REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors 2019 metų birželį vyksiantis Prezidento rinkimai dar tikrai toli, tačiau ši data jau ilgą laiką vis paminima viešojoje erdvėje, bandant atspėti, kas bandys šį postą užimti. Praėjusią savaitę premjeras Saulius Skvernelis žiniasklaidoje prasitarė, kad prezidento rinkimų kampanijos pradžią jau pastebi.

Nors 2019 metų birželį vyksiantis Prezidento rinkimai dar tikrai toli, tačiau ši data jau ilgą laiką vis paminima viešojoje erdvėje, bandant atspėti, kas bandys šį postą užimti. Praėjusią savaitę premjeras Saulius Skvernelis žiniasklaidoje prasitarė, kad prezidento rinkimų kampanijos pradžią jau pastebi.

REKLAMA

Tačiau konkrečių kandidatų premjeras neįvardino.

Naujienų portalas tv3.lt nusprendė pasidomėti, ar politologai mato galimus kandidatus į Lietuvos Prezidento poziciją.

Greitai S.Skvernelis neprisipažins

Politologas Lauras Bielinis tikina, kad tokį premjero pasisakymą galima vertinti nevienareikšmiškai.

„Rinkimai turi tokią savybę, kad niekada nesibaigia. Ir kalbėti apie Prezidento rinkimus yra prasmės. Bet sakyti, kad jau yra numatyti kandidatai ir jie proteguoja savo veiksmus, tai dar neišeis pasakyti. Nes dar nei viena politinė partija nėra apsisprendusi konkrečiai. Nors yra siūlomų, bet kol kas nėra paskelbta. Tad formaliai nieko sakyti mes negalime, kad politinės jėgos jau yra pasiekusios tą etapą, kada yra aišku, kokia yra pavardė“, - tikina L.Bielinis.

REKLAMA
REKLAMA

Jis taip pat teigia, kad tokiu teiginiu premjeras tiesiog atsakė į kalbas viešojoje erdvėje apie jo kandidatavimą.

„Akivaizdu, kad jam tai yra malonu, bet tuo pačiu, jis atsargus. Nes S.Skvernelis puikiai supranta, kad kuo anksčiau jo pavardė bus paskelbta, tuo daugiau bus kovojimo prieš jį iš visų įmanomų politinių pusių“, - tikina politologas.

REKLAMA

Jis taip pat teigia, kad kol kas Lietuvos politikos viešojoje erdvėje aiškaus lyderio, kuris po 2 metų vyksiančius rinkimus galėtų laimėti, nėra.

„Manau, kad S.Skverneliui dar yra protinga palaukti dar šiek tiek iki oficialaus savo pavardės paskelbimo. Nes viskas priklauso nuo jo potencialo, paramos iš visuomenės, organizacinių galimybių. Yra daug įvairiausių veiksnių. Šiai dienai, niekas turbūt dar neturi tiek potencialo, kad galėtų garsiai pasiskelbti kandidatu“, - tv3.lt naujienų portalui pasakoja politologas.

Vilčių neslepia ne vienas politikas

VDU Politikos mokslų ir diplomatijos fakulteto profesorius Mindaugas Jurkynas teigia, kad jo manymu, vilčių pakilti į Lietuvos politikos Olimpą neslepia ne vienas politikas.

REKLAMA
REKLAMA

„Manau, kad klausimas yra ankstyvas. Nors man neatrodo, kad didesnė politinė ambicija, nei būtų premjeru net nėra galima. Juk premjeras yra pagrindinė politinė figūra, turinti didžiausią politinę galią. Bet jei jau žiūrime į Konstituciją, tai gerai, sakykime, kad tai yra Prezidentas. Tai tokių vilčių, užkilti į politikos Olimpą neslepia ne vienas politikas“, - tikina politologas. Jis galimais kandidatais įvardina Vygaudą Ušacką, ir Rolandą Paksą.

„Tačiau kalbėti premjerui, kad prasidėjo jau Prezidento rinkimų kampanija, yra per daug anksti. Čia yra bandymas nukreipti dėmesį nuo tikrųjų problemų. Nes visuomenės kritikos lavina rodo, kad kritikos pagrindas yra Vyriausybės ir valdančios daugumos Seime priimami sprendimai arba jų nebuvimas“, - tv3.lt naujienų portalui pasakoja M.Jurkynas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Premjeras bijo padidėjusio spaudimo?

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas Liutauras Gudžinskas tikina, kad nors premjeras S.Skvernelis tiesiai šviesiai niekada neatsakė, ar dalyvaus Prezidento rinkimuose, jo retorika ir pozicija aiškiai tai nurodo.

„Iš premjero retorikos yra pastebimas noras, ar planas dalyvauti Prezidento rinkimuose. Viename iš interviu jis tikino, kad realiai visi yra veidmainiai, jis turi kitokią nuomonę, nei valstiečiai. Neslepia savo ideologinių skirtumų, taip bandydamas atsiriboti nuo politinių partijų, pabrėždamas savo nepriklausomumą, nepartiškumą. O žmogus taip elgiasi tik tuo atveju, jei yra kalbama daugiau nei apie premjero poziciją. O čia jau yra pakankamai aiškūs signalai, nors viešai jis dar turbūt ilgai to nedeklaruos“, - pasakoja politologas, pabrėždamas, kad aiškiai pasakant apie planus, tai gali dar labiau kirsti jo populiarumui.

REKLAMA

„Jo karjera yra gana dramatiška. Jis svyruoja tarp tapimo prezidentu ir išlikimo politinėje sistemoje dar ne vienerius metus, kaip viena iš pagrindinių figūrų. Arba pabaigimu kaip nelabai pasisekusio premjero, kuris nei reformas kažkokias padarė, nei gavo stipraus politinio palaikymo“, - pasakoja L.Gudžinskas.

Nors kol kas aiškių kandidatų nėra, politologas teigia, kad galima įžvelgti V.Ušacko, Antano Guogos norą apie save kalbėti garsiai. L.Gudžinskas taip pat sako, kad kandidatais gali tapti socialdemokratė V.Blinkevičiūtė, I.Šimonytė.

„Manau, kad daug kas dabar stebi S.Skvernelį ir kaip jam sekasi. Kai jo populiarumas smarkiai kris, tada atsiras šansų kitiems“, - tv3.lt naujienų portalui sako L.Gudžinskas.

REKLAMA

Premjeras nelabai išmano, ką sako?

Mykolo Romerio universiteto lektorė Rima Urbonaitė tikina, kad jai didžiausią nuostabą kelia S.Skvernelio pasisakymas.

„Politikai labai dažnai mėgsta sakyti, kad rinkiminė kampanija prasidėjo. Kažkas išsakė kažkam kritiką, griežtesnį žodį ir jau tai tampa rinkimų kampanija. Jeigu tai yra jau rinkimų kampanija? Tada yra klausimas, kas yra joje dalyvauja?“, - klausia politologė. Jos nuomone, jei premjerui atrodo, kad kampanija jau prasidėjo, kol kas jis yra vienintelis galimas kandidatas.

„Daugiau dalyvių nematome, partijos dar tikrai nesiskelbia, o nelabai kažką ir turi. Tai man labai įdomu, kaip S.Skvernelis suvokia, kas yra rinkimų kampanija ir kodėl ji yra prasidėjusi. Man čia atrodo kaip nevisiškas politinio proceso supratimas ir to demonstravimas“, - įžvalgomis dalinasi politologė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„S.Skvernelis turėtų suprasti, kad jam sėkminga rinkimų kampanija yra geras premjero darbas. Nes jeigu jis neturės sėkmingo premjero darbo, apie jokius prezidento rinkimus svajoti jis negali. Nors lieka galimybė, kad likus metams iki rinkimų jis gali atsistatydinti ir priimti aukos vaidmenį, bet labai abejoju, ar tai jam pridėtų daug bonusų. Nes žmonės nori kieto politiko ir lyderio, o ne butaforinės lyderystės“, - tikina politologė.

Tačiau kol kas R.Urbonaitė kliūna premjero retorika. „Iš premjero aš girdžiu neapgalvotų ir nepagrįstų teiginių puokštę“, - pasakoja R.Urbonaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų