REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusija kišasi ne tik į JAV „politinį procesą“ – ji bando paveikti ir kitų „visuomenės ramsčių“ gyvenimus, įskaitant karius, tvirtinama „Politico“ straipsnyje. Savo kampanijoje Kremlius pasirenka pačias įvairiausias taktikas, nuo bendravimo soc. tinkluose prisidengiant merginomis ir informacijos rinkimo iki šantažo, propagandos ir kibernetinio puolimo.

Rusija kišasi ne tik į JAV „politinį procesą“ – ji bando paveikti ir kitų „visuomenės ramsčių“ gyvenimus, įskaitant karius, tvirtinama „Politico“ straipsnyje. Savo kampanijoje Kremlius pasirenka pačias įvairiausias taktikas, nuo bendravimo soc. tinkluose prisidengiant merginomis ir informacijos rinkimo iki šantažo, propagandos ir kibernetinio puolimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot straipsnio autoriaus Beno Schreckingerio, tokiu būdu Maskva gali ženkliai susilpninti amerikiečių kariuomenės galimybes „priešintis būsimai Rusijos agresijai“.

REKLAMA

Pasak žvalgybininkų, pastaraisiais metais JAV atžvilgiu Rusija ženkliai sustiprino savo taip vadinamąsias „aktyvias priemones“, įskaitant dezinformaciją, propagandą, kyšius ir šantažą. Ir nors kol kas įvairiausios komisijos, prokurorai ir žurnalistai sukoncentravo savo dėmesį išskirtinai į prezidentą Putiną ir jo bandymus „paveikti JAV politinį procesą“, Kremlius klastingai naudojasi galimybe paveikti kitas pagrindines JAV visuomenes dalis.

REKLAMA
REKLAMA

Analitikų manymu, jeigu tam nebus skirta pakankamai dėmesio, Rusija sugebėtų susilpninti amerikiečių ginkluotųjų pajėgų galimybes „aiškiai įvertinti Putino kėslus ir efektyviai priešintis Rusijos agresijai“.

Be jau žinomų pagrindinių propagandos formų žiniasklaidoje, Kremliaus agentai naudojasi soc. tinklais „medžiodami“ JAV ginkluotųjų pajėgų karius, apsimesdami patraukliomis merginomis, taip bandydami iš savo pašnekovų išvilioti reikalingą informaciją. Kartu su 2014-ųjų Krymo aneksija ir vėliau įvestomis sankcijomis ši kampanija tik sustiprėjo, ir visa tai galima prilyginti naujai hibridinio karo formai, į kurią daugelis pasaulio šalių dar nelabai turi atsakymo, teigia straipsnio autorius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mes trypčiojame azalijų krūmuose ant sekvojų miško krašto“, – teigia atsargos generolas Phillipas Breedlove’as, dar neseniai vadovavęs karinėms NATO pajėgoms Europoje. Jo teigimu, Kremliaus ranka persekioja jį net ir „išėjus į pensiją“, – neseniai jis gavo laiškus iš tariamo banko, tačiau iš tiesų – su kenkėjiškomis nuorodomis. Sužinojęs, kad ir daugelis jo kolegų susidūrė su panašiais išpuoliai, P. Breedlove’as pareiškė: išpuolis buvo suorganizuotas politiniais, o ne finansiniais motyvais.

Šiandien šnipams socialiniai tinklai daug kuo supaprastina kontaktą su dominančios šalies kariais. Tokiu būdu galima surinkti žvalgybos duomenis, pradėti verbavimą arba demoralizuoti. Anot leidinyje įvardijamų specialistų, tokią taktiką naudojo ir pati JAV karo Irake metu, kuomet prieš kariai gaudavo el. laiškus, kuriuose buvo raginami pasiduoti. Ir, aišku, šiandien Pentagonas yra sunerimęs dėl savų karių bei veteranų saugumo kibernetinėje erdvėje.

REKLAMA

Paprasčiausia draugystė „Facebook“ suteikia galimybes platinti propagandą. Anot buvusios karės Serenos Moring, praėjusį pavasarį ji pirmą sykį pastebėjo prorusiškų jausmų sustiprėjimą tarp karių, kuomet soc. tinkluose pasirodė istorija apie rusą, herojiškai žuvusį mūšyje su ISIS Sirijoje. Dar labiau S. Moring sunerimo, kuomet jos draugai, įskaitant žvalgybininkus, pradėjo vis dažniau reikšti susižavėjimą Vladimiru Putinu. Dar labiau situaciją apsunkina tai, kad „socialinių tinklų Laukiniuose vakaruose“ itin sunku atskirti akivaizdžiai prorusiškas nuotaikas nuo „trolių“ pajuokavimų, teigia autorius.

REKLAMA

Šliejasi prie veteranų tinklapių

Jeigu stebėtume žiniasklaidą ir Rusijos siekius sukurti „alternatyvią ekosistemą“, tai čia galima pamatyti, kad amerikiečių pinigai neretai jiems padeda tai daryti. Pavyzdžiui, 2013-aisiais, „marginalus amerikiečių naujienų portalas“ „Veterans Today“, kurio pagrindinė auditorija yra kariai, pradėjo bendradarbiauti su žurnalu „Naujosios rytų apžvalgos“, kurias leidžia Rusijos mokslų akademija. Nuo tada tinklapyje atsirado antraštės panašios į „Ukrainos ku-kluks-klanas – naujasis NATO sąjungininkas“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pats amerikiečių tinklapis priklauso bendrovei „Veterans Today Network“, kuri taip pat padeda veteranams ieškoti darbo ir suteikia materialinę pagalbą. Ir kol „Veterans Today“ pas save publikuoja Mokslų akademijos straipsnius, panašus į jį „Veterans News Now“ puslapis, savo ruožtu, publikuoja buvusiam SSRS komunistų partijos nariui Jurijui Prokofjevui priklausančio Strateginės kultūros fondo straipsnius. 2015-aisiais tinklapis pradėjo bendradarbiavimą su tinklapiu „South Front“, kuris yra registruotas, savaime suprantama, Maskvoje.

REKLAMA

Tokiu būdu, „Veterans Today“ – ryškus pavyzdys to, kaip JAV žiniasklaidos atstovai tampa „aktyviu Rusijos partneriu“ kuriant įžymiąją „alternatyviąją žiniasklaidą“. Ir nors daugelis mano, kad tai nėra itin populiarus puslapis, iš tiesų jis savame rate yra gana įtakingas. Ir kartu su kitomis priemonėmis Rusija gali daryti stiprų poveikį JAV visuomenei ilgalaikėje perspektyvoje.

Pavyzdžiui, jeigu reikia lengvesnio turinio, o ne gilių analizių, yra „clickų“ rinkimo puslapis, panašus į „9gag“ ir jo klonus, – „In The Now“. Atrodo jis taip pat kaip ir jo pusbroliai internete – kačiukai, juokingi vaizdo įrašai, dramatiškos istorijos. Tik tose istorijose dažniausiai pozityviai pateikiami rusai (pavyzdžiui, milijonus peržiūrų surenkanti sportuojanti močiutė). Tame taip pat nėra nieko blogo, tačiau kartu su visa šia pramogine informacija yra pateikiami RT (tai yra, Rusijos valstybės kontroliuojamam holdingui) žurnalistų atlikti darbai apie „baisiąją JAV“, apie „Vakarų valstybių žudomus civilius“, bet nė žodžio blogai apie Rusiją.

Aišku, amerikiečių kariai ir veteranai per valandą netaps prorusiškais, o Amerikai negresia dar viena „Raudonoji aušra“. Tačiau, anot B. Schreckingerio, taip išplitusi Kremliaus kampanija gali reikšmingai susilpninti Vašingtono jėgas šiam atsidūrus sunkioje padėtyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų