turime. Ir kalbėjimas apie koalicijos skilimą, žlugimą yra naudingas pačiai koalicijai, nes taip jie išdiskutuos tas problemos, kurios labiausiai dabar skauda“, - tv3.lt naujienų portalui sako L.Bielinis.

Bando nukreipti dėmesį nuo savęs

Mykolo Romerio universiteto Politikos ir vadybos fakulteto docentas, politikos apžvalgininkas Virgis Valentinavičius kiek kitaip vertina S.Skvernelio pareiškimus. Anot jo, tai yra bandymas skaldyti socialdemokratus.

„Manau, kad Skvernelio pasakymas apie socdemams paliekamas ministerijas, yra toks megėjiškas bandymas skaldyti socialdemokratus. Galbūt jis kažkiek pagrindo ir turi, vien dėl to, kad G.Paluckas kreipėsi į skyrius ir paprašė nuomonės apie koaliciją. Tai rodo, kad net jei jis ir norėtų iš koalicijos išeiti, taip paprastai padaryti jis negali. Akivaizdžiai socialdemokratų partija yra pasidalinusi ir kažkokios trintys ten yra“, - tikina V.Valentinavičius.

REKLAMA

Jis taip pat teigia, kad suderintos premjero ir Seimo pirmininko V.Pranckiečio pozicijos atrodo kaip paruošta žinia. Tačiau jie liudija tik pačių valstiečių silpnumą. Ir bandymą paslėpti savo nesutarimus.

„Bet Seimo pirmininko V.Pranckiečio ir premjero S.Skvernelio pagąsdinimai atrodo kaip suderinta žinia. Kad socialdemokratai skyla, o valstiečiai stipresni. Bet tokios žinios ir pasisvaidymas ultimatumais liudija silpnumą“, - sako politikos apžvalgininkas.

„Manau, kad valstiečių galvoms yra daug rimtesnių problemų, nei socialdemokratų vidaus būklė. Jie turi žiūrėti į savo partijos ir frakcijos būklę. Nes jie sminga, greitai atsidūrus dugne ir reikia kažką daryti. Tai manau, kad publikos gąsdinimai dėl skylančių valstiečių, yra bandymas nukreipti dėmesį nuo savęs. Ir nevykusios politikos, vis blogėjančios reputacijos“, - tv3.lt naujienų portalui pasakoja V.Valentinavičius.

REKLAMA

Nuo partijos nutolusios frakcijos

MRU docentas taip pat tikina, kad skirtumai tarp politinių partijų ir jas atstovaujančių frakcijų Seime nėra naujiena.

„Kiekvienos partijos frakcija Seime yra kažkas ypatingo. Tai yra flagmanas, o skirtumai tarp frakcijos ir partijos nėra naujas dalykas. Nors aš manau, kad socialdemokratų vadas yra jaunas ir nepatyręs, bet partija yra sena ir patyrusi kaip visuma. Ir yra praėję ne vieną sukrėtimą Seime, savo viduje. Ir tikrai sugebės išlikti nesusikilę šioje situacijoje“, - tikina politikos apžvalgininkas.

Jo manymu, skaldyti koaliciją dėl trijų socialdemokratams skirtų ministerijų nėra protinga. Šiuo metu socialdemokratams priklauso trys ministerijos: Užsienio reikalų, Ūkio ir Teisingumo. Tačiau anot V.Valentinavičiaus, URM ministras L.Linkevičius yra greičiau Prezidentės, o ne socialdemokratų ministras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dabartinė politinė situacija ir vis krentantys valstiečių reitingai skatina socialdemokratus trauktis.

„Akivaizdu, kad jeigu dauguma skyrių pareikš, kad iš koalicijos reikia trauktis, o manau, kad tai tikėtina. Nes valstiečių reputacija tik blogėja ir niekam nenori būti su nelaimėliais kartu. Ir kad ir kokia bebūtų pasipūtusi frakcija, ji turės su skaitytis su sprendimu. Manau, kad bendras noras yra toks, kad kuo žemiau krenta valstiečių reitingai, tuo labiau nori socialdemokratai išeiti iš koalicijos. Vienintelis būdas, norint išlaikyti koaliciją, yra pagerinti reitingus valstiečių“, - tv3.lt naujienų portalui sako V.Valentinavičius.

Tamsus valstiečių rytojus

V.Valentinavičiaus teigimu, valstiečių dabartinė situacija nėra daug žadanti.

„Žiūrint į premjerą ir R.Karbauskį, reitingų pakilimas tikrai nešviečia. Jie tiktai blogės. Nes jų pasakymas, kad pagerins komunikaciją nepadės. Nes tai visai nėra jų problema. Jų problema, kad jie neturi, ką pasakyti ir neturi, kuo pasigirti, nėra atliktų darbų. Maža to, socialdemokratai išeis, o kitų galimų koalicijos partnerių noras jungtis į koaliciją proporcingai mažėja. Jau dabar konservatoriams nebūtų jokios prasmės jungtis į formalią koaliciją su valstiečiais. Jie yra pakankamai sunkiose, jei ne beviltiškoje padėtyje. Socdemai tolsta ir jokie garsinimai jų nesulaikys, jei valstiečių reitingai ir toliau kris“, - tikina V.Valentinavičius.

REKLAMA

Panašu, kad ir gerų koalicijos partnerių alternatyvų nelabai liko.

„Valstiečiams nusimato tik mažumos vyriausybė. Gal su lenkų, „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos palaikymu. Ar dar kitų, ne itin solidžių frakcijų. Rytojus valstiečiams nešviesus. Niaukiasi dangus toliau ir nematyti prošvaisčių“, - tikina V.Valentinavičius.

Sprendimo lauks iki rudens sesijos

Naujienų portalas tv3.lt primena, kad premjeras S.Skvernelis socialdemokratų sprendimo dėl koalicijos lauks iki rugsėjo 10 dienos. Tačiau socialdemokratų partijos lyderis G.Paluckas tikina, kad jog sprendimo neskubins ir jis bus po rugsėjo 20 dienos, išklausius visus LSDP skyrius ir jų nuomonę.

REKLAMA

V.Prackietis taip pat neatmetė galimybės, kad Lietuvos socialdemokratų partijai (LSDP) nusprendus trauktis iš koalicijos, jų frakcija Seime gali laikytis kitos pozicijos ir toliau dirbti kartu su „valstiečiais“.

„Gali taip atsitikti, kad frakcijos nuomonė nesutaps su skyrių nuomonėmis, mes turime tokių žinių“, – sakė V.Pranckietis.

„Mes kviečiame juos apsispręsti greičiau, nes mes norime stabilumo valstybėje, turėti stabilią koaliciją ir spręsti klausimus“, – kalbėjo parlamento vadovas.

Tačiau LSDP lyderis G.Paluckas tikina, kad samprotavimai, jog socialdemokratai nėra vieningi, yra visiškai nepagrįsti ir nepasverti.

Socialdemokratai yra paskelbę skyrių apklausą dėl tolesnio darbo koalicijoje su „valstiečiais“, po to, kai LVŽS sutarė su opoziciniais konservatoriais dėl urėdijų reformos. Keli socialdemokratų skyriai jau yra pateikę nuomonę, kad partijai derėtų trauktis iš valdančiosios koalicijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Skyriai savo nuomones turi pateikti iki rugsėjo 20 dienos, tuomet klausimą svarstys ir sprendimą priims LSDP taryba.

„Valstiečiai“ per savaitgalį vykusį tarybos posėdį irgi nusprendė apklausti partijos skyrius dėl koalicijos su socialdemokratais, tačiau R.Karbauskis pabrėžė, kad ši nuomonė bus tik rekomendacinio pobūdžio ir nelems partijos sprendimo.

„Valstiečių“ frakcija Seime turi 56 atstovus, socialdemokratų gretose dirba 19 parlamentarų. Socialdemokratai yra delegavę ūkio, užsienio reikalų ir teisingumo ministrus.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų