REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV jau faktiškai patvirtino naują sankcijų paketą Rusijai, kuris dėl savo apimties sulaukė bene daugiausiai dėmesio per pastaruosius 3 metus. JAV leidinys „CNBC“ pažymi, kad tai bus dar vienas smūgis, mažinantis D. Trumpo galimybes suartėti su Rusija.

JAV jau faktiškai patvirtino naują sankcijų paketą Rusijai, kuris dėl savo apimties sulaukė bene daugiausiai dėmesio per pastaruosius 3 metus. JAV leidinys „CNBC“ pažymi, kad tai bus dar vienas smūgis, mažinantis D. Trumpo galimybes suartėti su Rusija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įstatymų projektas yra parengtas pasiekus vieningą sutarimą tarp abiejų rūmų ir Senato narių partijų, kurios iš anksto paskelbė apie bendrą ryžtą įvesti sankcijas prieš Rusiją.

REKLAMA

Sankcijos smogs Rusijos energetikos sektoriui

Oficialiai sankcijos yra skelbiamos dėl Rusijos kišimosi į JAV prezidento rinkimus, bei Ukainos teritorijos aneksijos 2014-aisias bei konflikto Sirijoje eskalavimo.

Dokumente, be viso kito, numatoma sumažinti maksimalaus finansavimo dienų skaičių iki 14 dienų (šiuo metu yra 90 dienų), o naftos ir dujų sektoriaus bendrovėms – iki 30 dienų.

Šios sankcijos yra aiškiai nukreiptos prieš Rusijos „amžiaus projektą“ – „Nord Stream 2“ dujotekio tiesimą į Vokietiją. Baltijos jūros dugnu dujos būtų tiekiamos apeinant Ukrainą ir Lenkiją. Būtent šis sankcijų įmonėms, susijusioms su „Nord Stream 2“ projektu, įstatymų projektas ir sukėlė daugiausiai nerimo Briuselyje. Jautriausiai į šią sankcijų paketo dalį sureagavo Vokietija ir Austrija, o žiniasklaidoje buvo paviešintas Europos Komisijos prezidento Jean-Claude’o Junckerio pranešimas „vidiniam naudojimui“, kuriame išsakoma kritika JAV politikai, kuri „gali pakenkti Europos interesams“.

REKLAMA
REKLAMA

Maža to, Europos Sąjunga gali paskelbti ir papildomų sankcijų Rusijai dėl „Siemens“ turbinų, atsidūrusių okupuotame Kryme, skandalo.

Šiuo metu Vakarų sankcijos dėl Krymo okupacijos Rusijai yra taikomos 150 žmonių ir 40 bendrovių. Rusija atsakydama į tai paskelbė sankcijas… pati sau – uždraudė maisto produkcijos importą į šalį.

Sankcijos Rusijai: poveikis prilygintas neišvengiamai katastrofai (nuotr. SCANPIX)

Sankcijų poveikis

Dabar galiojančios sankcijos Rusijai ir šios pritaikytos „kontrsankcijos“, nors ir neprivertė trauktis korumpuotos ir pavojų kaimyninėms šalims keliančios vadovybės, tačiau, kartu su smukusiomis naftos kainomis, pristabdė šalies ekonomiką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

BVP augimas 2014-aisiais sudarė vos 0,7 proc., nors buvo prognozuota 2,5 proc. 2015-aisiais Rusijos ekonomika krito iškart 3 proc. 2016-aisiais pavyko stabilizuoti kritimą, tačiau jis išliko – 0,2 proc.

Sankcijos taip pat išprovokavo didžiulį kapitalo nuosmukį Rusijoje – 2014-aisiais pasitraukė 153 mlrd. dolerių, 2015-aisiais – 57,5 mlrd., o 2016-aisiais – 15,4 mlrd.

Dėl sankcijų traukiasi ir Rusijos ekonominis bendradarbiavimas su kitomis šalimis. 2015-aisiais prekyba tarp Rusijos ir ES smuko net 40 proc. Maža to, dėl įvestų kontrsankcijų ir pasaulinių maisto kainų tendencijų maisto produktų kaina išaugo beveik trečdaliu (31,6 proc.).

REKLAMA

Viena iš skaudžiausių sankcijų vietų Rusijai – negalėjimas naudotis naujausiomis technologijomis. Tokie apribojimai liečia visas sritis, tačiau ypač jos juntamos karinėje pramonėje. Tai sukelia labai praktinių problemų. Pavyzdžiui, nesugebėdama užbaigti savo karinių laivų gamybos Rusija yra priversta juos parduoti Indijai, kuri jau savarankiškai įsigis trūkstamų dalių ir taip užbaigs statybas.

Būtent dėl negalėjimo panaudoti Vakarų technologijų okupuotame Kryme kilo skandalas dėl „Siemens“ turbinų, kurios ten atsidūrė banalios apgavystės būdu – rusai pažadėjo turbinas statyti vienoje elektrinėje, o nuvežė į Krymą.

REKLAMA

Sustiprins sankcijų poveikį

Nepaisant to, kad sankcijos akivaizdžiai suveikė, tačiau ilgainiui jų efektas mažėja. Tai galima būtų paaiškinti tuo, kad Rusija adaptavosi, mano Rusijos ekonomistas Dmitrijus Nekrasovas.

„Ypač pačioje pradžioje, 2014-aisiais, kuomet pasitraukė 150-160 mlrd. kapitalo, įvestos sankcijos ypač stipriai paveikė Rusijos ekonomiką. Iš esmės sankcijų poveikis dar išlikęs, tačiau kalbėti apie kažkokį baisų poveikį netenka. Aišku, kad tai sulaiko ekonomikos augimą, tačiau net ir kapitalo pasitraukimas sumažėjo, ir daugelis bendrovių išmoko apeiti tas sankcijas“, – pasakojo ekspertas leidiniui „Apostrof“, pridūręs, kad ilgalaikėje perspektyvoje sankcijos visgi stipriai paveiks Rusijos ekonominį augimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jeigu JAV patvirtins naują sankcijų paketą, o panašu, kad taip ir bus, dujotekio „Nord Stream 2“ projektas atsidurs didžiuliame pavojuje – rimtesnės bendrovės paprasčiausiai nerizikuos jame dalyvauti.

Maža to, naujosios sankcijos apsunkins ir taip griežtas skolinimosi Rusijos bankams sąlygas. O tai dar labiau pablogins tolimesnę ekonominę situaciją Rusijoje.

„Tai, ką mes stebime, yra ne kas kita, kaip sulėtinti traukinio katastrofos vaizdai. Jie gali tik pagreitėti ar sulėtėti, tačiau traukinio avarija tikrai įvyks“, – aiškino leidiniui finansininkas S. Rabinovičius.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų