REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
3
Eglė Terekaitė (nuotr. Birutė Žygmantaitė/Justas Samalius)

Stabtelėti prieš veidrodį ir nusivalius visą makiažą, užkišus plaukus už ausų, nesišypsant, „nepučiant“ lūpų bei visiškai atsipalaidavus įsistebeilyti į savo veidą – užduotis maloni retam. Nešvarus didmiesčio oras ar jo trūkumas biure, nuovargis, nemaistinga, greita mityba, stresas... galėtume vardinti ir vardinti didžiausius mūsų veido odos priešus.

3

Stabtelėti prieš veidrodį ir nusivalius visą makiažą, užkišus plaukus už ausų, nesišypsant, „nepučiant“ lūpų bei visiškai atsipalaidavus įsistebeilyti į savo veidą – užduotis maloni retam. Nešvarus didmiesčio oras ar jo trūkumas biure, nuovargis, nemaistinga, greita mityba, stresas... galėtume vardinti ir vardinti didžiausius mūsų veido odos priešus.

REKLAMA

Organizmą toks disbalansas veda į neviltį. Deja, tai iš karto praneša sudirgusi, žvilgesį, standumą praradusi, išberta oda. Ji nebyliai papasakoja ir apie vidinę būseną. Taip pat išduoda ir tai, kaip leidžiame laisvalaikį, kuo maitinamės, ką geriame bei kiek laiko skiriame poilsiui.

Labiausiai neramina tai, kad mes tikrai nejaunėjame. Visgi sveiko gyvenimo būdo ir mitybos specialistė Eglė Terekaitė suteikia vilčių – egzistuoja būdų, kurie padėtų bent minimaliai pristabdyti laiko tėkmę – egzistuoja.

REKLAMA
REKLAMA

„Odą privalu prižiūrėti ne tik ant jos tepant brangias priemones. Priežiūra prasideda nuo to, ką mes įdedame į savo vidų. Privalu susirūpinti mityba, gyvenimo būdu, vidumi. O tik tuomet tepti įvairias kaukes, kremus, drėkinant odą iš išorės“, – tvirtina E. Terekaitė.

REKLAMA

Ajurvedos specialistė išskyrė tris TOP patarimus, kuriais vadovaujantis oda išliks stangri, atrodys jaunesnė, sveikesnė.

1. Kiek ir kada vartoti vandens?

Po žiemos, pavasario, pasibaigus šildymo sezonui, mūsų oda atrodo labai išsausėjusi. Tad pirmiausia reikia griebtis jos drėkinimo iš vidaus.

„Gerti vandenį reikia mokėti. Daugelis žmonių jį gerti pradeda po pietų ar vakare, tačiau ryte jo vartoti pamiršta. Galvoja, kad vakare išgukšnota dozė pamaitins ląsteles“, – pastebi sveikos gyvensenos ekspertė.

Anot ajurvedos žinovės, svarbiausia taisyklė – didžiausią vandens kiekį išgerti pirmoje dienos pusėje iki pietų. Po pietų galima pradėti gerti lengvas arbatžolių arbatas, mėtų arbatą ar vandenį su medumi.

REKLAMA
REKLAMA

Atsikėlus ryte privalomos dvi vandens stiklinės. Tuo tarpu tarp pusryčių ir pietų turi būti išgeriamas didžiausias kiekis vandens. Po pietų tiek daug gerti nebereikia, nebent užsiimate sportu ar labai aktyvia veikla. Tuomet gurkšnoti reikėtų nuolat.

Pagardinkite vandenį

Kadangi paprastą vandenį gerti gali atsibosti, specialistė pasiūlė, kuo jį galima pagardinti. „Karštą vasarą oda valosi išskirdama prakaitą, o šis gėrimas vėsina organizmą ir kartu odą“, – pabrėžia E. Terekaitė.

Reikės: 1,5 litro vandens, 15 mėtų lapelių, 2 smulkiai supjaustytų ir gerai nuplautų citrinų ir agurko (geriausia – ekologiško, kurio odelės nereikėtų nulupti) .

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

P.S.: visų produktų kiekius galima keisti vietomis.

2. Šviežias ir maistingas maistas

„Labai svarbu, kad maistas būtų pripildytas mikroelementų, vitaminų, kad būtų šviežias ir maistingas. Geriau nevalgyti vakar ar užvakar gamintų patiekalų. Ajurvedos rekomendacijomis, būtų nuostabu, jei maistas būtų vegetariškas. Visi „super“ patiekalai yra gaminami iš vaisių ir daržovių. Būtent jie ir tinka sveikai, gražiai odai“, – žiniomis dalijasi E. Terekaitė.

„Super“ maisto produktai

Gražiai lygiai odai išlaikyti palankus maistas, turintis A, E, C vitaminų, cinko, gerųjų riebalų. Tai – migdolų riešutai, Chia sėklos, odą skaistinantys ir jauninantys citrusiniai vaisiai, špinatai ir visi žalumynai (krapai, petražolės ir t.t.), absoliučiai visos sėklos, morkos, uogos, alyvuogių aliejus ir avokadai.

REKLAMA

3. Išbraukti iš gyvenimo kofeiną

„Kofeiną galima pavadinti didžiausiu odos priešu. Ši medžiaga išbalansuoja viso organizmo darbą. Svarbiausia, jis turi savybę surinkti visus skysčius, o kartu su jais pasišalina ir visi mikroelementai, oda sausėja. Tuomet norint palaikyti drėgmės balansą jau reikia įdėti labai daug pastangų tepant kažką ant odos“, – tvirtina E. Terekaitė.

Ajurvedos specialistė ypač supeikė kavą su pienu. „Kavos produktas kelia energiją, šildo. Tuo tarpu pienas turi vėsinančių, raminančių savybių. Kuomet mes abu produktus suplakame į vieną puodelį – organizmas labai sunkiai kankinasi bandydamas suprasti, kas vyksta“, – aiškina sveikos gyvensenos specialistė.

REKLAMA

E. Tereikaitė savo klientėms pataria vengti arba labai sumažinti kavos kiekius. Tačiau rekomenduoja alternatyvų. Pavyzdžiui, veido odai visiškai nekenkia cikorijos, uogų kavos, raudonoji „rooibos“ arbata, kurią galima sumaišyti su pienu. „Tuomet nereikės atsisakyti rytinės tradicijos, tačiau mūsų organizmai nebus išbalansuojami ir juose liks visi reikiami mikroelementai“, – pataria pašnekovė.

„Sakoma, kad išgėrus puodelį kavos, tam, kad atstatytum organizmo balansą, reikia išgerti 6 stiklines vandens. Tai padaryti labai sunku, ypač žmonėms, kurie per dieną išgeria 2 – 3 puodelius kavos. Juk plius dar reikia išgerti du litrus“, – atsisakyti kofeino motyvuoja pašnekovė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kiek miego reikia gražiai odai?

Kad odos būklė būtų puiki, neužtenka vien produktų. Didžiulę svarbą turi ir dienos rėžimas, poilsis. Atrodytų, kad labai gerai miegoti dešimt ar daugiau valandų, tačiau persimiegojimas iš tiesų labai kenkia veido odai.

„Pagal ajurvedą, tobulas dienos rėžimas yra eiti miegoti apie 22 valandą, o keltis – 6 valandą. Iš viso 8 valandos. Daugiau miegoti tikrai nereikėtų, nes tai kenkia organizmui ir visam jo darbui“, – tvirtina sveikos gyvensenos specialistė.

Taip pat E. Terekaitė skatina pažvelgti į tai, kokį gyvenimo būdą vedame. Ar naktis leidžiame naktiniuose klubuose, ar pakankamai laiko būname gamtoje, ar rūkome, ar geriame alkoholį. „Žalingų įpročių atsisakymas – tobulas žingsnis, norint stangrios ir skaisčios odos“, – šypteli pašnekovė.

REKLAMA

Sportas ir judėjimas

Mūsų oda valosi, atsinaujina prakaituodama. Tad siekiant tobulai atrodančios odos sportuoti irgi labai palanku. Arba bent jau kasdien atlikti lengvą mankštą, daugiau judėti, kad valytųsi limfinė sistema. Odos porų valymui rekomenduojama ir pirtis.

Mintys ir proto ramybė

Anot E. Terekaitės, Ajurveda pabrėžia, kad visi odos susirgimai (bėrimai, skaistumo nebuvimas), nė neturėtų egzistuoti. Tai absoliučiai susiję su mūsų gyvenimo būdu, tačiau labiausiai su mūsų mintimis, proto ramybe.

„Galime naudoti pačius brangiausius kremus ir pasidaryti tobulą makiažą. Tačiau jei būsime nelaimingi, suirzę, niekas to neužmaskuos. Reikia išmokti nuraminti mintis, atrasti gyvenimo džiaugsmą. Keliaudama Indijoje pastebėjau, kad čia žmonės nenaudoja jokių kremų, tačiau jų oda švyti. Dėl to, kad jie labai dvasingi, ramūs. Prisiminkime budistų vienuolių veidus. Jie švyti iš vidaus. O tuomet ir oda atrodo puikiai“, – pavyzdį pateikia ajurvedos žinovė.

REKLAMA

Grožio produktus pasigaminkite namuose! E. Terekaitė pasidalijo keliais išbandytais ir pasitvirtinusiais receptais.

Valomoji kaukė

„Pirmiausia odą reikia išvalyti. Paskui švarią odą galima drėkinti ir maitinti. Geriausiai odą valo molis. Jo galima įsigyti ekologiškose parduotuvėse. Jis ypatingai tinka riebiai arba spindesį praradusiai odai“, – pataria pašnekovė.

Reikės: natūralaus molio ir rožių vandens.

Paruošimas: į molį įlašinkite rožių vandens, kad mišinys gautųsi grietinės konsistencijos. Užtepkite šią kaukę ant veido, palaikykite 15 minučių ir nuplaukite.

Maitinanti kaukė visiems odos tipams

„Palankiausia, kad viskas, ką tepame ant odos, būtų iš mūsų virtuvės. Oda taip pat valgo. Reikėtų rinktis ekologiškesnius produktus, kad jai nepakenktume“, – sako E. Terekaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Reikės: 1 prinokusio avokado, 2 – 3 šaukštelių ekologiško medaus, 1 labai smulkiai supjaustytos morkos, 0,5 indelio natūralaus (graikiško) jogurto be jokių priedų.

Grožio kaukė

„Migdolų aliejus stangrina, jaunina odą, pamaitina ją iš vidaus. Aliejus labai giliai įsigeria į veido odos sluoksnius. Daug giliau nei kremai, kurie išlieka tik paviršiuje“, – žiniomis dalijasi sveikos gyvensenos specialistė.

Reikės: 1 šaukštelis organinio medaus, 1 šaukštelis migdolų aliejaus, 1 šaukštelis rožių vandens.

P.S.: Visų procedūrų atlikti vieną dieną nereikėtų. Veido odai reikia laiko, kad viską absorbuotų. Galima atlikti valymą ir paskui patepti rožių aliejumi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų