REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pastaruoju metu vystomas Baltijos šalių atjungimo nuo Rusijos energijos sistemos projektas pasiekė finišo tiesiąją: Estija, Latvija ir Lietuva šio klausimo aptarimą su Europos Komisija yra nutarusios užbaigti iki birželio pabaigos, rašoma suomių „Helsingin Sanomat“.

Pastaruoju metu vystomas Baltijos šalių atjungimo nuo Rusijos energijos sistemos projektas pasiekė finišo tiesiąją: Estija, Latvija ir Lietuva šio klausimo aptarimą su Europos Komisija yra nutarusios užbaigti iki birželio pabaigos, rašoma suomių „Helsingin Sanomat“.

REKLAMA

Estijos ekspertai perspėja, kad jau 2020-2021 metais Rusija gali panaikinti energetinę priklausomybę nuo Baltijos šalių, o tai leistų jai elektros energiją naudoti kaip politinio spaudimo priemonę.

Projekto tikslas – sinchronizuoti Baltijos šalių ir Europos Sąjungos energetikos sistemas iki 2025-ųjų. Šiuo metu Baltijos šalių elektros energijos sistema yra dar Sovietų Sąjungos laikų techninis palikimas – Rusijos sukurta BRELL sistema.

Priklausomybė nuo Rusijos jau seniai yra Estijos, Latvijos ir Lietuvos galvos skausmas, tačiau po Krymo okupacijos 2014-aisiais ją pradėjo vertinti kaip rimtą grėsmę saugumui. Anot leidinio cituojamos naujienų agentūros „Reuters“, Lietuva dabartinę situaciją vertina kaip grėsmę nacionaliniam saugumui.

REKLAMA
REKLAMA

Kol kas ir Rusija yra priklausoma

Sinchronizavus energetikos sistemas yra užsitikrinamas „įtampos paskirstymas“. Todėl skirtingose teritorijose veikiantys tinklai teoriškai užsitikrina saugų ir be pertrūkių energijos tiekimą. Jeigu vienoje iš elektros stočių įvyktų gedimas, kitos elektros stotys, dirbančios tuo pačiu dažniu, automatiškai kompensuotų netektį.

REKLAMA

Darbas vieningame dažnyje reiškia ypatingas tarpusavio garantijas ir susitarimą dėl pagalbos. Estijoje, Latvijoje ir Lietuvoje šiuo metu nelabai pasitikima savo energetikos sistemos partnerėmis – Baltarusija ir Rusija. Europos Sąjungą neramina dar ir tai, kad Baltijos šalys yra iš esmės priklausomos nuo Rusijos reguliuojamos energetikos sistemos teisės.

Kol kas abi pusės išlieka priklausomos viena nuo kitos. Todėl Rusija ir nesisvaido grasinimais dėl elektros energijos atjungimo Baltijos šalims. Kaliningradas, atsidūrę teritorijoje, atskirtoje nuo Rusijos, elektros energiją gauna per Lietuvą, o Sankt Peterburgui žiemai yra būtinos Latvijoje įrengtos dujų saugyklos.

REKLAMA
REKLAMA

Dabar Rusija užsiima Kaliningrado apsirūpinimo energija klausimu, o dujas bandoma saugoti savose saugyklose. Baltarusija tuo metu šalia Lietuvos statosi atominę elektrinę.

Tokiu būdu, anot Estijos tarptautinio gynybos tyrimų centro ataskaitos, visiškai gali būti, kad jau 2020 ar 2021 metais Rusija nebebus priklausoma nuo Baltijos šalių. Tuomet, jeigu tik užsimanytų, ji galėtų visiškai atjungti Baltijos šalis nuo BRELL.

Tai sukeltų grėsmę Baltijos šalių elektros tiekimui, nes šios sistemos tinklai yra pakankamai išsiplėtę, ir vien pačių elektros stočių neužtektų šiuolaikiniams poreikiams „įtampos paskirstymui“ jeigu nutiktų koks nors gedimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rusijai nutraukus tiekimą galėtų kilti didelių problemų

Elektros linijos iš Suomijos, Švedijos ir Lenkijos nespėtų padėti. Baltijos šalyse kilus problemai automatinio sprendimo nebūtų ir elektros tiekimas nutrūktų. Nėra aišku, ar pavyktų apskritai greitai pajungti prie kito tinklo, todėl tokia įvykių eiga sukeltų didelių rūpesčių elektros pritrūkusioms šalims.

Projektui atsirasti leido Europos Komisijos sprendimas įkurti Europos elektros sąjungą, kuri turėtų bendrą elektros rinką. Komisija yra pasiruošusi finansuoti elektros linijos iš Lenkijos į Lietuvą, reikalingos sinchronizuoti tinklus, kurių vertė būtų 190 mln. eurų.

REKLAMA

„Sumažinti priklausomybę nuo Rusijos energijos buvo sena Baltijos šalių svajonė, – leidiniui pasakojo Europos Komisijos atstovė energetikos klausimais Anna-Kaisa Itkonen. – Šio susitarimo realizavimas yra itin svarbus jų energijos tiekimo užtikrinimo požiūriu“.

Baltijos šalys siekia sinchronizuoti savo sistemas su Centrine Europa per Lenkiją. Kitas variantas – sinchronizuotis su Šiaurės šalių sistema per Suomiją arba susikurti savo nuosavą sistemą, pasistačius papildomų elektros stočių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų