REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) Lenkijoje pažadėjo saugoti šios šalies ir jos kaimynių prieigą prie alternatyvių šaltinių energijos išteklių tiekimui.

Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) Lenkijoje pažadėjo saugoti šios šalies ir jos kaimynių prieigą prie alternatyvių šaltinių energijos išteklių tiekimui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šio didingo regiono piliečiams, Amerika nekantrauja plėsti mūsų partnerystę su jumis. Mes sveikiname stipresnius prekybos ir komercijos ryšius, jums plečiant savo ekonomikas ir mes esame įsipareigoję saugoti jūsų priėjimą prie alternatyvių šaltinių energijos tiekimui, kad Lenkija ir jos kaimynės daugiau niekada nebūtų laikomos įkaitėmis vieno energijos tiekėjo“, - ketvirtadienį Varšuvos Krasinskio aikštėje pareiškė D.Trumpas.

REKLAMA

Vilniaus universiteto (VU) Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (TSPMI) vadovas Ramūnas Vilpišauskas BNS teigė, kad šis teiginys atitinka ankstesnę D.Trumpo retoriką.

„Tai atitinka jo bendrus įsitikinimus, kurie akcentuoja Amerikos išteklių eksportą ir apskritai vietinių Amerikos šaltinių eksploatavimą, kai kalbama apie tarptautinę prekybą. Šia prasme tai atkartoja, ką jis ir anksčiau yra kalbėjęs. Šio regiono interesų požiūriu tai yra priimtina, nes Lietuvai, Lenkijai ir kitoms šalims prioritetas yra alternatyvūs tiekimo šaltiniai, o JAV prezidentui prioritetas yra Amerikos energetikos išteklių eksportas“, - tvirtino R.Vilpišauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Energetikos įmonių holdingo „Lietuvos energija“ valdoma bendrovė „Lietuvos dujų tiekimas“ praėjusią savaitę pasirašė sutartį su JAV bendrove „Cheniere Marketing International“ dėl maždaug 140 tūkst. kubų suskystintų gamtinių dujų (SGD) krovinio. Būtent „Cheniere Energy“ grupė valdo pirmąjį JAV SGD eksporto terminalą, iš kurio Lietuva jau anksčiau siekė atsigabenti dujų, tačiau tam trukdė aukštos kainos.

Tačiau sutartis su JAV bendrove dar nereiškia, jog dujos rugpjūtį Lietuvą pasieks būtent iš Amerikos žemyno. Jeigu „Cheniere Marketing International“ bus pigiau įsigyti krovinį, pavyzdžiui, iš Norvegijos, būtent šios šalies dujos ir bus plukdomos į Klaipėdos terminalą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Lietuvos energijos“ vadovas Daliaus Misiūnas trečiadienį BNS kalbėjo, kad su politika ar D.Trumpo vizitu šis dujų pirkimas nėra susijęs, o valdžios palaikymas dėl eksporto yra svarbus, tačiau tai, ar JAV dujos keliaus į Lietuvą, lemia kainos.

Energetikos ekspertas Romas Švedas trečiadienį BNS teigė, kad Baltųjų rūmų pozicija didinti SGD eksportą į Europą visų pirma yra naudinga JAV, tačiau taip sukuriama didesnė konkurencija rinkoje, kuri mažins dujų kainas ir Lietuvoje. Jo nuomone, D.Trumpo pozicijos dėl SGD eksporto nereiktų tapatinti su siekiu politizuoti dujų eksportą ar bandymu siųsti žinią Maskvai. Anot jo, tai yra tiesiog noras, kad energetikos sektorius valstijose augtų ir stiprėtų.

JAV dujų kainos yra maždaug du kartus mažesnės nei Lietuvoje - „Henry Hub“ šiuo metu vieną megavatvalandę dujų galima įsigyti už maždaug 9 eurus, kai Lietuvoje vidutinė rinkos kaina siekia beveik 19 eurų (įskaičiuojant ir „Gazprom“ dujas). Tačiau norint atgabenti dujų į Lietuvą iš JAV, šios gerokai pabrangsta - dujų skystinimas paverčiant jas SGD kainuoja apei 7-9 eurus už MWh, dar apie 3,5 euro prisideda už dujų gabenimą per Atlanto vandenyną bei dėl technologinių nuostolių, tad galutinė kaina gali siekti 21,5 euro už MWh.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų