REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
11
Tabletės (nuotr. Fotolia.com)

Ekspertai ragina susirūpinti dėl į vandenį patenkančių cheminių medžiagų ir vaistų, kurie turi beveik mirtiną poveikį laukinei gamtai. Reikėtų labiau kontroliuoti chemines medžiagas, nes šios gali feminizuoti žuvų patinus ir sukelti kitus neigiamus padarinius.

11

Ekspertai ragina susirūpinti dėl į vandenį patenkančių cheminių medžiagų ir vaistų, kurie turi beveik mirtiną poveikį laukinei gamtai. Reikėtų labiau kontroliuoti chemines medžiagas, nes šios gali feminizuoti žuvų patinus ir sukelti kitus neigiamus padarinius.

REKLAMA

Praėjus beveik dešimčiai metų po to, kai ekpertai pradėjo tirti, kokį poveikį žmonių vartojami vaistai sukelia laukinei gyvūnijai, profesorius Charlesas Tyleris perspėjo, kad mokslininkai vis labiau sunerimę dėl pasekmių, kurias sukelia tūkstančiai atliekų, kaip rasoma independent.

Kai kurie chemikalai į gamtą patenka dėl pramoninių procesų, bet kiti dėl paprasčiausio žmonių vaistų naudojimo. Vaistai, kuriuos naudoja žmonės, praeina per jų organizmą ir patenka į kanalizaciją arba yra tiesiogiai išplaunami į tualetą. Patinai virsta patelėmis.

Patinai virsta patelėmis

Profesorius C.Tyleris iš Ekseterio universiteto dalyvavo atliekant tyrimą, kurio metu nustatyta, kad beveik ketvirtadalis kuojų patinų, paimtų iš 51 vietovės Anglijos upėse, turėjo požymių, kurie rodė, kad jie tampa patelėmis, pavyzdžiui, jų sėklidėse buvo kiaušinėlių.

REKLAMA
REKLAMA

Kai kuriose upėse buvo nustatyta, jog visos vyriškos lyties kuojos buvo feminizuotos dėl didelio estrogeno kiekio, kuris kartu su progestinu vartojamas kontraceptinėse tabletėse, siekiant užkirsti kelią ovuliacijai, jo taip pat yra ir kituose vaistuose.

REKLAMA

Kitos cheminės medžiagos taip pat gali turėti įtakos skirtingoms žuvų anatomijos dalims, įskaitant kepenis, širdį ir smegenis.

Galimi sunkumai dauginantis

Profesorius C.Tyleris sakė: „Jei pažvelgsite į tai, kas patenka į žuvų kepenis ar gonadą (organą gaminantį sėklides arba kiaušides), tai jų sudėtyje esančių cheminių medžiagų analizė priklauso nuo to, kas nuleidžiama į kanalizaciją. Mes pradedame nustatyti ne tik chemikalų poveikį lyčiai, bet ir tai, kad jie gali paveikti ir kitus žuvų fiziologinius procesus." 

Žmonės naudoja tūkstančius cheminių medžiagų, o jų poveikis gamtos pasauliui vis dar menkai suprantamas. Tačiau apie 200 žuvų buvo įrodyta feminizacija. Tai gali užkirsti kelią sėkmingam veisimuisi.

REKLAMA
REKLAMA

„Viskas priklauso nuo to, kaip stipriai patinai yra paveikti", - sakė profesorius C.Tyleris.

Jei jie vidutiniškai arba smarkiai feminizuoti, jie tikrai susiduria su sunkumais perduodami savo genus.

Turime imtis veiksmų

Mokslininkas minėjo, kad tokie padariniai, kurie tiesiogiai nežudo žuvų, bet laikui bėgant gali sumažinti jų populiaciją, yra sunkiai pastebimi.

„Vienas dalykas, kurį mokslininkai supranta vis geriau, tai laukinės gamtos populiacijoms būdingas stresas.

Viskas, ką mes galime pasakyti tai, kad turime būti šiek tiek protingesni. Kai kuriuose pasaulio regionuose neabejojama, kad kai kurios mūsų veiklos, įskaitant cheminių medžiagų taršą, lemia net vietinių populiacijų išnykimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Akivaizdu, kad kai užliejame ką nors nuodais, jie viską pražudo. Tačiau neįtikėtinai sunkus iššūkis suprasti, kokį poveikį sukelia kiti chemikalai, kurie gyvūnų nenužudo, ir kokią įtaką šie dalykai daro jų elgesiui.

Jei turėsime pakankamai įrodymų, rodančių didelę populiacijos išnykimo tikimybę, galbūt turime būti aktyvesniais ir apriboti ar uždrausti šias chemines medžiagas", -pridūrė profesorius C. Tyleris.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų