REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

1997-aisiais nepriklausomos Lietuvos krepšinis išgyveno pirmąją kartų kaitą. Po 1996-ųjų Atlantos olimpiados pasitraukė būrys rinktinės senbuvių. Juos Europos čempionate Ispanijoje pakeitė jaunesni ir mažiau patyrę krepšininkai.

1997-aisiais nepriklausomos Lietuvos krepšinis išgyveno pirmąją kartų kaitą. Po 1996-ųjų Atlantos olimpiados pasitraukė būrys rinktinės senbuvių. Juos Europos čempionate Ispanijoje pakeitė jaunesni ir mažiau patyrę krepšininkai.

REKLAMA

Treneriui trauktis pasiūlė žaidėjas

Lyginant su sidabrinėmis 1995-ųjų pirmenybėmis, Lietuvos rinktinėje neliko daugiau kaip pusės krepšininkų: Valdemaro Chomičiaus, Gintaro Krapiko, Rimo Kurtinaičio, Gvidono Markevičiaus, Šarūno Marčiulionio, Arvydo Sabonio, Arūno Visocko.

Minėtas septynetas 1995-aisiais rinko 72 procentus rinktinės taškų – po 61,6 iš 86,1.

Pasikeitė ir komandos treneris. Pasitraukė nuo 1992-ųjų komandai vadovavęs Vladas Garastas.

„Turėjau pokalbį su Š. Marčiulioniu. Jis pranešė, kad baigia karjerą rinktinėje. Dar pridūrė: išeikite ir jūs, treneri, – tv3.lt pasakojo V. Garastas. – Po tokių pergalių ir, atsižvelgiant, kad man buvo 64-eri, tai atrodė logiškas sprendimas. Būčiau dirbęs toliau, bet jau užteko.“

Įpėdinis sutiko ne iškart

Rinktinės vairą perėmė iki tol V. Garasto asistentu dirbęs Jonas Kazlauskas.

„Sakiau, kad jį reikia paskirti vyriausiuoju treneriu, bet Jonas iš pradžių nelabai norėjo, sakė: jokiu būdu, – prisiminė V. Garastas. – Supraskite, rinktinei vadovauti ne taip paprasta. Tačiau galiausiai sutarėme. Prireikė laiko, bet pergalės ir apdovanojimai sugrįžo.“

REKLAMA
REKLAMA

Iki tol J. Kazlauskas sėkmingai dirbo ne tik V. Garasto asistentu. Jis treniravo Lietuvos jaunimo iki 20-ies metų rinktinę, kuri 1994-aisiais tapo Europos U-20 čempione. Iš šios komandos 1997-aisiais žaidė trys krepšininkai – Šarūnas Jasikevičius, Andrius Jurkūnas, Kęstutis Šeštokas.

REKLAMA

Pastarasis 1994-ųjų U-20 čempionate buvo penktas pagal pelnomus taškus (20,1), A. Jurkūnas – 14-as (14,3), Š. Jasikevičius – 35-as (10,2).

Stratego braižas – ne naujiena

Be minėto trejeto pirmąkart į Europos pirmenybes vyko dar keturi krepšininkai – Dainius Adomaitis, Darius Maskoliūnas, Virginijus Praškevičius, Eurelijus Žukauskas.

Gintarui Einikiui, Artūrui Karnišovui, Dariui Lukminui, Mindaugui Timinskui, Sauliui Štombergui tai buvo antrasis Senojo žemyno čempionatas.

„Pasitraukė ryškiausios žvaigždės, išėjo geriausias Europos šimtmečio centras A. Sabonis. Negali sakyti, kad to nepasijautė. Tačiau patyrusių žaidėjų turėjome. Buvo G. Einikis, A. Karnišovas“, – tv3.lt kalbėjo D. Maskoliūnas.

REKLAMA
REKLAMA

Jis nesunkiai perprato J. Kazlausko žaidimo schemas, mat rungtyniavo stratego vadovaujamame Kauno „Žalgiryje“.

„Kiekvienas treneris turi savo filosofiją, braižą. Tačiau man J. Kazlausko ir V. Garasto komandas lyginti sunku, nes kai vadovavo pastarasis, dalyvavau stovyklose, bet į čempionatus ar olimpiadas nevykau“, – pasakojo D. Maskoliūnas.

Jis – ne vienintelis tuomečio „Žalgirio“ atstovas. Tada rinktinėje žaidė Kauno komandos nariai D. Adomaitis, K. Šeštokas. Anksčiau J. Kazlausko treniruojamame „Žalgiryje“ rungtyniavo G. Einikis ir D. Lukminas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų