REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mokslininkai sukūrė litavimo ir surinkimo galimybę ultragarsu ir lazeriu. Tokiu būdu ši technologija leidžia apsieiti be komponentų „lietimo“.

Mokslininkai sukūrė litavimo ir surinkimo galimybę ultragarsu ir lazeriu. Tokiu būdu ši technologija leidžia apsieiti be komponentų „lietimo“.

REKLAMA

Garsą sudaro akustinė banga, kuri juda erdve. Akustinė levitacija remiasi tuo, kad nukreiptos viena į kitą bangos sudaro taip vadinamą „stovinčią bangą“. Tuo metu banga „sustingsta“ vietoje ir keičiasi tik jos amplitudė. Garso banga sudaro virpesius, kurių metu erdvėje susidaro padidinto ir pažeminto spaudimo zonos. Su sąlyga, kad objekto skersmuo yra ženkliai trumpesnis už garso bangos ilgį, toks objektas gali tose zonose „levituoti“.

Iš esmės pati levitacija ultragarso pagalba nėra nauja technologijai, tačiau lietuvių inžinieriai nusprendė sukurti jos pagrindu realiai veikiantį įrenginį praktiniam panaudojimui.

Vaizdo įraše pademonstruotas įrenginys sudarytas iš kelių dalių. Konstrukcijos pagrindą sudaro keturi ultragarsiniai masyvai, kurie kartu sudaro kvadratinį rėmą. Virš jo yra pritvirtinta kamera ir lazeris.

REKLAMA
REKLAMA

Kūrėjai tvirtina, kad potencialiai tokia konstrukcija gali pasitarnauti kaip 3D spausdintuvas, tai yra, tokio įrenginio pagalba galima „nuo iki“ surinkti, pavyzdžiui, telefoną. Pavyzdyje įrenginys pademonstravo savo galimybes lituoti mikroschemą.

REKLAMA

Rėmo viduje padedama motininė plokštė, taip pat detalės, kurias reikės pritvirtinti. Ultragarso, kamerų ir kompiuterio pagalba yra nustatoma detalės vieta ant plokštės ir perkeliama į reikalingą vietą. Po to, kai detalė atsiduria ten, kur ir turėtų būti, į darbą pasitelkiamas lazeris.

Kūrėjai pažymi, kad tokiu būdu galima perkelti ne tik kietus paviršius, tačiau ir vandens ar metalo lašus. Bendrovė žada ištobulinti technologiją iki tokio lygmens, kad ją būtų galima naudoti elektroninių įrenginių gamyboje.

„Neurotechnology“ yra aukštųjų technologijų, neuromokslo ir kitų dirbtinio intelekto pasiekimų tyrimais užsiimanti bendrovė, įsikūrusi Vilniuje. Bendrovė buvo įkurta dar 1990-aisiais, 1991-aisiais ji išleido pirmąją savo pirštų antspaudų atpažinimo sistemą. Nuo tų laikų bendrovės inžinieriai sukūrė daugiau nei 130 produktų. Daugiau nei 3000 bendrovių pasaulyje naudojasi lietuvių sukurta produkcija.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų