REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
37
Palangos kopos (nuotr. tv3.lt)

Nors tikrasis Palangos sezonas dar neprasidėjo, vietinių vadinami „zombiai“ jau suvažiavo. Ir šį kartą jų taikiniu tapo kopos. Tad planuojantiems atšilus orams skubėti pasideginti prie jūros reikia būti labai apdairiems.

37

Nors tikrasis Palangos sezonas dar neprasidėjo, vietinių vadinami „zombiai“ jau suvažiavo. Ir šį kartą jų taikiniu tapo kopos. Tad planuojantiems atšilus orams skubėti pasideginti prie jūros reikia būti labai apdairiems.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kopose poilsiautojų laukia ne tik baltas smėlis, bet ir kyšančios tualetinio popieriaus viršūnėlės, moteriški higienos reikmenys ir prezervatyvai. O darbuotojams belieka griebtis už galvų – kopose nakvoja ir šiukšlina tokie, kad net baisu prieiti arčiau.

REKLAMA

Krūmelio be lapelio nerasi

Galima tik pasidžiaugti, kad pasivaikščiojimui Palangos paplūdimiu niekas nedrumsčia ramybės. Kol vėsa išvaikė visus poilsiautojus, paplūdimyje besivoliojančių šiukšlių tikrai maža. Vis dėlto vaizdas kopose šokiruoja tiek atvykėlius, tiek darbuotojus. Nemalonią situaciją pripažįsta ir Palangos komunalinio ūkio direktorius Konstantinas Skierus.

„Palietėte labai skaudžią temą. Jau net juokiamės, kad kitais metais reikės įvesti naujieną – gavę SMS žinutę atbėgs du komunalininkai ir atneš naktipuodžius. Pastatysime širmą ir galės lauke daryti. Jau tikrai tik tokių priemonių betrūksta“, - ironizuoja direktorius.

REKLAMA
REKLAMA

Ne sezono metu komunalininkai pajūrį tvarko kiekvieną rytą, o kopos kol kas prižiūrimos kas antrą. Vis dėlto nuo Mindauginių kopas ruošiamasi tvarkyti irgi kasdien, nors net ir tokių pajėgų nepakanka.

„Žinoma, ne visur ir mes šiukšles pamatome, bet tai yra nenutrūkstantis procesas. Sutvarkome ryte, tačiau žiūrėk už dešimt minučių jau koks įlindo į kopas“, - apie skaudžią problemą pasakoja direktorius.

Svarbiausia, gamtinius reikalus lauke atliekantiems ir tualetinį popierių tiesiog po smėliu pakasantiems nepadeda nei įrengtas stulbinantis šiukšliadėžių skaičius, nei papildomi tualetai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Palangoje ir Šventojoje, išskyrus Botanikos parką, yra įrengti 26 tualetai. Pačiame paplūdimyje yra įrengti septyni tualetai, o kopose ir priekopyje yra net 19-ka lauko išviečių.

10 iš jų buvo pastatyti šiais metais, todėl besitęsianti problema dėl žmonių gamtos reikalų ten, kur ką tik gulėjau, yra tikrai skaudi. Pasivaikščiojus po Palangos kopas situacija išties liūdna, mat būtų labai sunku rasti krūmą, kuriame nesišviestų popieriaus gabalai.

Kopas okupavo „spintos“

Vis dėlto tualetinio popieriaus lapeliai tikrai nėra vienintelė Palangos kopų problema. Šį sezoną neįprastai anksti šias vietas okupavo „zombiai“.

REKLAMA

„Aš pats nesuprantu, kas darosi. Praėjusiais metais taip nebuvo, bet šiais labai daug žmonių jau dabar miega kopose. Nuo birželio vidurio jų labai daug, o žinote – ten pat miega, ten pat nubėga...Anksčiau tokios tendencijos nebuvo, o šiais metais gi tokios vėsios naktys“, - stebisi direktorius Konstantinas Skierius.

Liūdniausia, kad nakvynę po dangumi susiradę poilsiautojai dažnai atrodo taip, kad net nelabai drąsu būtų išreikšti pastabą. Į tokią situaciją pakliuvo ir pats direktorius.

„Šį rytą vieną ruožą tikrinau, net nedrįsau eiti, kad negaučiau į galvą. Aš toks smulkus, o ten keturi „spintos“ su panelėmis nakvojo, tai net bijojau eiti. Aišku, kad jie ten pat ir į tualetą ėjo“, - pasakoja komunalininkas.

REKLAMA

Šie asmenys nėra asocialūs, o namų neturintiems direktorius reiškia tik komplimentus. Esą benamiai yra labai tvarkingi žmonės ir iki lauko tualeto tikrai nukeliauja.

„Tie, atrodo, kultūringi, šiuolaikiški, bet daro negerus dalykus“, - stebisi K. Skierius.

Kitas įdomus pastebėjimas – kopose tvarkytojai dažniausiai randa ne besimėtančias tuščias alkoholio taras, o kur kas nemalonesnius radinius.

„Alkoholį susirenka, nes gali priduoti, bet dažniausiai palieka tualetinį popierių ir daug higienos priemonių. Ir prezervatyvų yra, ir švirkštų labai daug. Rinkdami popierių jau mūsiškiai yra pasimokę, kad negalima imti su rankomis, nes ten gali būti įvyniotas švirkštas“, - pasakoja direktorius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Konstantinas Skierius moko, kad kopose pasinaudoję kontraceptinėmis priemonėmis taip pat galėtų nepatingėti nueiti iki šiukšliadėžės.

„Paplūdimyje ir kopose turime išdėlioję 1009 šiukšliadėžes, tai jei jau naudojiesi viskuo, tai bent jau nepatingėk išmesti. Ar sunku?“, - stebisi Konstantinas Skierius.

Gaudo, kai nelyja

Kopose vartojančius alkoholį ar narkotines medžiagas, šiukšlinančius ar netinkamai prižiūrinčius augintinius baudžia policijos pareigūnai. Jie taip pat stengiasi patruliuoti kiekvieną dieną, tačiau šiais metais tam trukdo labai prastos oro sąlygos.

REKLAMA

„Jeigu nelyja, tai patruliuojame kasdien dieną ir naktį“, - sako Palangos policijos komisariato Reagavimo skyriaus viršininkas Gintautas Pocevičius. Pareigūnai tikrina paplūdimius ir kopas ne tik dėl išvardintų dalykų, bet dažnai sulaukia pranešimų ir dėl laužų kūrenimo bei nakvojimo kopose.

Vis dėlto šiais metais nubaustų nėra daug, mat didžioji dalis poilsiautojų atsiperka įspėjimais.

„Daug (nubaustų – aut. past.) tikrai nebus, manau, kad didžioji dalis bus įspėtų tiek dėl šunų vedžiojimo, tiek dėl alkoholio vartojimo viešose vietose. Keletui tikrai bus pritaikytos administracinės baudos, tačiau skaičiai maži, nes orai labai prasti“,- pastebi G. Pocevičius.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų