REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Europos Sąjungos Taryba antradienį baigė ratifikuoti ES asociacijos su Ukraina sutartį, pranešė Bendrija ir ukrainiečių prezidentas Petro Porošenka.

REKLAMA
REKLAMA

 

Be to trečiadienį Kijeve per Ukrainos ir ES viršūnių susitikimą šalys taip pat tarsis, kaip efektyviausiai ir sparčiausiai pasiekti susitarimo tikslus.

REKLAMA

Po ilgo ratifikacijos proceso, kurį užlaikė referendumas Nyderlanduose, 28 narių Europos Sąjunga antradienį paskelbė, kad šis ekonominis ir politinis susitarimas įsigalios rugsėjo 1 dieną.

„Žengtas paskutinis žingsnis ratifikavimo procese, per kurį ES ir Ukraina įsipareigojo (palaikyti) artimus ilgalaikius santykius visose pagrindinėse politikos srityse“, – sakoma pareiškime.

„Asociacijos sutartis yra pagrindinė Ukrainos ir ES suartinimo priemonė: ji skatina glaudesnius politinius ryšius, stipresnius ekonominius saitus ir pagarbą bendroms vertybėms“, – nurodoma jame.

REKLAMA
REKLAMA

„Rytoj per viršūnių susitikimą Kijeve mes su ES lyderiais koordinuosime kelius, kaip užtikrinti efektyviausią ir sparčiausią susitarimo tikslų siekimą ir kaip pereiti į naują mūsų partnerystės pakopą“, – antradienį savo feisbuko paskyroje parašė P.Porošenka.

Trečiadienį prasidėsiančiame Ukrainos prezidento P.Porošenkos organizuojamame dviejų dienų viršūnių susitikime Kijeve dalyvaus Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas ir Europos Komisijos vadovas Jeanas-Claude'as Junckeris (Žanas Klodas Junkeris).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ukraina daug metų dvejojo, ar šlietis prie Rusijos, ar prie ES, bet esminis pokytis įvyko 2014 metų vasarį Kijeve, proeuropietiškai Maidano revoliucijai nuverstus Kremliaus remto prezidento Viktoro Janukovyčiaus režimą.

Vėliau tais metais Rusija įvedė savo pajėgas į Ukrainai priklausantį Krymo pusiasalį ir jį aneksavo, be to šalies rytuose įsiplieskė ginkluotas konfliktas tarp prorusiškų separatistų ir Kijevo vyriausybės pajėgų. Ukraina ir Vakarų šalys kaltina Maskvą šio konflikto kurstymu.

Pasak P.Prorošenkos, Ukrainos ateitis turi būti siejama su Vakarais, o ne su buvusio sovietinio bloko, kuriam priklausė Ukraina, šeimininke. Prezidentas siekia, kad strategiškai svarbioje vietoje esanti šalis prisijungtų prie ES ir NATO, kaip padarė dauguma buvusių sovietinio bloko valstybių centrinėje ir rytinėje Europoje.

REKLAMA

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas nuolat piktinasi Vakarų kišimusi į tradicinę Maskvos įtakos sferą ir perspėja, kad NATO plėtra kelia tiesioginį pavojų Rusijos saugumui.

ES asociacijos sutartys dažnai tampa preliudija į narystę Bendrijoje. Jomis siekiama priderinti šalių politines, ekonomines ir pilietinės visuomenės normas prie ES standartų.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų