REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
35
Vaizdo peržiūros technologija  (nuotr. SCANPIX)

Vaizdo peržiūros technologija, naudota Konfederacijų taurėje, susilaukė nemažai kritikos ir po finalo, kuriame Vokietija 1:0 nugalėjo Čilę.

35

Vaizdo peržiūros technologija, naudota Konfederacijų taurėje, susilaukė nemažai kritikos ir po finalo, kuriame Vokietija 1:0 nugalėjo Čilę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pralaimėjusios komandos gynėjas Gonzalo Jara alkūne trenkė Timo Werneriui, o teisėjas nusprendė peržiūrėti šį epizodą ir skyrė čiliečiui geltoną kortelę.

REKLAMA

Tokių kontroversiškų epizodų, kuriuose buvo linksniuojama vaizdo teisėjo (VAR) sistema, netrūko viso turnyro metu.

Buvęs Londono „Arsenal“ gynėjas Lee Dixonas mano, kad ši nauja sistema yra „jovalas“: „Jei pasižiūrėsime į bet kurį kitą sportą, kuriame naudojamos vaizdo peržiūros, futbolas šiuo metu yra juokingoje pozicijoje.“

Teisėjai gali nuspręsti, ar jiems reikia VAR pagalbos. Kiti arbitrai, įskaitant ir dirbančius su vaizdo peržiūromis, gali patarti pagrindiniam teisėjui pasinaudoti technologija. Jei teisėjas nusprendžia tai padaryti, jis gali pats nuspręsti, ar pasitikėti vaizdo peržiūros teisėjo sprendimu.

REKLAMA
REKLAMA

Miloradas Mazičius, kuris teisėjavo finale, nusprendė pats pasižiūrėti Čilės futbolininko G. Jara trinktelėjimą varžovui ir nusprendė, kad epizodas vertas geltonos kortelės.

Jau minėtas L. Dixonas tai komentavo: „Juokavau, kad teisėjas duos geltoną kortelę. Nėra net klausimo, ar tai buvo raudonos kortelės vertas epizodas, ten turėjo būti purpurinė kortelė. Be jokių abejonių.“

Kiti ginčytini epizodai Konfederacijų taurės turnyre:

  • Čilės pusfinalio rungtynėse Portugalijos gynėjas Jose Fonte prasižengė prieš Francisco Silvą baudos aikštelėje, bet teisėjas neperžiūrėjo epizodo ir neskyrė 11 metrų baudinio.
  • Grupės etapo rungtynėse tarp Vokietijos ir Kamerūno teisėjas išvarė ne tą žaidėją net tada, kai peržiūrėjo epizodą. Savo klaidą jis ištaisė tik po antros peržiūros.
  • Meksikos ir Naujosios Zelandijos susitikimo pabaigoje buvo ilgas laiko sustabdymas, kai arbitras nusprendė peržiūrėti žaidėjų susistumdymą. Jis parodė vieną geltoną kortelę, o vėliau, po peržiūros, nubaudė dar du futbolininkus.

„VAR yra beprasmis“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
  • Buvęs „Premier“ lygos teisėjas Markas Halsey „Twitteryje“: „Kas po galais darosi su VAR? Tai yra jovalas. Yra vaizdo peržiūrėjimo protokolas, bet teisėjai jo nesilaiko.“
  • Buvęs „Liverpool“ ir Ispanijos rinktinės žaidėjas Luisas Garcia „Twitteryje“: „Vis dar nesuprantu VAR! Jei tu sustabdai rungtynes, kad priimtum sprendimą, tuomet tavo sprendimas turėtų kažką pakeisti rungtynėse.“
  • Buvęs „Liverpool“ ir „Aston Villa“ puolėjas Stanas Collymore`as „Twitteryje“: „Jara turėjo gauti raudoną kortelę. Pauzė rungtynėse leido teisėjui susiprasti, kad jis finalą nori užbaigti 11 prieš 11. Kito paaiškinimo aš nematau.“
  • Buvęs „Stoke“ ir „Southampton“ gynėjas Danny`is Higginbothamas „Twitteryje“: „VAR veikia tik faktiniuose sprendimuose, bet ne subjektyviuose. Ten buvo akivaizdi raudona kortelė, tačiau, kai remiamasi teisėjo nuomone, VAR yra bereikšmė.“

Ar buvo taip, kad VAR veikė?

REKLAMA

Grupių tapo metu teisėjai priėmė 6 rungtynes pakeitusius sprendimus po to, kai pasinaudojo vaizdo peržiūra.

Buvo situacijų, kai peržiūra pasiteisino:

  • Pepe jau galvojo, kad pelnė pirmąjį Portugalijos įvartį rungtynėse su Meksika, tačiau teisėjas po peržiūros užfiksavo nuošalę.
  • Čilietis Eduardo Vargas taip pat liko nieko nepešęs, kai teisėjas po peržiūros neįskaitė jo įvarčio. Vėliau tas pats futbolininkas pelnė įvartį, kuris taip pat buvo peržiūrėtas, tačiau arbitras pažeidimų neužfiksavo ir įskaitė tikslų smūgį.

Ką sako FIFA?

REKLAMA

Prieš finalą kalbėjęs FIFA prezidentas Gianni Infantino sakė, kad sistema puikiai pasiteisino, tačiau ją reikia tobulinti ir greitinti teisėjų priimamus sprendimus.

„Be vaizdo peržiūros mes būtumėme turėję kitokį, mažiau teisingą turnyrą. VAR dėka, mes pasiekėme gerų rezultatų. Skaudžios klaidos daugiau nepasikartos.

Visada bus teisėjas, kuris priima galutinį sprendimą, visada bus ir diskusijų, tačiau didelės klaidos bus taisomos ir tai yra puikus pasiekimas, kurio reikėjo jau daugelį metų“, – naująją technologiją gyrė FIFA prezidentas.

Vyriausiasis FIFA teisėjas Busacca pripažino, kad daugelis aspektų dar turėtų būti patobulinti: „Kiekviena teisėjų brigada kiekvienoje šalyje turi dirbti su VAR kiekvieną dieną.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų