REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Ji yra tarsi dukra man. Tai esu sakęs, matyt, ne vieną kartą. Mūsų ryšys buvo labai stiprus, tačiau aš priėmiau labai sunkų sprendimą. Tačiau man buvo sunku atsisveikinti su visai sportininkais, juk Plymute dirbau beveik trisdešimt metų“, – pokalbį apie Lietuvos plaukikę Rūtą Meilutytę pradėjome su dabar jau Airijos rinktinės treneriu Jonu Ruddu.

„Ji yra tarsi dukra man. Tai esu sakęs, matyt, ne vieną kartą. Mūsų ryšys buvo labai stiprus, tačiau aš priėmiau labai sunkų sprendimą. Tačiau man buvo sunku atsisveikinti su visai sportininkais, juk Plymute dirbau beveik trisdešimt metų“, – pokalbį apie Lietuvos plaukikę Rūtą Meilutytę pradėjome su dabar jau Airijos rinktinės treneriu Jonu Ruddu.

REKLAMA

„Tiesiog atėjo laikas man išbandyti kažką naujo. Taip pat supratau, kad ir Rūtai reikėtų naujo impulso, – sakė treneris. – Jai jau reikėjo stimulo judėti į priekį“.

Kartu su treneriu J. Ruddu lietuvė treniravosi nuo vaikystės, nuo dvylikos. Kai R. Meilutytė Londono olimpinėse žaidynėse pasipuošė aukso medaliu, jai tebuvo penkiolika.

J. Ruddas nė neabejoja ir dar kartą pakartojo tai, ką žino kiekvienas sporto gerbėjas: R. Meilutytė yra ypatinga. „Sėkmė ją aplankė, kai ji buvo labai jauna. Tai tapo jos iššūkiu, su kuriuo puikiai susitvarkė, – kalbėjo treneris. – Lietuva yra maža šalis, o Rūta tapo superžvaigžde. Gerai, kad ji gyveno Anglijoje, kur dėmesys jai buvo kur kas mažesnis. Anglijoje ji galėjo eiti gatve ir niekas neatkreipdavo į ją dėmesio, bet užtekdavo jai pasirodyti Kauno ar Vilniaus gatvėse, tuoj visi pamesdavo galvą“.

REKLAMA
REKLAMA

Lemtingas posūkis

Prabilęs apie Rio de Žaneiro olimpines žaidynes, kurios pasaulio rekordininkei nebuvo itin sėkmingos, treneris kiek susikrimto. „Tai buvo labai sudėtinga situacija. Prieš pat žaidynes Rūta susižalojo alkūnę, ji negalėjo šešis mėnesius treniruotis baseine... Nors vėliau rezultatai treniruotėse buvo geri, Rūta netikėjo, kad viskas yra gerai“, – kalbėjo treneris.

REKLAMA

Pasak trenerio, visi žinojo, kad fizinis pasiruošimas prieš olimpines žaidynes galėjo būti ir geresnis. „Tačiau mums pritrūko geresnio psichologinio nusiteikimo. Rūta savimi netikėjo. Kvalifikaciniai plaukimai, pusfinaliai, finalai – ji vis labiau galvojo, kad nėra pasiruošusi, – konstatavo treneris. – Turime suprasti, kad pozityvios mintys apie pasiruošimą visada sportininkui leidžia jaustis geriau prieš pačius svarbiausius startus“.

Pasak trenerio, Rūta puikiai supranta, kad ją kiekvieną dieną stebi visa Lietuva. „Ją tai spaudė, ji bijojo nuvilti. Stovėdama ant starto bokštelio ji nesugebėjo sau pasakyti „Esu pasiruošusi“. Fiziškai? Manau, ji buvo pasiruošusi kur kas geresniems rezultatams“.

REKLAMA
REKLAMA

Stulbinantys rezultatai

J. Ruddas teigė esantis šiek tiek nustebęs R. Meilutytės rezultatais pasaulio čempionate.

„Mačiau kelis jos pasirodymus šiais metais. Vis mąstydavau, kad jai dar reikia laiko surasti savo plaukimą. Maniau, kad ji vis dar kovoja su savo mintimis, maniau, kad ji uždavinėja sau klausimą, ar nori tęsti tai, ką pradėjo, – atvirai kalbėjo treneris. – Tačiau esu nustebintas jos pasirodymais per paskutines 48 valandas. Tai yra neįtikėtini rezultatai. Pusfinalis? Nuostabu“.

Treneris teigė besidžiaugiantis ne tik Rūtos pasiekimais, bet ir naujojo trenerio Pauliaus Andrijausko darbu.

„Juk jis pateko į labai sudėtingą situaciją. Jis pradėjo dirbti su sportininke po didžiausio jos nusivylimo olimpinėse žaidynėse... Jiems abiem reikėjo atlaikyti patį didžiausią žiniasklaidos spaudimą, nes po olimpinių žaidynių antraštės buvo tikrai žiaurios. Psichologiškai buvo sunku ir Rūtai, ir treneriui, – kalbėjo J. Ruddas. – Tačiau, atrodo, kad jie puikiai su viskuo susitvarkė“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rekordas? Įmanoma!

R. Meilutytė po 100 metrų plaukimo krūtine pusfinalio pasaulio čempionate žiniasklaidos atstovams užsiminė, kad jos tikslas – Lietuvos rekordas, kuris tuo pačiu yra ir planetos geriausias rezultatas.

„Manau, kad tai yra įmanoma. Netikiu, kad jau pamatėme patį geriausią jos plaukimą. Jeigu ji sugebės tai padaryti šiame čempionate – nuostabu. Tačiau gali būti, kad rekordą Rūta pasieks ne šiose varžybose, o kitais metais Europos ar kitame pasaulio čempionate, – kalbėjo J. Ruddas. – Žinoma, negalima sakyti, kad neįmanoma to padaryti dabar. Jeigu ji tai padarys, galėsime ja didžiuotis“.

R. Meilutytė kėsinsis į planetos rekordą jau šį vakarą. 100 metrų krūtine plaukimo finale ji rungsis su kol kas geriausią laiką pademonstravusia ruse Julija Jefimova bei Lilly King.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų