REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jungtinių valstijų aplinkosaugos agentūra skelbia, jog žvakės sukelia kvėpavimo takų ligas, skatina vėžį, hormonų apykaitos sutrikimus, apsigimimą, alergijas.

Jungtinių valstijų aplinkosaugos agentūra skelbia, jog žvakės sukelia kvėpavimo takų ligas, skatina vėžį, hormonų apykaitos sutrikimus, apsigimimą, alergijas.

REKLAMA

Remiantis agentūros duomenimis, galima išskirti pagrindinius žvakių pavojus:

1. Didžioji dalis žvakių – iš parafino

Parafinas – paskutinio naftos perdirbimo grandyje gaunamas produktas. JAV Aplinkos apsaugos agentūra (EPA) patvirtino, jog deginama parafino žvakė skleidžia suodžius, su kuriais į orą yra išmetamas nedidelis, tačiau kenksmingas kiekis toksinų. Tai yra žmogui pavojingi kancerogenai, kurių dažnas ir gausus vartojimas gali sukelti įvairius sveikatos pažeidimus, pavyzdžiui, kvėpavimo ir nervinės sistemos sutrikimus, vėžį.

Iš viso parafine yra atrasta keliolika toksinių medžiagų, kurios patenka į Kalifornijos vėžinius susirgimus ir apsigimimus sukeliančių medžiagų sąrašą („Safe Drinking Water and Toxic Enforcement Act of 1986 – Proposition 65“).

REKLAMA
REKLAMA

2. Metalo šerdies knatai

Viena iš žvakėms naudojamų knatų rūšių – metalo šerdies. Dėl išmetamų pavojingų metalo mikrodalelių, kurios įkvėptos iškart pasisavinamos organizmo, šių knatų importavimas ir pardavimas JAV buvo uždraustas. Sužinoti, ar perkme žvakę su tokiu knatu, dažniausiai, negalime, nes nėra privaloma pažymėti pačios žvakės ar knato sudėties.

REKLAMA

3. Kenksmingi priedai

Dažnai žvakės, ypatingai parafino, yra gaminamos su skirtingos kilmės priedais, kurie vienaip ar kitaip pagerina žvakės degimo kokybę, bet yra kenksmingos žmogui. Priedai, kurių reikėtų saugotis: stearino rūgštis – tai pavojinga riebalinė cheminė medžiaga (gyvūnų taukų ir kai kurių augalinių riebalų mišinys) dedama į parafino žvakes, kad padidintų žvakės degimo temperatūrą ir prailgintų degimo laiką. Dar vienas priedas - „Vybar“ – tai polimerinė medžiaga, kuri prailgina žvakės degimo laiką. Ji suteikia spalvoms ryškumo ir padeda išlaikyti kvapniuosius aliejus vaške. UV stabilizatoriaus taip pat derėtų vengti – šis cheminis priedas padeda apsaugoti žvakes nuo spalvos išblukimo dėl ultravioletinių spindulių.

REKLAMA
REKLAMA

Išgelbės ekologiškos žvakės

Norintiems išvengti žalos, yra alternatyva. Gan plačiai paplitusio bičių vaško arba, ne tiek populiaraus, bet nekensminga sudėti pasižyminčios sojos vaško.

Ekologiškų Žvakių parduotuvės vadovo Remigijus Narbutavičius pastebi, kad žmonėms vis labiau rūpi ekologiški produktai, jie vis ieško alternatyvų sveikatai kenksmingiems dalykams. Tad sojos vaško žvakių pardavimai kasmet auga.

Dvigubai ilgiau dega, dviguba kaina

R. Narbutavičiaus teigimu, pagrindinis sojos vaško pranašumas yra toks, kad jis neperdirbamas iš naftos, jis gaminamas iš 100% natūralaus aliejaus. Šio vaško žvakės dega beveik dvigubai ilgiau, kaina maždaug tiek pat didesnė nei įprastinių žvakių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prekybininkas pasakoja, kad kai kuriuos sojų vaškus galima naudoti kaip masažinius. Jie susigeria į odą kaip kremas, gydo odos trūkinejimus.

Nedidelis kiekis neužnuodys

Tuo tarpu Lietuvos tokslikologų teigimu, šią informaciją derėtų vertinti racionaliai ir suvokti, jog nedideliais kiekiais deginamos įvairių rūšių žvakės rimtų ligų nesukels. ,,Parafino poveikis sveikatai aplinkos temperatūroje įkvėpus garų yra labai mažas. Įkvėpus parafino rūko ar garų esant aukštai temperatūrai ir uždarose, blogai vėdinamose patalpose, poveikis sveikatai gali pasireikšti viršutinių kvėpavimo takų dirginimu", - teigia toksikologė Gabija Laubner.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų