REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
36
mirror.com nuotr.

Dabar jie siūlomi pagyvenusiems ar vienišiems žmonėms, tačiau jau netrukus galime sulaukti tikros žmonių santykių revoliucijos, kuomet, jeigu dabar nepradėti spręsti, gali iškilti gilios etinės problemos su fatališkomis pasekmėmis.

36

Dabar jie siūlomi pagyvenusiems ar vienišiems žmonėms, tačiau jau netrukus galime sulaukti tikros žmonių santykių revoliucijos, kuomet, jeigu dabar nepradėti spręsti, gali iškilti gilios etinės problemos su fatališkomis pasekmėmis.

REKLAMA

Jau keturios bendrovės kuria „humanoidus“, gebančius atrodyti panašūs į žmogaus partnerį ir atlikti ne tik tradicinius sekso žaidimų veiksmus, tačiau ir reaguoti į žmogaus elgesį. Kiek jie kainuoja? Nuo 5 iki 14 tūkst. eurų, pranešama „La Repubblica“.

Artimiausi 10 metų gali tapti robotikos metais

„Sekso robotai“ jau pradėjo atrasti savo kelią į žmonių gyvenimus, o per kelerius metus šis reiškinys gali tapti antplūdžiu, su kuriuo pasaulis dar nėra pasirengęs susidurti. Pavojų skelbia tarptautinė organizacija „Foundation for Responsible Robots“ (FRR), analizuojanti etines ir moralines problemas, susijusias su tarp žmonių vis labiau plintančiomis protingomis mašinomis.

Mažiausiai keturios bendrovės jau užsiima robotų, panašių į žmones, įskaitant ir jų seksualinius skirtumus, bei gebančių užmegzti seksualinius ryšius ar netgi spontaniškai reaguoti į žmogaus veiksmus, gamyba. FRR prognozuoja, kad per artimiausius 10 metų šie mechaninio patenkinimo įrankiai nustos būti svarstomi kaip seksualinio fetišo forma ir įgaus daug platesnę paskirtį.

REKLAMA
REKLAMA

Suteiks galimybę išsaugoti santykius ir gelbės vienišius

Viena vertus, ši nauja technologijų revoliucija gali suteikti privalumų, tvirtinama ataskaitoje, cituojamoje „Daily Telegraph“: pavyzdžiui, jie galės tapti pagyvenusių, vienišų žmonių ar invalidų gyvenimo palydovais ar sekso partneriais.

REKLAMA

Jie taip pat galėtų padėti poroms, atsidūrusioms nutolusiuose geografiniuose taškuose, išsaugant jų seksualinį ryšį robotų, kurie per atstumą atkartotų jų veiksmus, pagalba. Kai kurie mokslininkai tvirtina, kad galės atsirasti robotai, kalbantys vieno iš partnerių balsu, kad patirtis „būtų kuo įtikinamesnė“.

Baiminamasi „šaltinio poveikio“

Tačiau „sekso robotai“ nėra vien tik įrankis, tai ir naujos sudėtingos moralinės problemos. „Pavyzdžiui, juos jau siūlo pagyvenusiems žmonėms ir slaugos namams, tačiau tokie siūlymai sulaukia daug kritikos“, – teigia profesorius Noelis Sharkey, Šefildo universiteto robotų technologijų ir dirbtinio intelekto dėstytojas ir FRR įkūrėjas. „Jeigu žmogus kenčia nuo Alzheimerio sindromo, jis gali net neskirti roboto nuo tikro žmogaus. Mes kaip visuomenė turime įvertinti panašius klausimus, pasvėrę galimybes sureguliuoti naują ir greitai besivystantį sektorių“.

REKLAMA
REKLAMA

Antroji problema: žmogus, kuris naudojasi „sekso robotais“ gali palaipsniui vis labiau izoliuotis, o tai gali peraugti į tikrą priklausomybę. „O tai yra gana liūdna ir pavojinga, nes jis gali pamilti dirbtinį kūrinį be jokių abipusių įsipareigojimų, nes robotas geriausiu atveju gali tik simuliuoti jausmus arba poreikius“. Mokslinės fantastikos romanai ir filmai, pavyzdžiui, filmas „Ex Machina“, be abejo, stengiasi tai paneigti, tvirtindami, kad robotai, turintys dirbtinį intelektą, gali jausti ir priimti visiškai nepriklausomus sprendimus. Tačiau mokslas šiuo metu kol kas prisilaiko santūresnių prognozių.

Kaip vertinti pedofilus, išnaudojančius robotus?

Taip pat yra problemų, iššaukiančių dar daugiau nerimo. Kai kurios bendrovės užsiima „sekso robotų“ su „kukliu“ ar „linkusiu atsakyti“ charakteriu, kad tie, kurie juos įsigyja, galėtų versti juos užsiimti seksu. „Roxxxy Gold“ – taip vadinasi bendrovės „TrueCompanion“ „sekso robotas“, kurį galima paversti į personažą „frigidiška Fara“. Japonų bendrovė „Trottla“ pradėjo gaminti natūralaus dydžio lėlės robotus, aprengtas mokykline forma ir skirtus specialiai pedofilinių polinkių turintiems asmenims. Bendrovės įkūrėjas Shinas Tagakis prisipažino, kad jis pats yra pedofilas, pareiškęs, kad nė sykio nėra priekabiavęs prie mažų mergaičių, o vietoje to naudoja jos bendrovės gaminamas lėles robotus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kai kurie ekspertai mano, kad tokio pobūdžio sistema gali padėti išvengti prievartos ir priekabiavimo prie moterų ar mažamečių, tačiau FRR atstovai perspėja, kad gali būti ir priešingai, tai gali iššaukti pedofilijos ir seksualinio smurto protrūkį. „Kova su pedofilija sekso robotų pagalba – abejotina ir bjauri idėja“, – teigė profesorius Patrickas Linas, etikos ir robotų technologijų dėstytojas Kalifornijos universitete. „Pabandykime įsivaizduoti, kas bus, jeigu mes kovotume su rasizmu, leisdami baltiesiems nepagarbiai elgtis su juodaisiais robotais, žeminti ar mušti juos. Gali tai pagydyti nuo rasizmo? Tikriausiai, ne,“ – aiškino mokslininkas.

REKLAMA

Ragina kalbėti jau dabar

Tyrimo autoriai tvirtina, kad artimiausioje ateityje gali atsirasti būtinybė tobulinti baudžiamąjį kodeksą įrašu „dėl roboto išprievartavimo kriminalizavimo“ ir įdiegti robotams jutiklius (panašius į tuos, kurie blokuoja „Pinball“ žaidimo stalą, jeigu jį pernelyg stipriai palenkdavo), kad jų savininkai negalėtų tenkinti savo poreikių naudojant smurtą.

Mokslininkai taip pat ragina drausti „sekso lėlių“ ar „robotų vaikų“ gamybą. Metas pradėti apie tai kalbėtis, skelbia FRR, kad realybė mūsų neužkluptų nepasirengusių, kuomet tai taps masiniu fenomenu. Tyrimas rodo, kad du trečdaliai vyrų ir 30 proc. moterų pasisako už „sekso robotus“, kurie šiuo metu kainuoja nuo 5 iki 14 tūkst. eurų, ir kurių kaina, savaime suprantama, ateityje tik mažės dėl atsirandančios konkurencijos ir tobulėjančių technologijų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų