REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vienas iš ryškiausių vasaros akcentų mūsų lėkštėje – salotos. Šiuo metu jos išskirtinai kvapnios, kupinos vitaminų ir būtinos kiekvieno mitybos racione. Gydomosios mitybos specialistė ir homeopatė Deimantė Rapalytė pasakoja, kodėl reikalinga valgyti šiuos žalumynus ir dalinasi vasariškais salotų receptais.

Vienas iš ryškiausių vasaros akcentų mūsų lėkštėje – salotos. Šiuo metu jos išskirtinai kvapnios, kupinos vitaminų ir būtinos kiekvieno mitybos racione. Gydomosios mitybos specialistė ir homeopatė Deimantė Rapalytė pasakoja, kodėl reikalinga valgyti šiuos žalumynus ir dalinasi vasariškais salotų receptais.

REKLAMA

„Valgydami salotas mes gauname be galo daug ląstelienos, kuri labai naudinga mūsų virškinimo sistemai bei gali sumažinti blogojo cholesterolio lygį. Taip pat ląsteliena suteikia didesnį sotumo jausmą, o tai gali padėti žmonėms, turintiems viršsvorio problemų.

Tikriausiai vienas iš svarbiausių faktų apie šiuos žalumynus tas, kad salotose apstu antioksidantų bei vitaminų, tokių kaip, C ir E vitaminai, folio rūgštis, likopenas ir beta-karotenas. Be to, Pasaulinė sveikatos organizacija rekomenduoja suvalgyti nuo 5 iki 8 porcijų žalumynų per dieną, o vieną porciją galima įvardinti, kaip salotų puodelį ar supjaustytų petražolių, krapų saujelė“, – kalba gydomosios mitybos specialistė.

Lieknėjant galima valgyti tik salotas?

Nors salotos yra išties vertingas maistas, dažnai moterys, siekiančios greitai sulieknėti ima valgyti tik jas, ar tokio maisto gali pakakti pilnavertei mitybai?

REKLAMA
REKLAMA

„Salotos salotoms nėra lygios. Jeigu paimsime salotų receptą, kuriame dominuoja vien tik salotų lapai, agurkai ar pomidorai, tai žinoma, kad tokio maisto mūsų organizmui per mažai ir taip maitinantis galime save nualinti.

REKLAMA

Vis dėlto, verta atkreipti dėmesį, jog salotos taip pat gali turėti ir be galo daug maistingų ir sočių ingredientų, kaip avokadai, lęšiai, avinžirniai, bolivinė balanda, pupelės, riešutai ar sėklos. Jeigu kalbėtume apie salotas, kaip apie garnyrą, tai reikia stengtis, kad prie kiekvieno patiekalo suvalgytume ir daržovių, žalumynų lėkštelę, o tam puikiai tiks įvairūs kopūstai, morkos, ropės ar salierai“, – rekomenduoja Deimantė Rapalytė.

Mitybos specialistės rekomenduojamos vasariškų salotų idėjos

Bolivinės balandos salotos su įvairiomis orkaitėje keptomis daržovėmis ir žaliais špinatais.

Paruošimas: išvirti bolivinę balandą (virimo laikas apie 30 min.), orkaitėje iškepti cukinijas, baklažanus, paprikas (kepti pašlaksčius alyvuogių aliejumi ir prieskoniais). Vėliau viską sumaišyti, įdėti saujelę pjaustytų žalių špinatų, pašlakstyti citrinos sultimis ir trupučiu alyvuogių ar kanapių aliejumi. Avinžirnių salotos su špinatais, burokėliais ir petražolėmis

REKLAMA
REKLAMA

Paruošimas: išmirkyti avinžirnius (apie 8 valandas) ir juos išvirti. Atvėsusius avinžirnius sumaišyti su virtais burokėliais, špinatais, petražolėmis, pašlakstyti alyvuogių aliejumi ir citrinos sultimis. Taip pat paskaninti pipirais ir druska.

Burokėlių ir avokadų salotos

Paruošimas: supjaustyti avokadą, burokėlius, suberti pasirinktas pupeles, savo mėgstamų salotų ir viską sumaišyti. Ant salotų užberti skrudintų moliūgų sėklų, pašlakstykite aliejumi ir pagardinti mėgstamais prieskoniais.

Lęšių salotos su orkaitėje keptomis cukinijomis ir paprikomis

Paruošimas: išmirkyti lęšius (apie 8 valandas) ir juos išvirti. Lęšiams atvėsus, sumaišyti juos kartu su supjaustytais pomidorais, paprikomis ar kitomis patinkančiomis daržovėmis bei kepintomis cukinijomis. Viską paskaninti alyvuogių aliejumi, citrinos sultimis, pipirais bei druska.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Salotos su kalakutienos gabaliukais

Paruošimas: supjaustyti patinkančias salotas, agurkus, pomidorus, avokadą, papriką, užbarstyti truputį ciberžolės, pipirų bei himalajų druskos. Viską apšlakstyti alyvuogių aliejumi ir citrinos sultimis. Smulkius kalakutienos gabalėlius kepti ant lydyto ghi sviesto, pabarstyti džiovintais bazilikais, petražolėmis, čili pipirais ir iškeptus uždėti ant pagamintų salotų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų