REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
15
Astravo AE, Baltarusijoje (nuotr. SCANPIX)

Internete pasirodė pranešima apie eilinį tragišką nutikimą pagrindinėse Baltarusijos statybose, rašoma kp.by.

15

Internete pasirodė pranešima apie eilinį tragišką nutikimą pagrindinėse Baltarusijos statybose, rašoma kp.by.

REKLAMA

Ketvirtadienį pasirodė pranešimas, kurį cituoja naujienų agentūra „Belrus“: „Žuvo du žmonės. Virino tam tikrą konstrukciją, įvyko sprogimas ir abu mirtinai susižalojo, – cituoja „svaboda.org“ savo neįvardintą šaltinį. – Patys darbuotojai ne iš Astravo rajono, komandiruoti. Iš kur – neaišku, nes dirba ir Grodno, ir Vitebsko, ir Mogiliovo, iš visos Baltarusijos privažiavo. O kiek anksčiau susprogo dujų balionas ir žuvo žmogus – dirbo visa brigada, vienas nukentėjo.

Pasak leidinio pašnekovės, išvakarėse nuo aukštumos nukrito montažininkas, kurį nuvežė į ligoninę be sąmonės: „Šiomis dienomis nutrūko nuo didelio aukščio montažininkas. Taip pat vargu ar išgyvens, nes, kaip sakė, pats visas sulaužytas nuo smūgio, pažeisti vidiniai organai. Greitoji pasiėmė, tačiau jau be sąmonės. Dabar jis Astravo ligoninėje, neaišku, gyvas ar ne. Medikai vargu ar ką pasakys, juk visus taip kontroliuoja, kad žodžio neištars“.

REKLAMA
REKLAMA

Oficiali informacija – „Informacija nepasitvirtina“

Leidiniui „kp.by“ pavyko susisiekti su Baltarusijos AE viešųjų ryšių atstovais: „Ši informacija nepasitvirtina jokiu pavidalu“, – aiškino jie.

REKLAMA

Nelaimingų atsitikimų chronologija

2016-ųjų naktį iš birželio 9 į 10 keliant 330 tonų svorio reaktoriaus korpusą įvyko nelaimė – neišlaikė kranas ir korpusas kontaktavo su žeme. Apie įvykį visuomenė sužinojo praėjus porai savaičių – informaciją gavo vietos aktyvistas. Kitą dieną informaciją apie nelaimę patvirtino oficialiai. Korpuso montavimo darbai buvo pristabdyti, pradėjo dirbti baltarusių ekspertų komisija, kuri „išsiaiškino, kad jis nebuvo pažeistas“. Tačiau oficialiai buvo priimtas sprendimas jį pakeisti.

2016-ųjų gegužės 4-ąją anoniminis darbuotojas iš Pinsko paviešino fotografijas, kuriose matyti tam tikri betono konstrukcijos pažeidimai.

REKLAMA
REKLAMA

„Tai visiška nesąmonė, taip ir rašykite! – tuomet leidiniui pasakojo Baltarusijos AE viešųjų ryšių atstovas Eduardas Sviridas. Po kelių dienų buvo gautas toks pasiaiškinimas iš Energetikos ministerijos, kuriame nurodyta, kad vykdant betonavimo darbus buvo pažeista viena iš laikančių konstrukcijų. Pasak baltarusių energetikų, šis pažeidimas buvo užfiksuotas parengiamųjų darbų metu ir vėliau ištaisytas „remiantis egzistuojančiais reglamentais ir technologijomis“.

2016-ųjų rugpjūčio 29 oficialūs Baltarusijos AE atstovai patvirtino aktyvistų paskelbtą informaciją, kad prieš tris dienas statybų aikštelėje žuvo 43-ių darbininkas iš Rusijos – ant jo užkrito suspausto deguonies balionas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2016-ųjų rugsėjį visuomenė sužinojo, kad incidentai statybose nutinka daug dažniau, negu apie juos sužino žurnalistai. Baltarusijos energetikos ministro pavaduotojas Michailas Michadiukas pripažino, kad viso per statybų laikotarpį buvo trys mirtini atvejai: „visų pirma, žinomas jums atvejis su nukritusiu balionu – ten buvo grubūs balionų dėklo pakėlimo pažeidimai – žuvo rusų organizacijos darbuotojas. Antrasis mirtinas atvejis nutiko dėl asmeninio neatsargumo – darbuotojas paslydo, nukrito nuo kopėčių ir, deja, traumos pasirodė mirtinos. Trečiasis mirtinas atvejis užfiksuotas todėl, kad darbuotojas neprisisegė.

„Kp.by“ teigimu, darbuotojų statomoje Astravo elektrinėje mirtingumo skaičius 7 kartus viršija šalies vidurkį.

Maža to, šių statybų metu užfiksuota dar 10 nelaimingų atsitikimų, kurie nesibaigė taip tragiškai ir darbuotojai liko gyvi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų