REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Energetikos grupės „Lietuvos energija“ gamtinių dujų tiekimo ir prekybos įmonė „Lietuvos dujų tiekimas“ įsigis antrą suskystintų gamtinių dujų (SGD) krovinį iš JAV.

Energetikos grupės „Lietuvos energija“ gamtinių dujų tiekimo ir prekybos įmonė „Lietuvos dujų tiekimas“ įsigis antrą suskystintų gamtinių dujų (SGD) krovinį iš JAV.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bendrovė pranešė pasirašiusi sutartį su SGD prekybos kompanija „Natural Gas Fenosa“ - pagal ją 140-150 tūkst. kubų krovinys iš JAV „Sabine Pass“ skystinimo gamyklos Klaipėdą turėtų pasiekti rugsėjo viduryje. Tai bus antrasis Lietuvos įsigytas SGD krovinys iš JAV.

REKLAMA

„Papildomas dujų kiekis buvo įsigytas, atsižvelgiant į Lietuvos ir kitų Baltijos šalių klientų poreikius. Augantys pasauliniai SGD gamybos pajėgumai didina rinkos likvidumą ir momentinių sandorių pasiūlą. Tokia situacija sukuria galimybes įsigyti SGD konkurencingomis kainomis“, - pranešime teigė „Lietuvos energijos“ vadovas Dalius Misiūnas.

M.Mikalajūnas: naujus SGD krovinius iš JAV lems kaina

Energetikos grupės „Lietuvos energija“ gamtinių dujų tiekimo ir prekybos įmonei įsigijus jau antrą suskystintų gamtinių dujų (SGD) krovinį iš JAV, bendrovės vadovas sako, kad specialiai neieško krovinių iš Amerikos žemyno, tačiau šiuo metu būtent JAV bendrovės siūlo geriausią kainą. Ar ateityje dujos ir toliau bus perkamos iš JAV, priklausys nuo pasiūlymų patrauklumo.

REKLAMA
REKLAMA

„Specialiai nėra renkamasi pristatymo šaltinio, patys tiekėjai konkuruoja rinkoje, o JAV didinami gamybos pajėgumai ir iš ten, matyt, galima atgabenti krovinius konkurencingesnėmis kainomis“, - BNS sakė M. Mikalajūnas.

Tačiau M.Mikalajūnas teigė kol kas negalintis atsakyti, ar šiemet bus įsigyjama daugiau SGD krovinių, mat tai lems kaina.

„Kol kas konkrečių planų nėra, nes spotinėje prekyboje kaina labai greitai keičiasi“, - teigė jis.

LDT vadovas aiškino, kad esant patraukliai kainai, bendrovė svarstytų įsigyti ir daugiau SGD krovinių - net jei rinkoje ir nebūtų poreikio, pigias dujas galima laikyti Latvijos Inčukalnio dujų saugykloje ir parduoti tuomet, kai kainos pakyla. Tačiau M. Mikalajūnas negalėjo atsakyti, ar šiemet dar bus įsigyjama tokių krovinių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, įsigyjami SGD kroviniai daugiausiai bus skirti verslo klientams. Anot jo, rinką išjudino šiemet liberalizuota Latvijos dujų rinka, todėl jaučiamas dujų poreikis iš Latvijos ir Estijos pirkėjų.

LDT pranešė, kad iš SGD prekybos kompanijos „Natural Gas Fenosa“ rugsėjį atsigabens140-150 tūkst. kubų SGD krovinį. Tai bus antrasis krovinys iš JAV, o pirmąjį dujų krovinį iš Amerikos žemyno pagal sutartį su „Cheniere Marketing International“ tikimasi atplukdyti rugpjūtį.

Tai bus jau ketvirtasis LDT įsigytas SGD krovinys šiemet, o „Natural Gas Fenosa“ – ketvirtasis SGD tiekėjas Lietuvai.

REKLAMA

Suskystintas dujas Lietuvai taip pat tiekia Norvegijos „Statoil“, JAV „Koch Supply & Trading“ (šios įmonės dujos atgabentos iš Norvegijos), o iš JAV „Cheniere Marketing International“ LDT atsigabens dujų antroje rugpjūčio pusėje – tai bus pirmasis SGD krovinys iš JAV. „Sabine Pass“ terminalą Luizianoje valdo JAV energetikos bendrovė „Cheniere Energy“. Tai pirmasis JAV atidarytas SGD eksporto terminalas, pradėjęs veikti pernai vasarį.

Pernai JAV eksportavo 5 mlrd. kubų SGD, šiuo metu yra statomi dar 5 terminalai, kurių bendri metiniai skystinimo pajėgumai sieks apie 100 mlrd. kubų. Projektai turėtų būti baigti iki 2021 metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų