REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Paskutinę pratęstos Seimo pavasario sesijos dieną, valstiečiai susiderėjo su opoziciniais konservatoriais dėl paramos. G.Landsbergis, S.Skvernelis ir R.Karbauskis pasirašė susitarimą, išmainydami paramą urėdijų reformą į būsimą PVM lengvatą šildymui.

Paskutinę pratęstos Seimo pavasario sesijos dieną, valstiečiai susiderėjo su opoziciniais konservatoriais dėl paramos. G.Landsbergis, S.Skvernelis ir R.Karbauskis pasirašė susitarimą, išmainydami paramą urėdijų reformą į būsimą PVM lengvatą šildymui.

REKLAMA

Šie politiniai opozicinės partijos apsisukimai pro akis nepraslydo niekam. Tad ką reiškia šis konservatorių žingsnis? Ir dar kartą atšilę Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos lyderio ir premjero santykiai?

Konservatoriai pasinaudojo proga

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas Tomas Janeliūnas tikina, kad politinės derybos ir mainai yra įprastas demokratinis procesas. Tačiau tikrai neįprasta, kad šie mainai, užtvirtinti susitarimu, vyksta su opozicine partija.

„Tokios politinės derybos, kurias padarė konservatoriai nėra naujiena, tokia yra politikos esmė. Partijos derasi tiek viduje, tiek su kitomis, kaip išmainyti, sutarti. Ir turėti bendrą rezultatą, kuris būtų naudingas tai partijai. Tačiau tai, kad su opozicine partija derasi ir mainosi tokiais sprendimais tai pasitaiko rečiau. Tačiau toks reiškinys atsitiko dėl to, kad valstiečiais trūks plyš reikėjo šios daugumos priimant miško įstatymo pakeitimus“, - pasakoja politologas.

REKLAMA
REKLAMA

Jo manymu, konservatoriai puikiai išnaudojo tai, kad valstiečiams ir vyriausybei būtinai reikėjo šios reformos. „Manau, kad ateityje konservatoriai primins, kad tą šildymo lengvata atsirado būtent dėl jų pastangų. Ir tai yra tikrai naudinga viešojo dėmesio prasme. Jie nuolat galės kalbėti,, kad jie rūpinosi tais paprastais žmonėmis galbūt net ir daugiau, nei patys valdantieji“, - tv3.lt naujienų portalui pasakoja T.Janeliūnas.

REKLAMA

Socialdemokratų šou

TSPMI politologas T.Janeliūnas taip pat tikina, kad sutartis pasirašyta buvo dėl to, kad tarp šių pusių žodiniam susitarimui trūksta pasitikėjimo.

Pro akys jam nepraslydo ir socialdemokratų partijos lyderio G.Palucko reakcija į šį konservatorių ir valstiečių susitarimą.

„Iš vienos pusės jie jau seniau buvo nepatenkinti kaip bendraujama su jais, kokia yra pradinė koalicijos sutartis. Priekaištų valstiečiams būdavo ir daugiau. Šitas atvejis yra ryškus, vienas iš ryškiausių priminimų, kad pozicijos skiriasi. Socialdemokratų tarpe yra daug nepatenkintų dėl esamos padėties. Tas nepasitenkinimo rodymas nėra nuoširdus noras imti ir pasitraukti“, - pasakoja pašnekovas.

REKLAMA
REKLAMA

„Greičiau tai yra vardan to, kad valstiečiai pajustų, kad reikia socialdemokratams pasiūlyti kitų sąlygų. Manau, kad čia yra partnerio šou norint pritraukti didesnį dėmesį sau“, - tikina T.Janeliūnas.

Laukia premjero kėdė?

TSPMI politologas tikina, kad politiniai žaidimai G.Landsbergiui dar daugiau valdžios atneš tik laimingo atsitiktinumo dėka.

„Toks scenarijus kol kas yra mažai tikėtinas. Bet, žinoma, tai yra įmanoma. Jeigu keičiasi bent jau dvi sąlygos. Pirma, jei keičiasi valdančioji dauguma ir valstiečiai pakeičia partnerius į konservatorius. Antroji sąlyga yra, kad premjeras S.Skvernelis pasitraukia iš posto. Ar dėl Prezidento rinkimų, ar savanoriškai u-leidžia savo postą. Tokiu atveju atsiranda galimybė ir G.Landsbergiui. Jam tolimas kelias iki premjero pozicijos. Dabartinėje Seimo kadencijoje jis nebent labai palankiai susiklosčius aplinkybėms, galėtų tai padaryti”, - pasakoja pašnekovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nežinomas konservatorių likimas

Vertindamas visą konservatorių elgesį: kritiką valdantiesiems, kalamą pleištą į koaliciją, politologas tikina, kad panašu, kad konservatoriai kol kas patys nesupranta, kokiu keliu jie nori eiti.

„Manau, kad konservatorių partija kol kas tiksliai nežino, ko jie šioje kadencijoje nori. Ar jie nori būti stipri opozicija, tokia likti ir ruoštis kitiems rinkimams. Kitas variantas, kad jie nori tapti valdančiąja partija ir išstumti socialdemokratus. Ar jie nori blaškytis tarp šitų dviejų pozicijų. Pastarasis variantas yra pats prasčiausias. Nes tada jie kaip partija pasimeta. O iš tų dviejų pirmųjų variantų iki šiol nėra aišku, ar jie yra apsisprendę, ko nori, o tai ir sukūrė visus neaiškumus“, - teigia T.Janeliūnas.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų