REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Įpusėjus brandos egzaminams mokyklose ir atsiskaitymų sesijoms universitetuose bei kolegijose, Vilniaus teritorinė ligonių kasa atkreipia šiemet mokyklas ir nuolatines studijas baigiančių jaunuolių dėmesį į privalomąjį sveikatos draudimą. Jie valstybės lėšomis apdrausti iki šių metų rugpjūčio 31 dienos.

Įpusėjus brandos egzaminams mokyklose ir atsiskaitymų sesijoms universitetuose bei kolegijose, Vilniaus teritorinė ligonių kasa atkreipia šiemet mokyklas ir nuolatines studijas baigiančių jaunuolių dėmesį į privalomąjį sveikatos draudimą. Jie valstybės lėšomis apdrausti iki šių metų rugpjūčio 31 dienos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos Respublikos bendrojo lavinimo, profesinių ir aukštųjų mokyklų moksleiviai ir studentai, studijuojantys pagal nuolatinės studijų formos studijų programas, yra draudžiami valstybės lėšomis. Jaunuoliai, baigiantys mokyklas ar studijas vasarą, privalomuoju sveikatos draudimu (PSD) valstybės lėšomis yra apdrausti iki rugpjūčio 31 d. Jei studijos baigiamos ar nutraukiamos kitu laiku, pavyzdžiui, žiemą arba pavasarį, draudimas galioja iki to mėnesio, kurį buvo baigti mokslai, pabaigos.

REKLAMA

„Jei jaunuoliai nuo rugsėjo mėnesio nesimokys pagal nuolatinės studijų formos studijų programas, nevykdys jokios darbinės veiklos ir nebus draudžiami valstybės lėšomis dėl kitų priežasčių – jie nepateks į PSD draudžiamųjų kategorijas ir jau rugsėjį turės pradėti už save kas mėnesį mokėti PSD įmokas“, – sako Vilniaus teritorinės ligonių kasos Gyventojų aptarnavimo skyriaus vedėja Lina Vitkauskienė.

Už įsidarbinusius asmenis PSD įmokas mokės darbdavys. Nusprendusiesiems užsiimti individualia veikla arba individualia veikla pagal verslo liudijimą reikės apsidrausti savarankiškai, sumokant draudimo įmokas nustatyta tvarka.

REKLAMA
REKLAMA

Šiemet dar nebaigę mokslų arba nuolatinių studijų jaunuoliai valstybės lėšomis PSD bus apdrausti ir kitais mokslo metais. Apie juos duomenis teritorinės ligonių kasos gauna iš moksleivių ir studentų registro, todėl į teritorines ligonių kasas dėl draustumo patvirtinimo jiems kreiptis nereikia.

„Labai svarbu, kad šią vasarą baigiantys mokslus esami ir būsimi studentai atkreiptų dėmesį į savo draustumą privalomuoju sveikatos draudimu. Įsidėmėkite, kad esate apdrausti iki rugpjūčio 31 dienos. O prasidėjus rudeniui – pasidomėkite galiojančia tvarka ir nepamirškite pasirūpinti savo privalomuoju sveikatos draudimu“, – pabrėžia Lietuvos studentų sąjungos prezidentas Mažvydas Savickas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Išvykstantiesiems studijuoti į užsienį

Išvykstantiesiems studijuoti į Europos Sąjungos (ES) valstybių narių aukštąsias mokyklas pagal nuolatinės studijų formos studijų programas, sveikatos draudimas Lietuvoje patvirtinamas tik tada, kai teritorinei ligonių kasai pateikiama mokymo įstaigos akademinė pažyma (originalas) ir asmens tapatybę patvirtinantis dokumentas. Studentai PSD draudžiami vieneriems mokslo metams, todėl pažymą iš ES ar Norvegijos, Islandijos, Lichtenšteino ir Šveicarijos aukštųjų mokyklų turi pristatyti kiekvienais mokslo metais.

REKLAMA

Teritorinėms ligonių kasoms būtina pateikti oficialią (ant firminio aukštosios mokyklos blanko) akademinę pažymą, patvirtinančią, kad jaunuolis studijuoja aukštojoje mokykloje. Kvietimus studijuoti užsienio šalyse gavę studentai dažnai vietoj akademinės pažymos pateikia minėtą oficialų kvietimą studijuoti, tačiau reikia turėti omenyje, kad tai nėra studijuojančiojo statusą patvirtinantis įrodymas. Universiteto kvietimas nėra garantas, kad pakviestasis studijuoti tikrai ten mokysis.

Pateikti iš Lietuvos aukštosios mokyklos gautą pažymą, patvirtinančią teisę į sveikatos draudimą valstybės lėšomis, reikia ir vykstantiesiems studijuoti į ES šalis pagal studijų mainų programas.

REKLAMA

„Primename, kad savarankiškai apsidrausti rugsėjo mėnesį PSD reikės jaunuoliams, kuriems mokslo metai prasidės vėliau, pavyzdžiui, spalio mėnesį, nes kitaip jų draustumas nutrūks“, – sako L. Vitkauskienė.

Vilniaus teritorinė ligonių kasa atkreipia dėmesį, kad jaunuoliai, ketinantys studijuoti už Europos ribų, valstybės lėšomis nėra draudžiami ir savo draudimu turi pasirūpinti patys.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų