REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
8
Santariškės

 Dienos centrai daugumai Lietuvos vaikų tampa ta saugia užuovėja nuo nesaugios aplinkos namuose. Tačiau kartais ir čia sužalotas vaikas negali tikėtis sulaukti medikų pagalbos. Taip nutiko Širvintų rajone.

8

 Dienos centrai daugumai Lietuvos vaikų tampa ta saugia užuovėja nuo nesaugios aplinkos namuose. Tačiau kartais ir čia sužalotas vaikas negali tikėtis sulaukti medikų pagalbos. Taip nutiko Širvintų rajone.

REKLAMA

Pirmadienio vakarą gavome laišką, pavadinimu „Vėl bandymas nuslėpti smurto atvejį prieš vaiką Širvintų r.“ Laiške pasakojama, kad viename Širvintų rajono dienos centrų nepilnametė sužalojo kitą nepilnametį. Rašoma, kad kraujuojantis vaikas buvo išsiųstas į namus nesuteikus jam medicininės pagalbos. (Visas laiškas pridedamas – red.)

2017-06-19 dienos policijos suvestinėje įvykis nušviečiamas itin lakoniškai: „Gautas Širvintų vaiko teisių darbuotojos pranešimas, kad 2016-07-19 tarp 15.50 ir 16.50 val., vaikų dienos centre, esančiame Širvintų r., Musninkų sen., bežaidžiant 2 vaikams, mergaitė, gim. 2005 m., langų valymo išstumiamu peiliuku sužalojo nosį bendraamžiui berniukui, gim. 2005 m. Įvykio metu vaikų dienos centre dirbo soc. darbuotojo padėjėja.“ (Tekstas netaisytas – žiūrėti dokumento foto)

Vaiko žaizdas siuvo Santariškėse

Kaip paaiškėjo vėliau, kaimo gyventoja, iš savo vaikų sužinojusi apie incidentą, paskambino nukentėjusio vaiko mamai pasiteirauti, kas nutiko. Mama kaimynei papasakojo, kad vaikas grįžo sužeistas, bet ši jam davusi vaistų nuo spaudimo ir jis užmigęs, o medikų ji nekviesianti, nes centro vadovė labai gailėjosi dėl įvykio.

REKLAMA
REKLAMA

Kaimynė, žinodama, kad šeima yra įtraukta į socialinės rizikos sąrašą, sunerimo dėl tokio motinos elgesio ir nusprendė pasielgti pilietiškai, informuoti Vaiko teisių poskyrio (VTAT) vedėją, kad ši nuspręstų, ką toliau daryti. Taip ir buvo pasielgta. Pilietiška kaimynė labai gyrė Giedrę Vaičiūnienę, kuri, pasak skambinusios moters, nedelsdama atvyko į šeimą, nors jau buvo pasibaigusios jos darbo valandos, pamačiusi situacijos rimtumą, iškvietė medikus ir policiją. Moters teigimu, specialistė šioje situacijoje elgėsi profesionaliai. Kaimynai pasakojo, kad tuo metu su pareigūnais nežinia apie ką kalbėjo atvykęs dienos centro ir bendruomenės pirmininkas Zenonas Miselis.

REKLAMA

Greitoji medicinos pagalba išvežė sužalotą berniuką į Širvintų ligoninę. Čia medikai nusprendė, kad sostinėje medikai galėtų suteikti geresnę pagalbą susiuvant sužalotą vaiko veiduką.

Ta pati VTAT vedėja savo automobiliu nuvežė berniuką ir jo mamą į Santariškes, kur medikai sutvarkė veiduko žaizdas. Vaikas ir mama saugiai parvežti namo.

Sutikite, iš pirmo žvilgsnio įvykis paprastas ir gražiai išspręstas. Tačiau gilinantis aiškėja tam tikri faktai, kurie jį verčia visai kitokiu.

Centre nesuteikė pagalbos

Laišką parašę piliečiai teigė, ir tai matyti iš įvykių sekos, kad dienos centre, kur įvyko nelaimė, sužalotam vaikui nebuvo suteikta pagalba. Nors įvykį matę vaikai kaime kalbėjo, jog kraujo būta daug, tačiau niekas neiškvietė medikų. Kraujuojantis vaikas buvo išleistas namo.

REKLAMA
REKLAMA

Užsimenama, kad centro darbuotoja ir berniuką sužeidusi mergaitė susietos giminystės ryšiais.

Policija elgėsi keistai

Ne vieną stebino ir Širvintų policijos pareigūnų elgesys. Keli skirtingi žmonės tą vakarą skambino į policiją ir jiems buvo atsakoma, kad apie įvykį yra žinoma, pasakojama, kad vaikui padaryti tik nežymūs įbrėžimai.

Tačiau tuo metu tie žmonės jau žinojo, kad vaiko sužalojimų tvarkyti mūsų ligoninėje nesiimta ir jis išvežtas į Vilnių.

Klausimų daug

Aktyvūs piliečiai mums kėlė ir daugiau klausimų:

„Širvintų rajone jeigu šeima yra soc. rizikos, tai su vaiku galima daryti, ką nori?

112 šis incidentas užregistruotas, kur vaiko sužalojimai apibūdinami kaip nežymus įbrėžimas. Ar esant nežymiam įbrėžimui, vaikas būtų skubiai gabenamas į Vilnių? Kas kontroliuoja Širvintų policijos veiksmus – Darbo partijos atstovai Širvintų rajone ar Širvintų rajono PK vadovas?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Beje, tame centre nedirba nė vienas kvalifikuotas pedagogas ar soc. darbuotojas. Ten dirba Vileikiškių kaimo virėja ir soc. darbuotojo padėjėja.

Manome, kad Širvintų r. savivaldybės administracijos nesugebėjimą ginti vaikų teises, galimai dangsto Širvintų r. savivaldybės administracijos direktorės vyras, kuris dirba Širvintų r. PK.“

www.krastonaujienos.lt

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų