REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas antradienį greičiausiai nebesvarstys Vyriausybės parengto urėdijų pertvarkos projekto, tačiau koks variantas bus pasirinktas, dar neaišku, teigia aplinkos ministras Kęstutis Navickas.

Seimas antradienį greičiausiai nebesvarstys Vyriausybės parengto urėdijų pertvarkos projekto, tačiau koks variantas bus pasirinktas, dar neaišku, teigia aplinkos ministras Kęstutis Navickas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Aš irgi manau, kad Vyriausybės projektas nebus svarstomas, dėl procedūrinių dalykų sudėtinga jį grąžinti į tą pačią vietą. Koks sprendimas bus, matysime šiandien“, – antradienį lankydamasis Liberalų sąjūdžio frakcijoje sakė ministras.

REKLAMA

Seimo Aplinkos apsaugos komitetas nepritarė Vyriausybės siūlomam miškų urėdijų pertvarkos scenarijui, o pasirinko liberalesnį kai kurių konservatorių ir liberalų bei socialdemokratų remiamą planą.

Vyriausybė siekė, kad vietoj dabartinių 42 juridinio asmens statusą turinčių urėdijų liktų viena.

Pagal Seimo komiteto palaimintą Miškų įstatymo projektą, iki 2019 metų pabaigos urėdijos turėtų būti sustambintos, sumažinant jų skaičių iki 15–25 – jų plotas turėtų būti nuo 30 tūkst. iki 70 tūkst. hektarų (dabar vidutinis urėdijų plotas yra 25,2 tūkst. ha). Nuo 2020 metų urėdijų plotą nustatytų Vyriausybė.

REKLAMA
REKLAMA

Aplinkos ministras teigė remiantis konservatorės Radvilės Morkūnaitės-Mikulėnienės, Ramūno Karbauskio ir Kęstučio Mažeikos pirmadienį registruotą siūlymą, labai panašų į buvusį Vyriausybės – iš įstatymo siūloma išbraukti konkretų urėdijų skaičių.

„Jeigu galvotume apie kompromisą, kuris galėtų būti, tai kompromisas yra pirmadienį registruotas, kada išbraukiamas konkretus skaičius. Teisybės dėlei reikia pasakyti, kad tada reikės grįžti prie kitų įstatymo straipsnių pakeitimo, bet jau bus atrištos rankos, bus galima pradėti tą pertvarką“, – antradienį žurnalistams sakė K.Navickas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasiūlymo projekte numatyta, kad šalyje veikia viena urėdija arba urėdijos. Jos vykdo kompleksinę miškų ūkio veiklą valstybiniuose miškuose, Vyriausybės nustatyta tvarka didmeninėje ir mažmeninėje prekyboje parduoda žaliavinę medieną, miško kirtimo liekanas ir nenukirstą mišką.

Pasiūlyme numatyta, kad didmeninė prekyba valstybiniuose miškuose pagaminta žaliavine mediena ir miško kirtimo liekanomis vykdoma per elektroninę medienos pardavimo sistemą organizuojant aukcionus ilgalaikėms (nuo trejų iki dešimties metų trukmės), pusmetinėms (šešių mėnesių trukmės) ir trumpalaikėms (iki trijų mėnesių trukmės) sutartims sudaryti.

REKLAMA

Mažmeninėje prekyboje būtų parduodama iki 7 procentų metinės pagrindinių miško kirtimų normos ir miško tarpinio naudojimo apimties. Mažmeninėje prekyboje parduodamas nenukirstas miškas ir žaliavinė mediena, prioritetą teikiant malkinės medienos pardavimui gyventojams.

Pasak ministro, keisti dabartinį urėdijų valdymą būtina, siekiant kompleksinio miškų valdymo ir maksimalios grąžos valstybei iš miškų ūkio. K.Navicko teigimu, skaidresnei, efektyvesnei sistemai priešinasi tie, kurie dabar ten veikia beveik nekontroliuojami.

REKLAMA

„Kiša pagalius tie, kuriuos esama sistema tenkina, kurie gali beveik nekontroliuojami medžioti, kuriems gali būti sudarytos išskirtinės sąlygos komercinės medžioklės plotuose pamedžioti, kurie suinteresuoti, kad prekyba nevyktų skaidriai“, – teigė aplinkos ministras.

K.Navickas pranešė, kad be įstatymo pataisų rengiamas ir Vyriausybės nutarimo projektas dėl prekybos mediena. Pagal jį, norima, kad medienos prekybos taisykles tvirtintų nebe aplinkos ministras, o Vyriausybė.

„Kitas dalykas, esame tame nutarime pateikę, kad elektroninį aukcioną valdytų su miško pramone nesusijęs juridinis asmuo. Ta prasme, kad ne Generalinė urėdija, kaip dabar valdo, o kas nors nepriklausomas galėtų valdyti šitą aukcioną. Tokius siūlymus turime dėl skaidrumo“, – tvirtino ministras.

Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas pranešė, kad jau antradienį ypatingos skubos tvarka planuojama priimti Miškų įstatymo pataisas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų