REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europos ir pasaulio piliečiai – dabartiniams jauniems žmonėms kaip niekad anksčiau artima sąvoka. Daugelis save laiko būtent tokiais ir neapsiriboja studijomis ar darbu vienoje šalyje, tėvynėje. Sudarius jauniems žmonėms galimybes gilinti žinias ir semtis praktikos kitose šalyse, tuo pasinaudoti skuba daugelis.

Europos ir pasaulio piliečiai – dabartiniams jauniems žmonėms kaip niekad anksčiau artima sąvoka. Daugelis save laiko būtent tokiais ir neapsiriboja studijomis ar darbu vienoje šalyje, tėvynėje. Sudarius jauniems žmonėms galimybes gilinti žinias ir semtis praktikos kitose šalyse, tuo pasinaudoti skuba daugelis.

REKLAMA

Nors siūlančių praktikas, savanorystę ar darbą užsienyje organizacijų ir kitų institucijų yra gausybė, nevertėtų aplenkti ir aukštųjų mokyklų pasiūlymų bei sudaromų galimybių. Kadangi tai turi keleriopą naudą ir pranašumą: suteikiamos garantijos, patikrina kokybė, studijų laikas, išvykus į užsienį, išnaudojamas maksimaliai – galima studijuoti, keliauti, dirbti ar savanoriauti tuo pačiu metu ir pan.

Populiarėja absolventų praktikos

Dažnam vis dar kyla abejonių dėl išvykimo svetur studijų metu, atsiranda įvairių baimių ar kitų aplinkybių, todėl galimybė išvykti po studijų baigimo – puiki proga. Pasak Klaipėdos valstybinės kolegijos Tarptautinių ryšių skyriaus vadovės Jūratės Danielienės, tokiomis studijų, stažuočių ir praktikų užsienyje galimybėmis aktyviai naudojasi ir jų kolegijos studentai bei absolventai.

REKLAMA
REKLAMA

„Studentai yra aktyvūs, renkasi studijas ir praktikas užsienyje, populiarėja absolventų praktika, kuomet jau diplomuotas absolventas gali atlikti praktiką po kolegijos baigimo. Šalį renkasi pats studentas, tai bet kuri iš 28 ES šalių bei Norvegija, Islandija, Turkija, Lichtenšteinas ar Makedonija. Populiariausios šalys yra pietų: Ispanija, Portugalija, Kipras, Graikija, dėl to, kad studentai nori pažinti kitokią kultūrą, o ir klimatas lemia pasirinkimą.

REKLAMA

Per 2016 m. išvyko 80 KVK studentų Erasmus studijoms ar praktikai. Skaičius kasmet didėja, dėl didėjančio finansavimo mūsų kolegijai. Išvyksta visų studijų programų studentai, aktyviausi yra Sveikatos mokslų fakulteto: Kineziterapijos, Bendrosios praktikos slaugos, Burnos higienos studijų programų studentai“, - nurodė skyriaus vadovė.

Pasak J. Danielienės, kolegija yra populiari ir tarp užsienio šalių studentų, kurie atvyksta pagal mainų programas. Dažniausiai sulaukiama studijuojančių sulaukiama iš Turkijos, Portugalijos, Ispanijos, Bulgarijos, Lenkijos, Rumunijos, Estijos, Latvijos.

REKLAMA
REKLAMA

Nuo įgūdžių patobulinimo iki darbo

Sunku išvardinti visus studijų ir praktikų užsienyje privalumus. Nors tai nereiškia, kad svečioje šalyje gaunamos žinios yra kokybiškesnės ar vertingesnės, tačiau papildomas įgūdžių lavinimas – neprošal. Tarptautinių ryšių skyriaus vedėja pamini keletą esminių privalumų.

„Tai užsienio kalbos įgūdžių lavinimas, profesinis ir asmeninis tobulėjimas, kitokių mokymo metodų patyrimas, kultūros pažinimas, kontaktų užmezgimas ir daugelis kitų. Studentai savo gyvenimą dažnai vadina „Iki Erasmus ir po Erasmus“ – tai tik parodo, kad jiems tai atneša didelę naudą ir tampa svarbiu gyvenimo etapu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vertėtų priminti, ką turi žinoti studijuoti ar atlikti praktiką užsienyje norintis studentas. Mes organizuojame informacinius seminarus apie Erasmus programą, kurių metu supažindiname su formaliais administraciniais reikalavimais (dokumentais, draudimais, vizomis) bei dalinamės įvairiausiais patarimais.

Be to, anksčiau dalyvavę studentai pasidalija savo Erasmus patirtimi, skatina neapsisprendusius dalyvauti mainuose. Juolab, primename atvejus, kuomet išvykę studentai liko dirbti užsienyje.

Tokie atvejai itin dažnai po praktikos. Pavyzdžiui, viena studentė atliko praktiką grožio salone Maltoje vasaros metu, po to ten sugrįžo kaip absolventė praktikai, ir darbdavys pasiūlė nuolatinį darbą. Jos atsiliepimai nuostabūs, dabar pati priima studentus praktikoms“, - pasakojo J. Danielienė.

Nors studijų bei studentavimo laikas dažnam atrodo prabėga ir taip greitai, sukuria patirtį, tačiau verta jį išnaudoti dar efektyviau ir pasinaudoti visomis suteikiamomis galimybėmis. Ar bent jau išbandyti save kitokioje aplinkoje, o gal tiesiog svetur įgytas žinias kuo sėkmingiausiai pritaikyti savo šalyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų