REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
21
Potvyniai Argentinoje

Ekspertai sako, kad turime trejus metus per kuriuos turėtume ženkliai sumažinti išmetamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį, nes kitaip mums teks susidurti su pavojingu visuotiniu atšilimu, rašoma žurnale „Nature”.

21

Ekspertai sako, kad turime trejus metus per kuriuos turėtume ženkliai sumažinti išmetamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį, nes kitaip mums teks susidurti su pavojingu visuotiniu atšilimu, rašoma žurnale „Nature”.

REKLAMA

Straipsnyje pateikiamas mokslininkų kreipimasis į pasaulio lyderius, jiems siūloma vadovautis moksliniais tyrimais priimant sprendimus, o ne „slėpti galvas smėlyje”. Jų manymu „visos ekosistemos" yra paveiktos. Arkties regione nyksta ledas, o koraliniai rifai miršta nuo karščio.

Visuotinis kenksmingų dujų išmetimo lygis sparčiai auga, tačiau pastaraisiais metais jis nusistovėjo, t.y. liko vienodai aukštas. Ekspertai, vadovaujami Christiana Figuereso, Jungtinių Tautų bendrosios klimato kaitos konvencijos vykdomasis sekretorius atlikęs svarbų vaidmenį Paryžiaus susitarime, teigė, kad dujų kiekis turi sparčiai mažėti nuo 2020 m.

„2020 metai yra itin svarbūs dėl kitos priežasties, kuri labiau susijusi su fizika, o ne politika", - sakė jie.

REKLAMA
REKLAMA

Kalbėdamas apie balandį paskelbtą ataskaitą, jis pridūrė: "Jei išmetamųjų teršalų kiekis toliau didės, arba liks toks pat ir po 2020 m., Paryžiaus nustatyti temperatūros tikslai taps beveik nepasiekiami.

REKLAMA

„Išmetamų teršalų mažinimas yra didžiulis uždavinys, tačiau moksliniai tyrimai rodo, kad tai būtina, pageidautina ir pasiekiama. 

Straipsnį pasirašė daugiau kaip 60 mokslininkų, tokių kaip profesorius Michaelas Mannas iš Pensilvanijos valstybinio universiteto, politikai, įskaitant buvusį Meksikos prezidentą Felipe Calderoną ir buvusį Airijos prezidentą Maryą Robinsoną, verslininkus, tokius kaip Unilever generalinis direktorius Polas Polmanas, investicijų valdytojai, aplinkosaugininkai ir kiti.

Nuo 1880 m. pasaulio temperatūra išaugo maždaug 1 ° C dėl šiltnamio efektą sukeliančių dujų, atsiradusių dėl žmogaus veiklos. Tai procesas, kurį 1895 m. numatė Švedijos Nobelio premijos laureatas.

REKLAMA
REKLAMA

Poveikis planetai

Rašoma, kad ledynai Grenlandijoje ir Antarktidoje praranda vis daugiau savo ploto. O Arkties regione nyksta vasaros metu susidarydavęs jūrų ledas, koralų rifai miršta nuo per didelės šilumos - visos ekosistemos pradeda nykti.

Socialinis klimato kaitos poveikis, kurį lemia intensyvūs karščiai, sausros ir jūros lygio kilimas yra nepaliaujamas ir pirmiausia pasiekia skurdžius bei silpniausius.

Žmonija šiuo metu išsiskiria apie 41 milijardą anglies dvideginio per metus, tačiau, norint pasiekti Paryžiaus tikslą šį skaičių reikėtų sumažinti.

„Jei dabartinis metinis išmetamųjų teršalų kiekis išliks tokio lygmens, mes turėtume jį nedelsiant nuleisti iki nulio, kuomet išnaudosime biudžetą. Toks „šuolis į nelaimę" niekam nenaudingas. Palaipsninis mažinimas leistų pasaulio ekonomikai laiku ir sklandžiai prisitaikyti ", - rašo ekspertai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žmonėms siūloma neprarasti vilties

Geros naujienos yra tos, kad vis dar yra įmanoma pasiekti Paryžiaus susitarimo metu nusibrėžtus temperatūros tikslus, jei išmetamųjų teršalų kiekis pradės mažėti iki 2020 m. 

JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir klimato kaitos skeptikai, pažadėjo pasitraukti iš Paryžiaus susitarimo. Tačiau mokslininkai ragino pasaulio lyderius imtis priešingos pozicijos, vadovautis mokslu.Tie, kurių rankose yra valdžia, turi palaikyti mokslą.

Tačiau kiti pasaulio lyderiai, preišinasi tokiam Donaldo Trumpo veiksmui ir elgiasi priešingai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų