REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Gerokai pabrangus pieno produktams ir grūdams, maisto kainos pasaulyje birželį toliau didėjo, pranešė JT Maisto ir žemės ūkio organizacija (FAO).

 Gerokai pabrangus pieno produktams ir grūdams, maisto kainos pasaulyje birželį toliau didėjo, pranešė JT Maisto ir žemės ūkio organizacija (FAO).

REKLAMA

FAO skaičiuojamas maisto kainų indeksas birželį sudarė vidutiniškai 175,2 punkto ir buvo 2,5 punkto, arba 1,4 proc., didesnis negu gegužę bei 11 punktų, arba 7 proc., didesnis negu pernai birželį.

Grūdų kainų indeksas birželį, palyginti su geguže, pakilo 4,2 proc. ir pasiekė aukščiausią per pastaruosius metus lygį. Labiausiai pabrango kviečiai ir ryžiai.

Vidutinės pieno produktų kainos birželį, palyginti su gegužės mėnesiu, pakilo 8,3 proc., o šių prekių kainų indeksas priartėjo prie aukščiausių pastarųjų trejų metų lygių. Labiausiai – 14,1 proc. – pakilo sviesto kainos. Reikšmingą sviesto, taip pat sūrio ir nugriebto pieno miltelių pabrangimą lėmė pieno produktų eksporto atsargų pagrindinėse gamybos šalyse sumažėjimas.

Mėsos kainų indeksas taip pat pakilo – 1,8 procento. Jo nuosaikus kilimas tęsėsi jau šeštą mėnesį iš eilės.

„Dėl ribotos eksporto pasiūlos Okeanijoje, taip pat didelės paklausos birželį pakilo jautienos ir avienos kainos. Tuo tarpu didelė importo paklausa parėmė kiaulienos kainas. O paukštienos kainoms tebedaro poveikį nerimas dėl paukščių gripo plitimo Europoje, Azijoje ir Afrikoje“, – rašoma FAO pranešime.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu vidutinės cukraus ir augalinių aliejų kainos birželį smuko.

Cukraus kainų indeksas pirmąjį vasaros mėnesį, palyginti su geguže, smuko 13,4 proc., pasiekęs žemiausią per 16 mėnesių lygį. Cukrus pinga dėl didelių eksporto atsargų (ypač Brazilijoje), taip pat silpnos importo paklausos. Padidinusi importo muitų tarifus, Kinija – didžiausia pasaulyje cukraus importuotoja – sumažino perkamus šios prekės kiekius.

REKLAMA

Augalinių aliejų kainų indeksas birželį, palyginti su ankstesniu mėnesiu, smuko 3,9 proc. ir tai visų pirma lėmė palmių ir sojų aliejų kainų sumažėjimas.

Dėl palankių gamybos Pietryčių Azijoje prognozių palmių aliejaus kainos krito 7 proc., pasiekusios žemiausią per 10 mėnesių lygį. Sojų aliejaus kainų smukimą paskatino geras derlius Lotynų Amerikoje ir lūkesčiai, kad 2017–2018 metų sezono gamyba pasieks beveik rekordinį lygį. Taip pat gerokai atpigo rapsų ir saulėgrąžų aliejus.

FAO pasaulio maisto kainų indeksas rodo penkių maisto produktų grupių: grūdų, mėsos, pieno produktų, augalinių aliejų ir cukraus kainų pokyčius tarptautinėse rinkose.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų