REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
69
Gyvenimo meno stovykla (nuotr. Tv3.lt/Ruslano Kondratjevo)

Įžengiame į netoli Trakų įsikūrusią sodybą, žydinčių lubinų apsuptą ramybės oazę. Vasaros stovykla. Šįkart čia kieme paraudusiais žandais laksto, klega vaikai, o jų vadovė, organizacijos ,,Gyvenimo menas“ mokytoja Jūratė Ramanauskaitė šypsodamasi pakviečia vidun susipažinti.

69

Įžengiame į netoli Trakų įsikūrusią sodybą, žydinčių lubinų apsuptą ramybės oazę. Vasaros stovykla. Šįkart čia kieme paraudusiais žandais laksto, klega vaikai, o jų vadovė, organizacijos ,,Gyvenimo menas“ mokytoja Jūratė Ramanauskaitė šypsodamasi pakviečia vidun susipažinti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ji papasakoja, jog dabar vaikai šėlsta kieme, o kai leidi jiems pakankamai išsidūkti, tuomet ir kitos stovyklos programos dalys, meditacija pavyksta gerai, nereikia nei raminti, nei kovoti ar daug drausminti.

REKLAMA

Štai po valandėlės nustembame, laikas meditacijai, 8 – 13 metų amžiaus stovyklautojai susėda ant jogos kilimėlių ir atlieka atpalaiduojančius kvėpavimo pratimus. J. Ramanauskaitė pastebi, jog mažieji stovyklautojai praktikas suvokia dar geriau nei suaugę. Anot jos, vaikai, dažniausiai, labiau priima naują informaciją, yra atviresni, mažiau streso patyrę.

Rytas stovykloje prasideda patekant saulei

Stovyklos vadovė pasakoja, jog diena čia prasideda tekant saulei. Pirmiausiai, visi susitinka mankštoje, tuomet pusryčiauja. Vėliau - dienos programa. ,,Anksti keliamės ir anksti einame miegoti, vaikams tai yra didelė askezė. Taip pat mokome juos higienos, vakare bei ryte nusiprausti, plauti dantis, rankas prieš maistą, tvarkytis. Duodame vaikams ir padirbėti, atlikti tarnystę, pasirinktą darbą virtuvėje ar aplinkoje“, - sako J. Ramanauskaitė.

REKLAMA
REKLAMA

Dienos programoje joga komponuojama su žaidimais, kūryba, kvėpavimo pratimais, pasakomis, per kurias vaikai gauna išmintį. Vaikai mokomi susitvarkyti su savo jausmais, patirtimis, kurias gauna.

Jūratė Ramanauskaitė sako, jog labiausiai jai patinka dirbti su vaikais ir paaugliais. Ji įžvelgia prasmę būtent jaunystėje duoti tas žinias - jėgų šaltinį. Vadovė mato, jog stovykla keičia vaikus. Šį darbą moteris atrado, kai jos sūnus turėjo elgesio problemų. ,,Jį iš visur išmetinėjo, mokyklos, stovyklų. Pradėjau ieškoti programų, ką pakviesti pas jį į mokykla, kad klasės kolektyvą suderintume, nes buvo dvi grupės. Jis buvo mušeikų lyderis. Skambinau daug kam, neradau. Galiausiai pasiskundžiau Jurgai Piekutei, kuri buvo gyvenimo meno mokytoja, ji pasiūlė atvežti vaikams programą, o vėliau ir pati tapau šios programos mokytoja“, - pasakoja ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dabar vaikai uždaresni

Paklausta, su kokiomis problemomis susiduria bendraudama su vaikais, J. Ramanauskaitė neišskiria sunkumų, tačiau pastebi, jog seniau būdavo sunku susitvarkyti su labai aktyviais vaikais, o dabar tokių – mažai. Priešingai, daugiau yra užsisklendusių, ramesnių iš išorės, bet daug problemų viduje turinčių vaikų. Jos manymu, būtent programa stovykloje, tinkami pokalbiai, meditacija ir kvėpavimo praktikos jiems gali padėti spręsti tas vidines problemas.

Ajurvedinė mityba stovykloje

Stovykloje vaikai maitiname vegetariškai. ,,Neturime mėsos, žuvies, kiaušinių. Bet mityba - visavertė, subalansuota. Maistas ne tik sveikas, bet pritaikomas ir prie oro sąlygų. Jei karšta - aušinantis, jei šalta - šildantis. Maitiname penkis - šešis kartus per dieną“, - pasakoja vadovė.

REKLAMA

Gyvenimo menas - gyventi be streso

Anot Jūratės Ramanauskaitės, organizacija ,,Gyvenimo menas“ - viena didžiausių pasaulyje jogos mokyklų, kuri padeda žmonėms susitvarkyti su šiuolaikinio gyvenimo stresu. ,,Praktikos yra pritaikytos šiuolaikiniam žmogui, kuris neturi daug laiko ir nori gana greito rezultato. Jos yra universalios, šias technikas, meditaciją, kvėpavimo pratimus, požiūrį į gyvenimą naudoja, gali naudoti visų ar jokios religijos neišpažįstantys, bet kokio socialinio, rasinio sluoksnio žmonės“, - sako ji.

,,Gyvenimo meno“ filosofijos šaknys - Indijoje, vedų šventraščiuose. Pačiai organizacijai – 35 metai. Prieš tiek metų, lyderis, pagrindinis mokytojas Sri Sri Ravi Shankar’as įsteigė organizaciją ,,Gyvenimo menas“, sukūrė programą panaudodamas senovines technikas ir asmeniškai pridėjo kvėpavimo pratimus. ,,Šie ritminiai kvėpavimo pratimai – gydomieji. Jie pašalina stresą iš nervų sistemos, suteikia energijos, nuramina, stiprina asmenybę“, - sako J. Ramanauskaitė.

REKLAMA

,,Gyvenimo meno“ aktyvistai organizuoja įvairius renginius, kasmet vyksta kelios stovyklos vaikams ir paaugliams, jei susidaro grupė, ir suaugusiems. J. Ramanauskaitė apibrėžia, jog tiek stovyklose, tiek kituose organizacijos renginiuose, kiekvienas žmogus yra mokomas gyventi sveikai, aktyviai ir laimingai.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų