REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Griežtos Vakarų sankcijos Rusijai, tikėtina, paveikia jos ekonomiką – tačiau tai tik pusė darbo. Kitą pusę galima geriau suprasti, apsilankius projekto, kuris užtikrins Putino režimui pinigų dar 50 metų, pristatymą, „The Guardian“ rašo ekologė ir Rusijos opozicijos veikėja Jevgenija Čirikova.

Griežtos Vakarų sankcijos Rusijai, tikėtina, paveikia jos ekonomiką – tačiau tai tik pusė darbo. Kitą pusę galima geriau suprasti, apsilankius projekto, kuris užtikrins Putino režimui pinigų dar 50 metų, pristatymą, „The Guardian“ rašo ekologė ir Rusijos opozicijos veikėja Jevgenija Čirikova.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šis projektas vadinasi „Nord stream 2“. Jis numato dujų tiekimą dujotekiu tiesiogiai iš Rusijos į Vokietiją per Baltijos jūrą, ir jo neveikia jokios sankcijos“, – aiškina ji.

REKLAMA

Penkios Europos bendrovės dalyvauja projekte, tačiau dėl kažkokios mistinės priežasties 100 proc. akcijų vis tiek priklauso „Gazprom“.

Projektas yra realizuojamas tuo metu, kuomet dar net neišdžiuvo rašalas, kuriuo buvo pasirašytas Paryžiaus susitarimas dėl klimato kaitos, remiantis kuriuo beveik visos šalys, rodos, pripažino organinio kuro vartojimo pavojus. „Tačiau štai pasirodė projektas, kuris siūlo ženkliai padidinti kuro, kuris daro žalą klimatui, tiekimą“, – rašo J. Čirikova.

REKLAMA
REKLAMA

Rusijos teritorijoje buvo nuspręsta pravesti dujotekį per Kurgalsko draustinį. Šis sprendimas teoriškai net nėra teisėtas, nes šis rajonas yra įvardintas kaip ypatinga gamtinė zona, kurioje gyvena retos gyvūnų, saugomų Rusijos įstatymų, rūšys.

Maža to, jeigu atkreiptume dėmesį į asmenis, kurie dalyvauja šiame procese, tai pamatytume Mathiasą Varnigą, buvusį „Štazi“ pareigūną, tapusį bankininku ir artimu V. Putino draugu, šiuo metu atsidūrusį „Nord Stream 2“ generalinio direktoriaus krėsle, bei įeina į kitų dviejų didžiulių Rusijos bendrovių – „Vneštorgbank“ ir „Rosneft“ direktorių tarybas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Nord Stream 2“ – tai liūdna žmonių su puikiais kostiumais, nepriekaištinga anglų kalba, ekologijos, žmogaus teisių teorijos žiniomis ir europietiškais išsilavinimais veidmainystės ir dvigubų standartų istorija. Tie žmonės džiaugsmingai parsiduoda kartu su tais režimais, kuriuos jų valdžia smerkia.

„Gazprom“: JAV sankcijų Rusijai išplėtimas projektui „Nord Stream 2“ nesukliudys

Rusijos dujų monopolininkas „Gazprom“, reaguodamas į JAV sankcijų Rusijai išplėtimo, kurios gali paliesti „Nord Stream 2“, pareiškė, jog tai užkerta galimybes JAV kompanijoms dalyvauti šiame projekte, tačiau jis bus įgyvendinamas su Europos partneriais.

REKLAMA

Tai pareiškė „Gazprom“ valdybos pirmininko pavaduotojas Aleksandras Medvedevas, dalyvaujantis Berlyne vykstančiame forume „Rusijos ir Europos Sąjungos bendradarbiavimas energetikoje. Dujų aspektas“.

„Visos „Nord Stream 2“ dalyvės – „Engie“, OMV, „Shell“, „Uniper“, „Wintershall“ – spėjo suteikti projektui finansavimą, ir šios lėšos jau įsisavinamos“, – sakė A.Medvedevas

„Manau, kad šis įstatymo projektas nukreiptas į JAV kompanijas. Tai toks pat atvejis, kada nosis nupjaunama, siekiant atrodyti gražiau. Jei senatoriai mano, jog gali užblokuoti Rusijos ir JAV bendradarbiavimą – lai Dievas jų teisėjas bus“, – pridūrė jis.

REKLAMA

Kaip jau buvo skelbta, JAV Senato trečiadienį priimtas įstatymo projektas už sankcijas Rusijai dėl kibernetinių atakų per rinkimų kampaniją išplėtimą suteiks JAV prezidentui teisę įvesti sankcijas subjektui, kuris vienu kartu investavo ne mažiau nei 1 mln. JAV dolerių į Rusijos statomus eksporto vamzdynus ar suteikė įrangą, technologijas ir paslaugas.

Šio mėnesio pradžioje „Nord Stream 2“ partneriai – projektavimo bendrovė „Nord Stream 2 AG“, „Gazprom“, „Engie Energy“, OMV, „Shell“, „Uniper“, „Wintershall“ – pasirašė susitarimą dėl deficitinio projekto finansavimo tuo atveju, jei projektinio finansavimo nepakaktų arba jis sutriktų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lenkijai pernai liepą blokavus „Nord Stream 2“ bendros įmonės sukūrimą, jos vieninteliu akcininku liko „Gazprom“, o projekto partneriai įformino savo dalyvavimą neįgydami projekto akcijų, o tik užtikrindami jo ilgalaikį finansavimą.

1 224 kilometrų ilgio dujotiekis „Nord Stream“ iš Rusijos per Baltijos jūrą iki Vokietijos pradėjo veikti prieš daugiau nei penkerius metus. Pagal Rusijos dujų giganto, kontroliuojančio trečdalį Europos dujų rinkos, inicijuotą „Nord Stream 2“ projektą šio vamzdyno metinis pralaidumas išaugtų dukart – iki 120 mlrd. kubinių metrų. Dvi papildomus dujotiekio vamzdynus planuojama pradėti tiesti 2018-ųjų balandį ir projektą užbaigti iki 2019 metų pabaigos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų