REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
8
D.Trump (nuotr. Scanpix)

 JAV Atstovų Rūmai antradienį pritarė naujoms griežtoms sankcijoms Irano, Šiaurės Korėjos ir Maskvos atžvilgiu, tačiau dėl Rusijai numatytų apribojimų baiminasi nukentėti europiečiai, vykdantys verslą šioje šalyje.

8

 JAV Atstovų Rūmai antradienį pritarė naujoms griežtoms sankcijoms Irano, Šiaurės Korėjos ir Maskvos atžvilgiu, tačiau dėl Rusijai numatytų apribojimų baiminasi nukentėti europiečiai, vykdantys verslą šioje šalyje.

REKLAMA

Be kita ko, sankcijų Kremliui pakete numatyti ir apribojimai prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) galioms panaikinti šias nuobaudas.

Už įstatymo projektą, dėl kurio derėtasi ištisas savaites, balsavo 419 Atstovų Rūmų narių, prieš jį – trys. Atstovų rūmų pirmininkas Paulas Ryanas (Polas Rajanas) po balsavimo sakė, kad šis paketas „sugriežtins sąlygas mūsų pavojingiausiems priešininkams, kad amerikiečiai būtų saugūs“

Dabar įstatymo projektas keliauja į Senatą. JAV senatoriai sankcijoms pritaria, tačiau diskutuoja, ar verta į paketą įtraukti ir nuobaudas Pchenjanui.

REKLAMA
REKLAMA

Minėtas projektas buvo galutinai parengtas praėjusį savaitgalį Kongreso nariams susitarus dėl kompromiso. Daugiausia dėmesio jame skiriama sankcijoms Rusijai, kuri baudžiama dėl kišimosi į 2016-ųjų JAV prezidento rinkimus ir Krymo pusiasalio aneksijos.

REKLAMA

„Valdant Vladimirui Putinui, Rusija įsiveržė į savo kaimynę Ukrainą, užėmė dalį jos teritorijos ir destabilizuoja jos vyriausybę“, – sakė Atstovų Rūmų užsienio reikalų komiteto pirmininkas Edas Royce'as (Edas Roisas), o jo žodžius palydėjo įstatymų leidėjų plojimai.

„Rusija, palikta be priežiūros, tikrai tęs savo agresiją“, – pridūrė jis.

Visgi šis įstatymas gali turėti neigiamos įtakos europiečių kompanijoms, prisidedančioms prie Rusijos energetikos sektoriaus vystymo.

Kaip ir minėta, sankcijos taip pat bus taikomos Iranui bei jo Islamo revoliucinei gvardijai, kaltinamai terorizmo rėmimu, ir Šiaurės Korėjai, kurią norima nubausti už raketų bandymus.

REKLAMA
REKLAMA

Pagrindinėje to įstatymo dalyje numatyta, kad prezidentui pamėginus sušvelninti ar nutraukti Rusijai taikomas sankcijas, tam turėtų pritarti ir Kongresas.

D.Trumpas jau yra sulaukęs kaltinimų, kad jo administracija tikino Maskvą, kad sankcijos, įvestos besibaigiant eksprezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) kadencijai, gali būti panaikintos prie JAV vairo stojus respublikonui.

Iš pradžių D.Trumpas neigiamai vertino šį įstatymą, be kai jam beveik vienbalsiai pritarė tiek demokratai, tiek respublikonai, prezidentas buvo priverstas pakeisti savo nuomonę. Vis dėlto Baltieji rūmai tiesiai nepasakė, ar prezidentas pasirašytų tokį teisės aktą.

„Jis išnagrinės tą įstatymą ir pažiūrės, kaip atrodo galutinis produktas“, – pirmadienį žurnalistams sakė Vašingtono atstovė Sarah Huckabee Sanders (Sara Hakabi Sanders).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų