REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Toliau blėstant premjero Sauliaus Skvernelio populiarumui, ekspertai sako, kad ministrui pirmininkui derėtų susirūpinti savo kalbos kultūra. O visai Vyriausybei – daugiau dėmesio skirti pažadų vykdymui.

Toliau blėstant premjero Sauliaus Skvernelio populiarumui, ekspertai sako, kad ministrui pirmininkui derėtų susirūpinti savo kalbos kultūra. O visai Vyriausybei – daugiau dėmesio skirti pažadų vykdymui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

VDU politologas Algis Krupavičius teigia, kad premjero retorika yra visai „nepremjeriška“. Politikos apžvalgininkas Saulius Spurga pritaria, kad premjeras demonstruoja prastą politinę kultūrą.

REKLAMA

S. Skvernelis sau leidžia per daug

S. Spurga teigia, kad premjero reitingai krinta natūraliai, nes menksta porinkiminė euforija. Tačiau taip pat prie reitingų mažėjimo prisideda paties premjero kalbėsena. „Iš tiesų, kas tinka opozicijos atstovui ar eiliniam politikui, tas jau netinka premjerui. Ministras pirmininkas yra viena geriausiai matomų politinių figūrų, jo žodžiai dažnai būna išimti iš konteksto. Todėl kiekvienas žodis turi būti pasvertas ir solidus. Matome, kad Rusijoje yra kitokie standartai. Bet mes gyvename Lietuvoje. Čia reikėtų aukštesnės politinės kultūros. Dabar premjeras demonstruoja žemą politinę kultūrą. Man asmeniškai tai atrodo visiškai nepriimtina. Virtuviniai, buitiniai juokeliai kertasi su mūsų šalies politikos standartais“, – sako politikos apžvalgininkas.

REKLAMA
REKLAMA

S. Skvernelio retoriką kritikuoja ir A. Krupavičius. „Premjero išsireiškimai labai nepremjeriški. Jis laikas nuo laiko sau leidžia per daug. Pavyzdžiui, jo apsižodžiavimas su Tvarkos ir teisingumo vadovu Remigijumi Žemaitaičiu autoriteto tikrai nepakelia. Gerai bent tai, kad po garsiojo „užčiaupkite šitą žmogų“ premjero retorika kiek pasikeitė į gerąją pusę ir jau porą savaičių tokių aštrių pasakymų negirdime. Vadinasi, premjeras mokosi iš savo klaidų“, – sako politologas.

Vyriausybės blaškymasis papiktino rinkėjus

Anot ekspertų, vyriausybė dirba nenuosekliai, kol kas nesimato jos darbų efekto. Todėl rinkėjai ima nusivilti visu ministrų kabinetu. „Pasitikėjimo vyriausybe mažėjimas yra pernelyg spartus. Tokio greito rinkėjų nusivylimo nematėme per praeitą kadenciją. Dabartinės vyriausybės ypatumas yra tas, kad ji paskelbė ilgą darbų sąrašą, bet pasakiusi A nebesugeba pasakyti B. Visuomenė turi lūkesčių, bet niekas jų nepateisina. Sprendimų, kaip įgyvendinti reformas, nėra. Čia galima paminėti aukštojo mokslo ar urėdijų reformų atvejus. Kai kurie sprendimai tiesiog prieštaringi, pavyzdžiui, PVM lengvatos šildymui panaikinimas. Blaškymasis vyriausybei tikrai neprideda taškų“, – aiškina A. Krupavičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

S. Spurga teigia, kad blaškosi ne tik vyriausybė, bet ir premjeras. „Premjeras pats daug blaškosi. Pavyzdžiui, aukštojo mokslo reformos planą iš pradžių pateikė kaip ministras pirmininkas, o po to dar ir kaip Seimo narys. Tokių nenuoseklumų daug. Vėl girdime, kad taip ryžtingai priimtas šilumos PVM lengvatų panaikinimas vėl gali būti persvarstytas. Tikrai bus grįžta ir prie mokesčių, nes tos reformos net negalima pavadinti reforma. Visą tai sudėjus ir pridėjus paties S. Skvernelio pasisakymus, kurie jau tampa juokeliais tarp interneto vartotojų, ir turime prastus reitingus“, – teigia S. Spurga.

REKLAMA

Visiems laikas susiimti

A. Krupavičius mano, kad Vyriausybės ir premjero reitingai ir toliau kris. Todėl visiems laikas susiimti. „Pirmas uždavinys – stengtis protingais sprendimais, įsiklausant į visuomenę, reitingų kritimą pristabdyti. Antraip Vyriausybė ir premjeras gali patekti į tokią situaciją, kaip Andriaus Kubiliaus valdžia – užsitraukti didelę rinkėjų nemalonę“, – teigia politologas. Anot jo, susirūpinti turėtų ir opozicija, kurios atstovai taip pat demonstruoja prastą politinę kultūrą. „Pavyzdžiui, konservatorių vadovas Gabrielius Landsbergis. Jis taip pat sau per daug leidžia. Palygino premjerą su trimečiu vaiku, išvadino praradusiu realybės jausmą. Politikui reikėtų kalbėti argumentais, o ne metaforomis ir epitetais“, – teigia politologas.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų