REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV Senatas trečiadienį triuškinama balsų dauguma pritarė, kad Rusija būtų baudžiama už numanomą kišimąsi į Amerikos prezidento rinkimų procesą.

JAV Senatas trečiadienį triuškinama balsų dauguma pritarė, kad Rusija būtų baudžiama už numanomą kišimąsi į Amerikos prezidento rinkimų procesą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Senatoriai priėmė teisės akto projektą, kuris užkirs kelią prezidentui Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui) vienašališkai sušvelninti šiuo metu Maskvai taikomas sankcijas.

REKLAMA

Per balsavimą, surengtą Vašingtone tvyrant didžiulei įtampai dėl vadinamojo Rusijos skandalo, už šį projektą pasisakė 97 senatoriai ir tik du balsavo prieš.

Šis projektas įtrauktas į pataisą, kuriai dar reikės galutinio Senato ir Atstovų Rūmų patvirtinimo.

Pataisa numato, kad Kongreso pritarimas būtų būtinas, jeigu D.Trumpas nuspręstų nutraukti ar sušvelninti sankcijas Rusijai, įvestas dėl kibernetinių atakų per 2016 metų prezidento rinkimų kampaniją.

REKLAMA
REKLAMA

Šis naujas teisės aktas taip pat suteiks D.Trumpo pirmtako Baracko Obamos (Barako Obamos) prezidentiniu įsaku įvestoms sankcijoms įstatymo galią. Dalis sankcijų yra nukreiptos prieš Rusijos energetikos pramonę.

Teisės aktu numatyta įvesti naujas sankcijas „korumpuotiems Rusijos subjektams“, „tiems, kurie prisideda prie šiurkščių žmogaus teisių pažeidimų“, rusams, kurie tieki ginklus Sirijos prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) režimui ar vyriausybės nurodymu dalyvauja kibernetinėse atakose.

JAV žvalgybos tarnybos tvirtina, kad Rusija vykdė agresyvią kibernetinių įsilaužimų kampaniją siekdama padidinti D.Trumpo šansus prezidento rinkimuose įveikti varžovę Hillaryn Clinton (Hilari Klinton).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kitos konkrečiai įvardytos sankcijų Maskvai priežastys yra jos parama prorusiškiems separatistams Ukrainos rytuose ir pagalba B.al Assado režimui Sirijoje vykstančiame pilietiniame kare

Šios sankcijos buvo įtrauktos į teisės akto projektą, kuris dar svarstomas, bet turėtų būti nesunkiai priimtas. Tas projektas numato sugriežtinti sankcijas Iranui už jo „paramą tarptautiniams teroristiniams aktams“.

„Per ilgai skatinome Vladimirą Putiną manyti, kad Rusija gali užpulti savo kaimynus, grasinti JAV sąjungininkėms, plėsti savo kibernetines atakas ir kištis į kitų valstybių rinkimus nesulaukdama beveik jokio atsako“, – sakė senatorius Johnas McCainas (Džonas Makeinas), vienas griežčiausių Rusijos lyderio kritikų.

„Jei ir kol Rusija nesumokės už savo veiksmus, tokie destabilizuojantys veiksmai bus tęsiami“, – pažymėjo jis.

Artimiausiomis dienomis dėl šio teisės akto projekto Senate numatyti dar keli balsavimai, po kurių jis keliaus į Atstovų Rūmus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų