REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
25
Raketa (nuotr. SCANPIX)

Šiaurės Korėjos tarpžemyninės balistinės raketos per dvejus ateinančius metus „tikriausiai“ įgis pajėgumų nunešti 500 kg kovinę galvutę į San Diegą Kalifornijoje, antradienį paskelbė viena JAV stebėtojų grupė.

25

Šiaurės Korėjos tarpžemyninės balistinės raketos per dvejus ateinančius metus „tikriausiai“ įgis pajėgumų nunešti 500 kg kovinę galvutę į San Diegą Kalifornijoje, antradienį paskelbė viena JAV stebėtojų grupė.

REKLAMA

Izoliuota, bet branduolinių ginklų turinti Šiaurės Korėja praėjusią savaitę pirmą kartą sėkmingai išbandė savo tarpžemyninę balistinę raketą. Šis pasiekimas sukėlė didelį pasaulio susirūpinimą.

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas (Kim Čen Unas) pastarąjį bandymą pavadino dovana „amerikiečių šunsnukiams“.

Manoma, kad dabar raketos „Hwasong 14“ gali nuskrieti 7–8 tūkst. km ir pasiekti Aliaską ar Havajus, autoritetingoje Šiaurės Korėjos analizės svetainėje „38 North“, susijusioje su Johnso Hopkinso (Džonso Hopkinso) universitetu, rašo aerokosminių technologijų inžinierius Johnas Schillingas (Džonas Šilingas).

„Jeigu „Hwasong 14“ yra surinkta kaip mums atrodo, ji tikriausiai gali veikti truputį geriau, kai bus pašalinti visi defektai“, – rašė jis.

REKLAMA
REKLAMA

J.Schillingas prognozavo, kad raketa gali įveikti 9,7 tūkst. km, nešdama 500 kg kovinę galvutę.

„(Jie) negalės tokių charakteristikų pasiekti rytoj, bet galiausiai turbūt pasieks“, – pridūrė jis.

REKLAMA

Šiuo metu Pchenjanas savo raketų negalėtų tiksliai paleistis „net į miesto dydžio taikinius“, nes jų kovinių galvučių grįžimo į Žemės atmosferą technologija nepakankamai ištobulinta, sakė J.Schillingas.

Tačiau po „vienų ar dvejų metų papildomų bandymų ir tobulinimo ji tikriausiai taps raketa, galinčia patikimai nunešti branduolinę kovinę galvutę į taikinius JAV vakarinėje pakrantėje, galbūt pakankamai tiksliai, kad sunaikintų „minkštus“ karinius taikinius, pavyzdžiui, karinio jūrų pajėgų bazes“, kaip antai bazė San Diege, nurodė J.Schillingas.

REKLAMA
REKLAMA

Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliucijos Šiaurės Korėjai draudžia plėtoti balistinių raketų technologijas, bet vadovaujant Kim Jong Unui ši programa buvo sparčiai vystoma, ir dėl to smarkiai padidėjo įtampa tarp Pchenjano ir Vašingtono.

Ši skurdi valstybė taip pat surengė penkis branduolinius bandymus, kurių du buvo atlikti pernai.

Vašingtonas ruošiasi pasiūlyti griežtesnes JT sankcijas Šiaurės Korėjai, bet analitikai sako, kad jų poveikis būtų ribotas, jeigu Kinija – vienintelė svarbi Šiaurės Korėjos sąjungininkė ir ekonominė gelbėtoja – nepadidins spaudimo savo kaimynei.

Pekinas nenori rizikuoti Šiaurės Korėjos destabilizavimu ir baiminasi potencialaus atvykstančių pabėgėlių srauto arba prie savo sienų dislokuotų JAV karių Korėjos suvienijimo atveju.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų